-  Jeg må øve på å være glad

- Jeg er mye snillere enn folk får inntrykk av gjennom media, sier Start-trener Tom Nordlie.

KRISTIANSAND (Dagbladet): Klovn. Keiko. Mirakelmann. Tøffe-Tom. Merkelappene, mytene og meningene om Tom Nordlie er mange.

-  Jeg pleier å si «Se deg i speilet - ikke se ut av vinduet». Det kan være tøft. Sjøl må jeg øve meg på å være glad. Jeg må lære meg å nyte øyeblikkene bedre, sier Nordlie.

-  Etter et foredrag kom en bort til meg og sa: «Jeg trodde ikke du kunne være glad.» Det som kommer fram i media er bare en promille av hvordan jeg er. Jeg er et følelsesmenneske. Jeg er like ofte rørt som forbannet. Men jeg ønsker ikke å bli profilert som en profil. Jeg ønsker å bli profilert som meg sjøl, sier Tom Nordlie.

Skremt

Det er sol og serieledelse på Sørlandet. Dagbladet møter Start-treneren på Fiskerbrygga i Kristiansand. Omtrent så langt borte fra kølapp nummer 102 på Aetat på Lørenskog som han kan komme.

-  Du har en halvtime?

-  Ja, det skal gå, sier Nordlie.

Fotballpraten med bamsen fra Romerike skal ta 2 x 45 minutter pluss ekstraomganger.

-  Som Tippeligatrener kan du plutselig sitte på Skavlan og måtte mene noe om politikk og historie. Hvorfor skal jeg, som kan 4- 3- 3, mene noe om nazismen. Det skremmer meg. Jeg sa lurere ting for ti år siden. Men da hørte ingen på meg. Men nå har jeg liksom fått en status til å uttale meg. Folk må høre på hva du sier, og ikke hvem som sier det, sier Tom Nordlie.

-  Men du stilte jo hos Skavlan?-  Jeg sa nei først. Men klubben ville at jeg skulle gjøre det. Jeg trodde også at det skulle bli mer snakk om ledelsesfilosofi enn tissing i dusjen.

Ingen prekestol

Tom Nordlie er glad for å slippe å snakke om 4- 3- 3 og nazisme. For bak fasaden ligger en oppriktig tro på at ting er mulig. Også at Start skal lede Tippeligaen etter møtet med Lyn i morgen.

-  Jeg er opptatt av ufarliggjøring. Når et håndballag drar til Makedonia for å spille, sier de at de må lede med sju mål fra hjemmekampen for å gå videre. Hvis du leder med fem da? Er det faen ikke vits i å dra, da? spør Nordlie.

-  Midtstreken på Lerkendal er ingen prekestol. Man må være mulighetsorientert. Rosenborg har vunnet Tippeligaen 13 ganger. Vi har vunnet to fotballkamper. Hvis vi ikke kan hanskes med det, ville det være for galt, sier Nordlie.

Det var Arne Sandstø som førte Odd til NM-gull. Det var Tom Nordlie som rykket ned med VIF. Og det var Tom Nordlie som bare nesten rykket opp med Sandefjord.

Dekket bord

-  Har du noe å bevise?-  Hvis kriteriet er å vinne en tittel, så har jeg det. Men hvis en bare skal regnes som suksess hvis en blir seriemester, så blir dette yrket traurig.

-  Hadde det ikke vært deilig og kommet til dekket bord engang?-  Det er lettere å skape resultater med 70 millioner enn 14. Og får jeg valget mellom å få 20 verdensstjerner til å fungere eller å gjøre en gullfisk til en hval, så velger jeg det første. Jeg tror jeg er en bedre trener jo bedre spillerne er, mener Nordlie.

Start-treneren takker motivator Frank Beck for mye. Og den viktigste lærdommen kan du gjerne kalle evnen til å være bevisst i gjerningsøyeblikket.

Skjult agenda

-  Fotballspillere velger for ofte etter status og lønn. Det er nok av gode høyrevinger som går til andre lag fordi de da kan få være sentrale midtbanespillere. Men er det det de kan? De må spørre seg: «Skal jeg gå på akkord med meg sjøl?» Folk flest har en skjult agenda. De sier og gjør det de tror lønner seg best for dem sjøl. Det er da Frank Beck sier til meg: Du har vært bevisstløs. Det er viktig å være bevisst hva du tenker - for å være bevisst det du gjør, understreker 42-åringen.

-  Jeg vil at folk som ansetter meg kjenner meg. Du kjøper ikke en venstreving hvis du trenger en høyreving. I meg får de en som kan noe om psykologi, motivasjon, problemløsning og ledelse. Jeg har søkt jobber i næringslivet. Og da har jeg kommet til intervju og blitt spurt: «Hva kan du gjøre for oss?» Da har jeg spurt tilbake: «Du må fortelle meg hvorfor jeg sitter her.» Klare konsepter er viktig, sier Nordlie.

Underholdning

Nordlie snakker seg som vanlig gjerne gloheit om trenerrollen. Og fotballens rolle i samfunnet.

-  Drillo sier at fotball ikke er underholdning. Klart det er underholdning. Jeg regner ikke med at det hadde kommet 10 000 på en fotballkamp hvis det ikke var underholdning. Så tjukke i hue er ikke folk, prosederer Nordlie engasjert.

-  Men det er vel også lidelse?-  Ja, det også. Men fotball er for søren ikke til for oss trenere. Da vi i Sandefjord spilte mot Vålerenga i kvaliken, var vi i Tippeligaen i 88 minutter. Folk sa til meg at det var en av de mest underholdende fotballkampene de hadde sett.

-  Jeg ba dem dra til helvete. Men nå i ettertid ser jeg at det var en underholdende kamp, sier Tom Nordlie.

ÆRLIGE TOM: - Jeg forsøker å være 100 prosent ærlig. Erik Solér får ta seg av glamouren. Så kan jeg ta meg av radioen, sier Starts snakkesalige trener Tom Nordlie.