FIKK TRØST AV KONA: Ole Einar Bjørndalen fikk raskt trøst av kona Natalie Santer ette en skuffende svak fellesstart. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FIKK TRØST AV KONA: Ole Einar Bjørndalen fikk raskt trøst av kona Natalie Santer ette en skuffende svak fellesstart. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Jeg må nesten se humoren i det

Bjørndalen har ikke skutt verre på trening på to år.

||| WHISTLER (Dagbladet): Sju bom på 20 skudd og nummer 27 av 30 løpere er definitivt ikke noe man forbinder med Ole Einar Bjørndalen.

Fellesstarten er vanligvis en av hans aller sterkeste disipliner, men i sin siste individuelle gullsjanse i dette OL gikk rullegardina helt ned for vår mest meritterte vintersportutøver.

Som den perfeksjonisten han er var Bjørndalen naturligvis skuffet over den nærmest sensasjonelt svake prestasjonen. Men med alderen har han lært seg å fordøye skuffelser raskt - og da han møtte den skrivende pressen tre kvarter etter løpet greide han å faktisk å se det komiske i det hele.

- Det er klart jeg er skuffet, men jeg må se humoristisk på det. Det er nesten ikke mulig å skyte så dårlig. Men det er klart det er surt når du har trent i fire år for disse løpene. Jeg har gjort to brukbare løp i dette mesterskapet, men ingen toppløp. Likevel har jeg en medalje - og det er jeg fornøyd med, sier Bjørndalen.

- Er dette ditt dårligste løp?

- Nei, det er ikke det dårligste noen gang. Jeg har skutt ni bom på en 20-kilometer i Anterselva en gang. Men det er nok det nest dårligste, sier han - faktisk med et lite smil.

Optimale forberedelser
Akkurat hva som skjedde hadde Bjørndalen vanskelig for å forklare i den første timen etter rennet. Én bom på første liggende, tre bom på første stående og deretter én bom på hver av de to påfølgende skytingene var så langt unna normal standard som det kunne få blitt, selv om han også sviktet helt på standplass på sprinten her og bommet fire ganger

At Bjørndalen var bedre i verdenscupen i forkant av OL enn han har vært i selve mesterskapet er et ubestridelig faktum. Noe som også er et mysterium for 36-åringen.

- Jeg har ikke skutt så dårlig på en trening de siste to årene. Det er ganske vanskelig å forklare hva som skjer, og det er kjedelig at det skulle skje i et OL.

- Er det noe med forberedelsene ettersom du har vært bedre i verdenscupen enn nå?

- Jeg skulle gjerne funnet noe å sette fingeren på, men forberedelsene har vært 100 prosent, sier han.

Ingen unnskyldninger
Etter sølvet på normaltstarten sa Ole Einar at OL var reddet. Det står han fortsatt ved.

- I etterkant er det det. Tar du medalje er det bra, for det er vanskelig å gjøre det i et mesterskap. Men jeg hadde ikke trodd det var så jævla vanskelig, sier Bjørndalen til Dagbladet.

Noen ansvarsfraskrivelse eller unnskyldninger finnes uansett ikke i 36-åringens munn: Bjørndalen sier forholdene var perfekte, han sier utstyret var perfekt og han sier oppladningen har vært perfekt. Og da han ble spurt om det skarpe lyset var vanskelig å håndtere begynte han bare å smile.

- Det er bare meg selv, jeg har ikke vært god nok, sier han.

- At Ole Einar skulle dra herfra uten en individuell gullmedalje hadde jeg aldri trodd, sier Emil Hegle Svendsen.

Lettere å takle med alderen
Bjørndalen var langt mer snakkesalig i dag enn han har vært etter de fleste av de foregående løpene, og han både fleipet og smilte til tross for at få mennesker blir mer irriterte når de ikke innfrir sine egne forventinger som ham.

- Det ser ut som du takler dette veldig bra?

- Jeg har gått mange renn, så du blir vant med det, sier han til Dagbladet.

- Blir skuffelsen mindre etter hvert som man blir eldre?

- Den blir i hvert fall kortere, svarer han.

- Er jævla bra til å skyte
Bjørndalen er kanskje den utøveren i Norge som er flinkest til å hele tida jage nye områder å bli bedre på, og det har han også gjort i forkant av OL-sesongen. Blant annet har han redusert skytetiden på liggende med flere sekunder.

- Kommer du til å forandre på noe igjen etter dette?

- Jeg forandret mye foran denne sesongen, med mer offensiv og aggressiv skyting. Men jeg har ikke greid å få det ut i mesterskapet. Hvorfor er ikke lett å si. Det har funket rimelig bra på trening, men jeg har ikke greid å få det ut på standplass.


- Kan du også bli usikker, selv om du er rutinert?

- Nja, jeg veit jeg er god til å skyte. Når jeg er på mitt beste er jeg jævla god. Så jeg er ikke veldig bekymret for skytinga, sier Bjørndalen.