Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg måtte jobbe for seieren

Landis har så godt som avgjort Touren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Floyd Landis lot hoftetrøbbel være hoftetrøbbel og gjorde det de fleste ventet av ham på den avgjørende tempoetappen i Tour de France. Dermed forblir Tour de France-tittelen på amerikanske hender.

Samtidig fullførte 30-åringen fra Lancaster i Pennsylvania sitt fabelaktige comeback i årets ritt – tre dager etter at han mistet den gule ledertrøya etter en marerittaktig etappe i de franske fjellene. Mesteparten av skaden reparerte han dagen derpå i soloraidet til Morzine, og kronen på verket kom på lørdagens 57 kilometer lange tempoetappen fra Le Creusot til Montceau-les-Mines.

Landis disponerte løpet godt og ble tredjemann. Det holdt til å overta den gule ledertrøya – og dermed vil Landis etter alle solemerker vinne årets Tour de France. Søndagens siste etappe inn til Paris handler tradisjonen tro om skåling i champagne for sammenlagtrytterne.

Det visste også den nye Tour de France-kongen og hans nærmeste støttespillere lørdag. Etter målgang fikk Landis seierskysset av kona Amber.

Tunge dager

– Allerede i januar sa jeg til folk rundt meg at jeg skulle vinne. Siden den gang har vi jobbet hardt og lenge for å klare, sa Landis etterpå.

– Noen dager har jeg tvilt på om jeg kunne klare det, men jeg stoppet aldri i å tro, tilføyde han.

30-åringen opplever sitt største øyeblikk i karrieren på Champs Elysees søndag ettermiddag. Paradoksalt nok finnes det en mulighet for at nettopp høydepunktet kan bli det siste amerikaneren gjør som aktiv syklist. Etter årets sesong skal han opereres for sin kranglete hofte, og det er uvisst hvilke konsekvenser inngrepet får for den videre satsingen.

FAVORITT: Floyd Landis er favoritt til å ta den gule trøya fra Oscar Pereiro Sio på dagens tempoetappe. Foto: EPA
FAVORITT: Floyd Landis er favoritt til å ta den gule trøya fra Oscar Pereiro Sio på dagens tempoetappe. Foto: EPA Vis mer

Det siste brydde uansett ikke Landis seg det minste om lørdag. Han nøt øyeblikket, og tok seg god tid på seierspallen da han igjen mottok den gule ledertrøya.

– Jeg sa tidligere at det aller morsomste ville være å avgjøre rittet på den siste tempoetappen, men trodde vel egentlig aldri at det skulle gå sånn, smilte Landis.

Det gikk imidlertid amerikaneren troll i ord for 30-åringen.

Sterk Klöden
Og det ble en meget dramatisk og spennende etappe. T-Mobiles Serhij Honsjar vant den første tempoetappen i årets ritt, og kopierte den bedriften lørdag. Ukraineren kjørte på ny fabelaktig, men måtte likevel finne seg i å spille andrefiolin hva oppmerksomhet gjaldt.

Det var nemlig kampen om trøyene alle hadde blikket rettet mot. Landis måtte slå både Carlos Sastre og Oscar Pereiro Sio med henholdsvis 18 og 30 sekunder for å vinne. Det klarte han, men ikke uten kamp.

– De sørget for at jeg måtte jobbe for denne seieren. Folk blir gjerne ekstra inspirert når det står en trøye på spill, konstaterte Landis.

Pereiro Sio gjorde nemlig sitt livs tempoetappe lørdag og mistet den gule ledertrøya med bare 59 sekunders margin. Det kan bli den minste seiersmarginen i Tour de France på mange år. Spanjolen blir nummer to i årets ritt – fabelaktig sterkt av en rytter som i utgangspunktet var hjelperytter for Alejandro Valverde.

Fabelaktig sterk lørdag var også Andreas Klöden. Tyskeren ble slått av Serhij Honsjar med bare 40 sekunder, og blir dermed nummer tre i årets Tour. Klöden ble andremann på tempoetappen.

Cunego tok ungdomstrøya

Den store taperen i målområdet i Montceau-les-Mines var Carlos Sastre. CSC-rytteren var bare ti sekunder unna sammenlagtleder Pereiro Sio foran etappen, men hadde en fryktelig dårlig dag på jobben. I mål var han nummer 20, slått med nesten fem minutter av Honsjar. Dermed glapp også pallplassen i sammendraget.

Betydelige gladere var italienske Damiano Cunego. Han syklet også sitt livs beste tempo, og stikker dermed av med ungdomstrøya i årets Tour de France foran nesa på Markus Fothen. Meget oppløftende for gutten som ble hele Italias kjæledegge etter seieren i Giro d\'Italia i 2003.

Thor Hushovd tråkket rolig gjennom lørdagens tempo. Fokuset var allerede rettet mot den prestisjetunge avslutningen på Champs Elysees.

– Helt grei tempo. Jeg var innstilt på at dette ville bli en slags hviledag, sa Hushovd.

Søndag skal han definitivt ikke hvile.

De ti beste i mål ved 57 kilometer på dagens etappe:
1. Serhiy Honchar (TMO) 1.07,45

2. Andreas Klöden (TMO) +0\'41

3. Flyd Landis (PHO) +1\'11

4. Oscar Pereiro Sio (CEI) 2\'40

5. Sebastian Lang (GST) +3\'18

6. David Zabriske (CSC) +3\'35

7. Viatceslav Ekimov (DSC) +3\'41

8. Cadel Evans (DVL) +3\'41

9. Bert Grabsch (PHO) +3\'43

10. Damiano Cunego (LAM) +3\'44

71. Thor Hushovd (C.A.) + 8\'20

14.00:
Den kommende timen starter flere av rytterne som kan forventes å blande seg inn helt i toppen på etappen. Rytterne er: Moncoutie, Honchar, Commesso, De la Fuente, Voigt, Kessler, Garzelli, Sprick, Landaluze, Botcharov, Totschnig, Chavanel, Halgland, Lobato, Parra, Martinez, Moreni, Brandt, Rinero, Lefevre, Goubert, Salmon, Astarloza, Camano, Calzati, Zandio, Hincapie, Karpets, Merckx og Fedrigo.

13.19: Thor Hushovd har unnagjort tempoetappen. Når 23 ryttere er i mål ligger Grimstad-gutten på en 10. plass, 1\'11 bak ledende Matej Mugerli.

12.50: Når 24 ryttere har passert 36 kilometer ligger Hushovd på en beskjeden 12. plass, 58 sekunder bak Florent Brard.

12.37: Thor Hushovd er godt i gang med dagens tempoetappe. Ved passering 16,5 kilometer ligger han for øyeblikket som nummer sju, 34 sekunder bak ledende Florent Brard. Men nordmannen kommer til å rase nedover lista etter hvert som de best plasserte rytterne setter i gang.

(Dagbladet.no): Bare to etapper gjenstår av verdens hardeste sykkelritt. Men allerede etter dagens 57 kilometer lange tempoetappe har vi svaret på hvem som vinner årets Tour de France, spår TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

- Alt avgjøres i dag. Det er jeg ganske overbevist om. Og jeg tror sterkt på Floyd Landis - at han er den beste temporytteren av de som slåss om sammenlagtseieren er godt dokumentert, sier Kaggestad til Dagbladet.no.

Sinnssyk Tour

Landis ble avskrevet av mange etter at han kollapset på onsdagens fjelletappe, men etter en rå maktdemonstrasjon - av mange beskrevet som tidenes beste sykkeletappe - meldte han seg på igjen for fullt da han vant den påfølgende etappen med nesten seks minutter.

Men fortsatt leder Oscar Pereiro Sio, 12 sekunder foran Carlos Sastre og 30 sekunder foran Floyd Landis.

- På forrige tempoetappe var Landis 1\'10 foran Sastre og 1\'40 foran Pereiro Sio. Men jeg vet ikke hvor mye Pereiro Sio la i det, ettersom han på det tidspunktet bare var hjelperytter for Alejandro Valverde. Og Sastre skal ikke avskrives, for denne tempoetappen er småkupert, sier Kaggestad.

Og legger til:

- Denne Touren er helt sinnssyk. Det begynte med at favorittene forsvant ut dagen før det hele begynte. Siden har den gule trøya skiftet eier ni ganger. Oscar Pereiro Sio kollapset på 11. etappe og lå 28 minutter bak i sammendraget, men så tabbet de andre seg ut da de lot ham gå i brudd på den 13. etappen og forærete ham en halvtimes forsprang.

- Det viste seg at det var en fryktelig tabbe. Og nå nylig kollapset altså Landis, før han slo voldsomt tilbake dagen etter, oppsummerer Kaggestad.

- Hushovd ingen skuffelse

Thor Hushovd kommer etter all sannsynlighet til å ta det pent i dag, for å være maksimalt forberedt til morgensdagens avsluttende etappe inn mot Paris.

Nordmannen åpnet Touren med en sterk seier i prologen, kjørte to dager med den gule trøya, men har vært usynlig siden.

- Har Hushovd vært en liten skuffelse i denne Touren?

- Nei, det synes jeg ikke. Gul trøye og etappeseier er jævlig bra. Dessuten mistet han en etappeseier da han mistet pedalen - hvis ikke er jeg overbevist om at han ville slått Robbie McEwen. Skaden i armen har også ødelagt mye. Thor har hatt maks uflaks, sier Kaggestad.