56 DØDE: 11. mai 1985 omkom 56 tilskuere da hovedtribuna på Valley Parade brant. Foto: NTB Scanpix
56 DØDE: 11. mai 1985 omkom 56 tilskuere da hovedtribuna på Valley Parade brant. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Jeg måtte beskrive ting du ikke vil tro i din villeste fantasi

30 år siden tragedien på Valley Parade der 56 omkom.

56 mennesker døde da hovedtribunen på Valley Parade brant for 30 år siden.

11. mai 1985 skulle være en dag for feiring i Bradford. 11.000 mennesker hadde møtt opp for å hylle laget sitt for seieren i 3. divisjon da Lincoln City kom på besøk.

I stedet ble det en tragisk dag. En sigarett skal ha startet brannen hvor 56 mennesker omkom og mer enn 250 ble skadd.

Mandag markeres tragedien i Bradford. Nåværende og tidligere spillere, samt supportere og representanter fra lokale myndigheter skal være til stede når det avholdes ett minutts stillhet i byens sentrum.

Kaos Overlevende, spillere og TV-kommentatorer har alle forferdelige historier å fortelle fra den tragiske ettermiddagen.

- Vi hadde allerede vunnet ligaen. Den tøffe jobben var gjort. Vi kom hit og skulle vinne den siste kampen foran vårt eget publikum. Da vi gikk ut på banen så vi bare lykkelige ansikter, forteller daværende spiller John Hendrie til BBC.

Like før pause ble spillerne vinket inn i garderoben av dommeren.

- Vi hadde bare vært i spillertunnelen noen sekunder da noen ropte: «Kom dere ut, det brenner!». Vi kunne ikke løpe tilbake, så vi løp opp trappene, gjennom kontorene og ut på gaten. Da vi kom ut var det kaos, forferdelse og ødeleggelse, fortsetter han.

Grotesk TV-kommentator John Helm utdyper:

- Det vi så ble stadig mer grusomt og grotesk, og jeg måtte beskrive ting du ikke vil tro i din villeste fantasi, sier han.

Den da 17 år gamle supporteren Matthew Wildman, som gikk på krykker på grunn av leddproblemer, opplevde det hele fra innsiden.

- Da jeg kom til en av de siste veggene var det et tre meter fall på den andre siden. Hjernen sier at man ikke skal hoppe. Da kikket jeg først opp og så flammene, deretter ned og så hendene mine smelte. Så jeg kastet meg over veggen, og heldigvis var det noen som tok imot meg, sier Wildman.

Rundt 3000 mennesker var på hovedtribunen da brannen oppsto. De flyktet over vegger, ut på banen og gjennom de tradisjonelle nødutgangene. Etterforskningen konkluderte med at «brannen spredde seg raskere enn en mann kunne løpe».

(NTB)