Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg må klype meg i armen for å forstå det

Ødegaards rådgiver om Real Madrid-overgangen.

OPPLEVER SUKSESS: Mandag formiddag satte fotballagent Tore Pedersen seg ned med Dagbladet på Marienlyst stadion for å prate om arbeidet med norgeshistoriens største overgang. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OPPLEVER SUKSESS: Mandag formiddag satte fotballagent Tore Pedersen seg ned med Dagbladet på Marienlyst stadion for å prate om arbeidet med norgeshistoriens største overgang. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

DRAMMEN (Dagbladet): I Tippeliga-kampen mellom Strømsgodset og Aalesund 13. april 2014 debuterte Martin Ødegaard med en målgivende pasning og tekniske detaljer i særklasse. I løpet av 18 minutter som innbytter bekreftet ungdomsskoleeleven gjetordene som fortalte om hans eksepsjonelle talent.

Umiddelbart gikk interessen fra supportere og media fra å være avventende til altoppslukende. Samtidig hadde de norske agentene for alvor fått øynene opp for den nye gullgruven i Drammen.

En av dem var Tore Pedersen. Etter en juniorlandskamp mellom Norge og Sverige på vårparten i fjor pratet 45-åringen for første gang med Ødegaards pappa, Hans Erik. Under et år seinere har Pedersen bistått i det som omtales som norgeshistoriens største overgang.

- Det er moro å få være med på noe så stort. Jeg må klype meg i armen for å forstå det. Det betyr så mye for norsk fotball. Real Madrid er en fryktelig stor klubb, forteller Pedersen til Dagbladet.

Bygget seg opp Pedersen står selv med 45 A-landskamper. Allerede som aktiv var det imidlertid klare indikasjoner på at han hadde et talent også for agentvirksomhet.

Da han spilte for Eintracht Frankfurt i 1999 sørget han for eksempel for at tyskerne hentet landslagskompisen Jan Åge Fjørtoft til klubben.

- He-he. Jan Åge er alltid klar på at det var den første overgangen min. Han var i Barnsley da jeg overtalte Frankfurt til å hente ham, sier Pedersen og smiler.

Noen år seinere la Pedersen opp, og begynte raskt i full jobb hos mannen han betegner som sin personlige mentor - den kjente agenten Rune Hauge.

Siden den gang har Pedersen etablert sitt eget firma og bygget seg gradvis opp som en av Norges fremste agenter. Lista over spillere han representerer inneholder navn på over 25 av Norges beste spillere, deriblant Stefan Johansen, Tarik Elyounoussi, Anders Konradsen og Vegard Eggen Hedenstad.

Handler om tillit Den største stjerna er imidlertid Martin Ødegaard. Etter at en rekke av Europas største klubber hadde skrudd på en sjarmoffensiv norsk fotball aldri tidligere hadde sett maken til, ble det kjent at familien fikk Pedersen til å bistå i forhandlingene med Real Madrid da overgangen skulle sluttføres.

Pedersen forteller på sin side at å bygge en gjensidig tillit med folkene rundt ham er det viktigste i hans arbeid. Det gjelder også med familien Ødegaard.

STOR OVERGANG: Både Martin Ødegaard og Tore Pedersen hadde grunn til å være stolte etter at førstnevnte ble klar for Real Madrid. Foto: Tore Pedersen på Instagram.
STOR OVERGANG: Både Martin Ødegaard og Tore Pedersen hadde grunn til å være stolte etter at førstnevnte ble klar for Real Madrid. Foto: Tore Pedersen på Instagram. Vis mer

- Jeg har for eksempel ingen intensjoner om å kaste fram en agentkontrakt med en gang, forteller Pedersen, som selv påpeker at 16-åringen hadde solgt seg selv uansett.

Får skryt Det er liten tvil om at Pedersens ydmyke arbeidsmåte har vært sukessfylt. Ødegaard-overgangen er norgeshistoriens mest omtalte. Presset på alle parter har vært stort. Likevel virker alle involverte å være strålende fornøyd.

Det inkluderer Strømsgodset og sportsdirektør Jostein Flo. Den tidligere spisskjempen har vært i forhandlinger med Pedersen en rekke ganger, og gir klart uttrykk for å ha et veldig godt inntrykk av agenten.

- Tore er absolutt en av de aller beste agentene der ute. Han har både erfaring og kunnskaper. Han vet hva som skal til. Han vet hva dette går ut på. Det er en stor fordel, for det er ikke bare å lese seg til å bestå på en agentprøve, sier Flo til Dagbladet.

Positive ringvirkninger Etter at Pedersen landet den sensasjonelle overgangen sist uke, er det naturlig å tro at enda flere dører vil åpne seg. Spillere prater sammen. De utveksler informasjon og erfaringer.

Etter det Dagbladet kjenner til, krever heller ikke Pedersen penger fra spillerne han representerer. I stedet for er det kjøpende klubb som må betale agenthonoraret.

Selv om 45-åringen fra Fredrikstad virker å være på et foreløpig høydepunkt karrieremessig, har han selv et avslappet forhold til ringvirkningene Ødegaard-overgangen kan gi.

- Negativt er det selvfølgelig ikke, men det er vanskelig for meg å svare på. Jeg prøver uansett bare å gjøre min greie - uavhengig av hvilke spillere jeg representerer, sier Pedersen.

Ødegaards svakhet Det siste halvåret har den tidligere forsvarspilleren vært flere turer i Madrid enn han kan huske. Før overgangen ble offentliggjort i forrige uke hadde han også tilbrakt mange av høstens timer i fly med far og sønn Ødegaard.

I den forbindelse forteller Pedersen en liten hemmelighet om hva de har gjort for å få timene til å gå mellom klubbesøkene.

- Vi har spilt en del bondebridge. Akkurat der har Martin litt å lære ennå. Han har ikke den rutinen til meg og Hans Erik i kortspill, sier Pedersen og smiler.

Onsdag er det klart for en ny flytur. Da skifter Norges største fotballtalent adresse for minimum tre og et halvt år. Torsdag trener han med Real Madrids førstelag. Allerede søndag kan Ødegaard få debuten for B-laget Castilla. Om det skjer, er det ikke overraskende om det er med Pedersen på plass.