Sjakkmester Magnus Carlsen forbereder VM i New York

- Jeg må prøve å finne roen

Har vinnerplanen klar.

SJAKKTALENTER: Sjakkverdensmester Magnus Carlsen rakk en kamp mot Catrina Wong fra Intermediate School 318 i Brooklyn i New York. Statsminister Erna Solberg fulgte med. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SJAKKTALENTER: Sjakkverdensmester Magnus Carlsen rakk en kamp mot Catrina Wong fra Intermediate School 318 i Brooklyn i New York. Statsminister Erna Solberg fulgte med. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Den norske sjakkverdensmesteren besøkte i dag en offentlig skole i New York sammen med statsminister Erna Solberg (H). I november skal han spille VM i samme by mot russiske Sergej Karjakin, og nå er forberedelsene i full gang.

- Jeg skal se på noen ting her med tanke på VM, sier Carlsen til Dagbladet.

Blant annet skal han vurdere hvilket hotell han skal bo på i verdensmeteropolen for å få kunne yte best mulig under VM. Det at mesterskapet arrangeres i en så stor og pulserende by som New York, betyr også at distraksjoner kan bli en utfordring.

STRATEGIEN ER KLAR: Magnus Carlsen fortalte statsminister Erna Solberg om hvordan han forbereder seg til sjakk-VM. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STRATEGIEN ER KLAR: Magnus Carlsen fortalte statsminister Erna Solberg om hvordan han forbereder seg til sjakk-VM. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det blir litt annerledes opplevelse å spille på et så stort sted. Men jeg må prøve å finne min egen boble.

Fysisk og mentalt

Fram mot VM er planen klar.

- Hva er viktigst i forberedelsene dine nå?

- Det er å få ro og tid. Det er det som gjelder. Det er mest teoretiske forberedelser det går i, sier Carlsen og legger til.

- Jeg må forberede meg mentalt og i tillegg være i så god fysisk form som mulig, sier Carlsen.

For å unngå at tidsforskjellen blir et problem, skal han bo tre uker på samme tidsforskjell som New York før VM.

For tida er han selvsikker.

- Jeg har et relativt godt tak på Karjakin, men jeg må være godt forberedt. Og jeg må være forberedt på at han kan overraske meg.

Taus om Trump

Inne i et overfylt klasserom var det pyntet med norske flagg og spente elever hadde spørsmål klare for både Carlsen og Solberg.

De fleste lurte mest på Carlsens sjakkferdigheter, men en elev var mer opptatt av det kommende presidentvalget og lurte på hva Carlsen syntes om Trump.

Kanskje hadde han fått med seg at sjakkmesteren skapte overskrifter da han i mars sa til TV 2 at han er en stor fan av den republikanske presidentkandidaten Trump.

- Jeg tror ikke jeg skal si så mye om det, var alt Carlsen ville si.

- Jeg synes det er på tide at en kvinne blir president, sa statsminister Solberg da hun fikk det samme spørsmål.

Skolen til Jay Z

Intermediate School 318 - også kjent som Eugenio Maria de Hostos skole i Williamsburg i Brooklyn var ikke tilfeldig valgt.

Det er en offentlig ungdomsskole hvor over 70 prosent av elevene kommer fra familier med inntekt under fattigdomsgrensen og over 90 prosent har minoritetsspråklig bakgrunn. Samtidig tar omtrent halvparten av skolens 1600 elever sjakktimer.

Sjakkprogrammet er blitt kalt USAs beste ungdomsskoleprogram, og en av skolens mest berømte tidligere elever, er Jay Z.

I rute

Noen av elevene fikk deretter prøve seg mot Carlsen mens statsminister Erna Solberg fulgte godt med fra sidelinja. Hun mener han er godt i rute til VM.

- Det så ut som han hadde grepet på det her. Så er det vel den mentale balansen som er viktigst nå når han går inn i det, sier Solberg til Dagbladet.

- Det er en entusiasme for sjakk på denne skolen som er veldig gøy, sier Carlsen til Dagbladet.

- Kan det sitte en verdensmester blant elevene her?

- Absolutt. Det finnes allerede en verdensmester fra Lommedalen skole.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer