FERSKING: Som ny i gjengen må Sjur Røthe blant annet skrive reisebrev og smake på maten de andre helst.  FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FERSKING: Som ny i gjengen må Sjur Røthe blant annet skrive reisebrev og smake på maten de andre helst. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

- Jeg må ta drittjobbene

Sjur Røthe (23) betaler prisen for å være ferskest på landslaget.

DRAMMEN (Dagbladet): Før forrige sesong takket Sjur Røthe nei til en plass på det norske rekruttlandslaget i langrenn. Fra utsiden kjempet han seg likevel med i den norske troppen til VM i Holmenkollen.
 
Og etter fjerdeplassen på VM-femmila, var det ikke lenger tvil om at vossingen hører hjemme på elitelaget.
 
Det meste av sommeren og høsten har han derfor tilbrakt på samling med VM-medaljørene Petter Northug, Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby og Tord Asle Gjerdalen.
 
- Det har gått veldig fint å komme inn i gruppa. Det er en bra gjeng, sier Røthe.

Reisebrev og lokal mat
Samtidig innrømmer han at det å være yngst og ferskest har en pris.
 
- Det blir fort til at jeg må ta drittjobbene, erkjenner han med et glis.
 
- Hva slags drittjobber?
 
- På en samling skulle vi lage et reisebrev. Det ble jeg som måtte skrive det. På en annen samling måtte en av oss stille opp på et arrangement for å smake på lokal mat. Det ble meg igjen, sier Røthe.
 
Mens Petter Northug er den store stjernen, er det tillitsmann Eldar Rønning som på mange måter er kaptein på laget.
 
- Eldar er normalt kjapt ute med å delegere. Han begynner jo å bli gammel og grå i håret, så han har ikke ork til å gjøre sånne ting selv, fleiper yngstemann.
 
- Meget fornuftig
Eldar Rønning bekrefter at Røthe normalt ikke er tung å be om en tjeneste.
 
- Er han litt lettlurt, Eldar?
 
- Nei, det vil jeg ikke si. Han tror det er sånn det skal være. Og det er det jo også, sier kaptein Rønning — som når han skal være mer seriøs er full av lovord om nykommeren.
 
- Sjur er en meget fornuftig kar. Han er den mest fornuftige nykommeren på landslaget på veldig lenge, sier Rønning, og utdyper:
 
- Det er jo en kjent sak at mange går på en smell det første året på landslaget. Det kommer ikke Sjur til å gjøre, fastslår han.
 
Sjur Røthe har, som så mange andre, Tour de Ski som vinterens største mål. Kanskje er han Norges aller sterkeste kort i monsterbakken i Val di Fiemme, knallsterk som han er i bratte motbakker. Til gjengjeld har han en svakhet i sprint.
 
Medalje i 2013
- Jeg jobber med saken. For jeg kan ikke regne med å slå de andre med to minutter i bakken, slik for eksempel Therese Johaug kan, poengterer han.
 
Den kanskje aller største forskjellen fra i fjor til i år, er at Røthe slipper det stadige kvalifiseringsmaset. Landslagsløpere har et fortrinn når verdenscuplagene tas ut.
 
- I fjor var det egentlig press om å prestere hver gang jeg tok på meg startnummer. Nå får jeg litt mer ro på meg. Men jeg ønsker selvfølgelig å prestere allerede på Beitostølen likevel, understreker han.
 
Kommende vinter er meserskapsfri, men allerede i 2013 har Røthe ambisjoner om å slette fjerdeplassen fra Kollen som personlig bestenotering i VM-sammenheng.
 
- 15 kilometer fri i Val di Fiemme er en distanse som passer meg veldig bra. Der håper jeg å kjempe helt i toppen, sier Sjur Røthe.

GJENNOMBRUDDET: Sjur Røthe ble nummer fire på femmila i Kollen under ski-VM sist vinter. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
GJENNOMBRUDDET: Sjur Røthe ble nummer fire på femmila i Kollen under ski-VM sist vinter. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer