Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg måtte nesten le av dem

Riise forklarer den oppgitte fliringen mot publikum i 2. omgang.

FIKK PIPING: Da John Arne Riise misset et enkelt mottak utover sidelinja etter drøye timen, fikk han mishagsytringer fra tribunen. Venstrebacken så opp mot publikum og begynte å flire. - Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være sånn. Men det er deres mening. De får si og gjøre hva de vil, sier Riise til Dagbladet. Skjermdump: TV 2
FIKK PIPING: Da John Arne Riise misset et enkelt mottak utover sidelinja etter drøye timen, fikk han mishagsytringer fra tribunen. Venstrebacken så opp mot publikum og begynte å flire. - Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være sånn. Men det er deres mening. De får si og gjøre hva de vil, sier Riise til Dagbladet. Skjermdump: TV 2 Vis mer

Norge - Litauen 1-0

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Bare litt over 12 000 tilskuere hadde møtt opp på Ullevaal Stadion til treningskampen mot Litauen, og de som holdt seg hjemme angret neppe på det underveis.

Norge var så dårlige før pause at det var antydning til piping fra tribunen, og assistenttrener Ola By Rise brukte ord som «pinlig» og «matleie» i sin oppsummering av de 45 minuttene.

2. omgang startet ikke veldig mye mer oppløftende. Da John Arne Riise misset et mottak han normalt gjør i blinde etter drøye 60 minutter, og ballen rullet ut til innkast for Litauen, var tålmodigheten i ferd med å ta slutt blant publikum.

- Ikke nok til å pipe
De svarte med spredt piping, noe Roma-backen likte dårlig. Han så opp mot tribunen og flirte oppgitt, noe TV-kameraene også fikk med seg.

«JA Riise med hånlig blikk mot Ullevaalpublikummet?!?! Du har vært elendig sammen med resten av laget. Løft hånda og be om unnskyldning.», twitret TV 2s Premier League-vert Jon Hartvig Børrestad irritert.

Overfor Dagbladet forklarer Riise hvordan han oppfattet situasjonen.

- Man blir litt småirritert når man løper, kjemper og kriger, føler at man har gjort en god kamp, og så begynner de å pipe fordi du misser et mottak som går under foten. Da må jeg nesten le av dem, for jeg ble oppgitt. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være sånn. Men det er deres mening. De får si og gjøre hva de vil.

- Synes du publikum var for utålmodige med dere?

- Nei, vi spilte ikke bra. Det er helt greit at de ikke er fornøyd med måten vi spiller på, for det var ikke bra, men vi vinner. Og det er vel det viktigste. En mottaksfeil skal ikke være nok til å pipe, sier Riise.

- Ulogisk?!
Morten Gamst Pedersen scoret kampens eneste mål etter 84 minutter, da han først misset på straffe før han satte returen i mål. Det reddet Norges plass i seedinggruppe 1 når trekningen til VM-kvalifiseringen finner sted i Rio de Janeiro 30. juli.

Så mye mer var det ikke å glede seg over i seieren over et B-preget Litauen. Det er Riise også enig i - men han syntes de negative spørsmålene ble i overkant mange i pressesonen etterpå.

- Hvis vi hadde tapt hadde jeg skjønt at dere var kritiske, men ikke når vi vinner. Når er dere happy da? spurte Riise.

Han tente til da en journalist spurte om det ikke var ulogisk at Norge var i seedinggruppe 1 sammen med store nasjoner som Spania og Tyskland, etter en så dårlig kamp mot Litauen.

- Spiller alle toppnasjonene gode kamper?

- Nei.

- Der svarte du selv. Det er kanskje det dummeste spørsmålet jeg noensinne har hørt. Det er ikke bare å se på én kamp. Nå kjenner jeg at jeg blir irritert. Vi har prestert bra mot store nasjoner hjemme, som Portugal, og dette måles over en lang periode. Det her var bare én kamp. Skal de basere hele FIFA-rankingen på én kamp? sier han.

Personlige feil
Men det er liten tvil om hvilket lag de nasjonene i de lavere seedingsgruppene kommer til å ønske seg fra pulje 1...

- Alle lagene vil håpe på det minst gode laget fra seedingsgruppe 1, det sier seg selv. Det gjorde vi selv også da vi var i gruppe 2 eller 3. Det er normalt, men vi kan overraske, sier Riise til Dagbladet.

- Hvordan føles det å være i den øverste gruppa?

HER ER SESONGEN OVER: Riise ble byttet ut med Jonathan Parr litt før slutt. Nå skal han på fotballskole i Kragerø, der Steven Gerrard skal være instruktør på lørdag. Så venter to ukers ferie i Los Angeles. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
HER ER SESONGEN OVER: Riise ble byttet ut med Jonathan Parr litt før slutt. Nå skal han på fotballskole i Kragerø, der Steven Gerrard skal være instruktør på lørdag. Så venter to ukers ferie i Los Angeles. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

- Det er noe nytt. Det blir spennende å se trekningen 30.juli, og det er deilig å være der.

Riise ble byttet ut med Jonathan Parr litt før slutt.

- Det så ut på kroppsspråket deres som at det var en frustrerende kamp?

- Nei, men det blir for mange personlige feil fra alle sammen. For min del fikk jeg et sinnssykt rom, jeg bestemte meg tidlig for å være offensiv, aggressiv, presse og kjøre på. Jeg sa bare til gutta at de skulle spille ut på min side, for de siste kreftene jeg hadde igjen skulle ut i dag. Jeg føler jeg greide det. Jeg var offensiv og bidro mye, men sleit på den siste tredelen.

- Hva ble sagt i pausen?

- At det var langt under pari, og at vi måtte begynne å spille fotball. Det ble for mye langt og upresist, og for mange personlige feil. Hvorfor det ble sånn vet jeg ikke, men det var desto bedre å vinne en sånn kamp, sier Riise.

Snuste på krittet
Han kom på raid en gang før pause, og gikk ned like utenfor 16-meteren. Reprisene viste at det i beste fall var minimal kontakt, og at Riise nok kunne nådd igjen ballen om han holdt seg på beina, men han mener frisparket var udiskutabelt.

- Han traff meg ikke, men om jeg hadde fortsatt ville han gjort det. Så det var et greit frispark. Jeg vet ikke hvordan touchen var og om jeg kunne tatt igjen ballen. Det ville blitt litt skrått, eller? spør Riise.

- Du gravde nesa ned i krittet på 16-meterstreken der?

- Jeg prøvde å si at det var innenfor feltet, smiler Riise.

Nå skal han til Kragerø i forbindelse med fotballskolen han arrangerer, der Steven Gerrard skal være instruktør førstkommende lørdag. Deretter skal han to uker til Los Angeles, og så to uker med trening før han slutter seg til lagkameratene i Roma.

I september starter EM-kvaliken opp igjen. Da har Riise forhåpentligvis funnet storformen igjen.