- Jeg måtte hjelpe John Arne med å puste

Berit Riise forteller om en tøff kamp for sønnens økonomi og liv.

FAMILIEN: John Arne Riises foreldre Berit Riise og Tormod Riise forteller om en tøff kamp for å holde familiens økonomi i orden. De mener Einar Baardsen har svindlet John Arne Riise for mange millioner kroner. Foto: Erling Hægeland
FAMILIEN: John Arne Riises foreldre Berit Riise og Tormod Riise forteller om en tøff kamp for å holde familiens økonomi i orden. De mener Einar Baardsen har svindlet John Arne Riise for mange millioner kroner. Foto: Erling HægelandVis mer

Les også: - Jeg vet når sønnene mine har sex

(Dagbladet.no): En meget følelsesladd Berit Riise møtte pressen da retten tok pause i formiddag. Det var en meget spesiell seanse med hele pressekorpset tilstede. Hun var flere ganger på gråten da hun fortalte om hvordan livet til familien har vært og hvordan de mener Einar Baardsen har underslått store summer fra John Arne Riise.

- Dette var tøft. Alle vet hva jeg er blitt møtt med i dag, sier Riise og sikter til Dagbladets sak i dag.

Firebarnsmoren takket de mediene som ikke valgte å skrive om hennes økonomiske problemer, men forklarte også grunnen til at hun er havnet i en slik situasjon.

- Ingen dyre vaner
- For å svare på det som blir skrevet, kan jeg si at det (den skakkjørte økonomien) er en direkte konsekvens av samarbeidet med Einar Baardsen. Når man først får problemer, så baller ting bare på seg. Jeg eier ikke en eneste designting eller har noen andre sånne vaner. Det eneste jeg har gjort er å jobbe med fotball, men likevel blir jeg pissa på. Nå kan dere ikke kle av meg mer, sier Berit Riise.

John Arne Riises mor benektet også at hun skal ha fått 15 prosent av sønnens lønn i Liverpool over en periode på flere år.
- Det eneste jeg har fått fra John Arne, er da jeg drev et reiseselskap, sier hun.

- Utad har vi levd et flott luksusliv. Men sannheten er at det har vært et reint faens helvete.

- Den verste av de verste
Berit Riise forsøkte også å gi seg selv en slags oppreisning etter tøffe dager.

- Jeg har gitt alt for John Arne og Bjørn Helge, og vet at de aldri ville vært der de er hvis det ikke var for meg. Jeg vet også at jeg har «credit» i fotballmiljøet. Bare hør hvordan folk som Erik Solér og Jan Åge Fjørtoft omtaler meg. Likevel får jeg bare dritt hver forbanna gang, sier hun.

Berit Riise hadde med seg sin mangeårige ektemann Thormod Riise i retten i går. Da kona sleit med å holde tårene tilbake foran pressekorpset, tok han selv ordet.

- Einar Baardsen har hatt Norges største sugerør ned i min sønns økonomi. Mye er blitt sagt i denne saken, men vi skal ikke ned til hans nivå og komme med personlige angrep, sier Thormod Riise.

Hun forteller om en agent som utnyttet John Arne Riise og svindlet han for millionbeløp.

- Det eneste John Arne vil er å spille fotball, det er det han har ønsket seg hele livet. Og det er jo helt vanlig i fotballverden å knytte seg til en som tar seg av det økonomiske og holder orden for deg. Og så møter du den verste av de verste, sier Berit Riise om Einar Baardsen.

- Han var helt nede
Ifølge henne forsvant det millionbeløp som sønnen tjente . En svært beveget mor forteller at sønnen var nær ved å ikke ville leve lenger da han forsto hvor stor gjeld han hadde.

- Han var helt nede. Jeg kastet meg på første fly til England og det synet som møtte meg der var ikke hyggelig. Han var helt nede, jeg satt med han og fikk han til å puste. Jeg sa: hvis du puster i ett minutt, så tar vi ett minutt til. Så tar vi en halvtime.

Hun reagerer sterkt på dagens oppslag i Dagbladet om at hun risikerer å miste huset.
- Tenk deg å få den slengt i trynet i morges før jeg skulle i retten.

Berit Riise innrømmer å ha havnet i økonomiske problemer, som hun mener skyldes Baardsens underslag.

- Jeg har ikke mottatt 125.000 kroner i måneden. Men når du blir lovet en viss inntekt så innretter du deg etter det. Vi kjøpte et større hus etter å ha bodd i et lite trangt et. Vi kjøpte bil. Men jeg har ikke dyre vaner.

Uklare beløp
Berit Riise hadde krav på 125 000 pund etter John Arnes overgang fra Monaco til Liverpool. Det er hennes andel av agenthonoraret. I retten ble hun presset til å medgå at beløpet var gjort opp.

- Men jeg burde fått renter og strafferenter, sa Berit Riise i retten.

I tillegg mener hun sønnen skylder henne store beløp. En avtale fra 2001 skulle gi Berit Riise 15 prosent av sønnens inntekter. I retten hevdet hun å ha sett lite til penger fra denne avtalen.

På direkte spørsmål avviste hun å kommentere hvor mye det er hun mener sønnen skylder henne.

Strafferammen for tiltalen mot Baardsen er seks år, noe Berit Riise mener er noen år for lite.

- Nesten sikker på at han blir dømt skyldig, hvis ikke skjønner jeg ikke hvordan ting fungerer.