HEVNEN ER SØT:: Marit Bjørgen satte inn sitt siste gir og knuste Kowalczyk på oppløpet. Dermed fikk hun revansje for nederlaget på sprinten.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
HEVNEN ER SØT:: Marit Bjørgen satte inn sitt siste gir og knuste Kowalczyk på oppløpet. Dermed fikk hun revansje for nederlaget på sprinten. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Jeg må takke skiene, de reddet meg i dag

Marit Bjørgen tok revansje på Kowalczyk - tre norske jenter blant de fire beste.

(Dagbladet): Vi fulgte løpet direkte i vårt Langrennstudio.

Justyna Kowalczyk var som vanlig knallsterk, og dro på det hun maktet opp den siste bakken. Men Marit Bjørgen og Therese Johaug klarte å henge seg på som noen klegger.

Hvis Bjørgen hadde dårlige ski tidligere i mesterskapet, så var det ikke noe tvil om at skiene var gode i dag.

På oppløpet var den norske jernkvinnen totalt overlegen, og kunne enkelt spurte inn til etappeseier. Justyna Kowalczyk ble nummer to, og Therese Johaug nummer tre.

Det var Bjørgens første etappeseier i årets Tour de Ski. Etterpå takket Marit Bjørgen smørerne.

Gode ski - Det var kjempedeilig. Jeg hadde kjempegode ski, så jeg må takke skiene, de reddet meg i dag, sa Bjørgen til NRK.

Bjørgen innrømte etter løpet at det har vært en tøff påkjenning å gå på ski disse dagene i Tyskland.

- Jeg var nok litt dau i kroppen i dag. Man må regne med noen tyngre dager. Jeg var ikke 100 prosent, så det er utrolig bra å vinne på en slik dag, sa Bjørgen.

På spørsmål om hvor mye denne seieren betyr, svarte Bjørgen:

- Det er utrolig viktig for selvtilliten. Det viser at vi kan slå Kowalczyk. Det er utrolig viktig.

Kristin Størmer Steira tok en fin fjerdeplass på en fantastisk norsk dag.

Bak i sammendraget Marit Bjørgen lå 22,2 sekunder bak Justyna Kowalczyk i Tour de Ski-sammendraget før den fjerde etappen i Oberstdorf. Det var duket for fellesstart med skibytte 5+5 kilometer.

De norske jentene hadde en fin start i Oberstdorf. Bjørgen, Johaug, Jacobsen og Steira var i tetgruppen opp mot toppen hvor bonussekundene skulle deles ut.

Justyna Kowalczyk sikret seg de første 15 bonussekundene som ble utdelt i løypa. Therese Johaug var nummer to, og fikk med seg 12 sekunder. Marit Bjørgen skuffet noe, og fikk bare med seg seks sekunder.

Johaug offensiv Jacobsen måtte etter hvert gi slipp på de tre resterende norske jentene, som sammen med Kowalczyk dannet en kvartett i front etter skibyttet.

Therese Johaug var tøff opp bakken i skøyting, og fikk med seg 15 bonussekunder fra den andre innlagte spurten. Kowalczyk fikk 12 sekunder, og økte nok en gang til Bjørgen som fikk med seg 10 bonussekunder. Steira kom på plassen bak.

- Jeg ønsket høyt tempo ut fra start, for jeg vet at jeg kan holde det. Jeg tok en spurt og er godt fornøyd med det. Kroppen og skiene var utrolig bra, sa Johaug til NRK etter løpet.

Leder fortsatt klart Den siste biten prøvde altså Justyna Kowalczyk å riste av seg Bjørgen og Johaug, uten at det gikk.

Den polske jenta leder fortsatt klart i sammendraget, etter at hun tok flere bonussekunder enn Marit Bjørgen underveis. 26,6 sekunder er det mellom de to konkurrentene nå.

Marthe Kristoffersen gikk i tillegg inn til en fin tiendeplass. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer 17, Heidi Weng nummer 20 og Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble til slutt nummer 26.

I morgen er det reise og hviledag for utøverne i Tour de Ski.

OVERLEGEN: Justyna Kowalczyk og Therese Johaug ble parkert da Marit Bjørgen satte på turboen på oppløpet.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
OVERLEGEN: Justyna Kowalczyk og Therese Johaug ble parkert da Marit Bjørgen satte på turboen på oppløpet. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer