Johannes Thingnes Bø:

- Jeg merker at jeg savner de hjemme

Johannes Thingnes Bø kan legge opp som 28-åring.

SER FRAMOVER: Johannes Thingnes Bø har hatt sin beste sesong noensinne. Skiskytteren forteller til Dagbladet at han ser for seg karriereslutt som 28-åring. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SER FRAMOVER: Johannes Thingnes Bø har hatt sin beste sesong noensinne. Skiskytteren forteller til Dagbladet at han ser for seg karriereslutt som 28-åring. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Johannes Thingnes Bø (25) avslutter verdenscupen med renn på hjemmebane i Kollen i slutten av uka. Veien er kort fra VM-konge i Östersund med fire gull og ett sølv, til skiløypene på hjemmebane.

- Vi brukte tre timer fra dør til dør. Vi hadde et chartret fly. En perfekt hjemreise, sier Thingnes Bø til Dagbladet om turen hjem fra de svenske skoger.

Dagbladet møter 25-åringen på et hotell i Holmenkollen. Han har ikke vært et døgn på norsk jord før det er nytt pressetreff. Thingnes Bø er som vanlig lun og i et godt humør. Likevel innrømmer han at det har vært en lang sesong.

VM-HELT: Johannes Thingnes Bø med fem medaljer (fire gull og ett sølv) fra VM i Östersund. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VM-HELT: Johannes Thingnes Bø med fem medaljer (fire gull og ett sølv) fra VM i Östersund. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

I VM sa han flere ganger at han er usikker på hvor lenge han vil satse som skiskytter.

- Hva mente du med det? spør Dagbladet.

- Det blir mest sannsynlig ett OL til. Det er ikke sikkert jeg «holder koken» lenger enn det. Det er naturlig å tenke at det kan være en slutt da, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

Stryningen vil være 28 år i vinter-OL i Beijing 2022. Han fyller år 16. mai.

- Du er jo fortsatt relativt ung etter neste OL …?

- Ja. Det tar på å reise så mye. Og å være «på». Skal du være verdens beste skiskytter må du tenke skiskyting hele tida. Det synes jeg har vært krevende de to siste åra. Det er tøft å tenke at jeg har holdt på i sju år - og at jeg skal holde på i åtte år til for å oppnå to OL, sier den nybakte firedobbelte verdensmesteren.

- Føler du at du ofrer mye?

- Nja. Det handler mest om motivasjon. Det er det alt handler om. Du må være motivert til å ofre det som kreves for å lykkes. OL er tre år fram i tid … Jeg har hatt nok å tenke på den siste uka med flere VM-øvelser, sier Thingnes Bø.

Mye trykk

Han gikk totalt sju VM-distanser på 11 dager. Det ga fire gull, ett sølv, 9. plass og 13. plass. Nå markerer Kollen-helga slutten på en lang sesong, der Thingnes Bø allerede har sikret seg verdenscupseieren sammenlagt. NM i Ål blir det endelig punktum for 2018/19-sesongen.

Siden nyttår har skiskytterne knapt vært hjemme. Det har vært verdenscup gjennom hele vinteren, med renn i USA og Canada rett før VM i Östersund.

- Blir du sliten?

- Ja, jeg blir sliten. Jeg merker at jeg savner de hjemme. Det er stor belastning å flytte seg fra sted til sted, og hele tida forholde seg til media og sponsorer. Når det går bra, er det ekstra mye trykk, sier Thingnes Bø.

- Hva stjeler mest krefter?

- Det er lange turer. Du lander midnatt på julaften etter reise - og du får ikke noe avbrekk. Så kommer det plutselig mange samlinger på nyåret. Deretter verdenscup i Canada og USA. Det var ekstreme uker, sier 25-åringen, som i fjor giftet seg med kona Hedda.

GULL-KYSS: Johannes Thingnes Bø og kona Hedda Dæhli Bø i VM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GULL-KYSS: Johannes Thingnes Bø og kona Hedda Dæhli Bø i VM. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Denne sesongen har uansett vært hans beste så langt i karrieren. Nå er han favoritt, uansett distanse. Thingnes Bø innrømmer at suksessen gjør noe med sulten.

- Jeg har oppnådd de resultatene jeg drømte om. Det er ikke like kult som tidligere å ta en seier i verdenscupen, sier han.

Likevel har han satt seg nye store mål for neste sesong: VM i Antholz/Anterselva er det han sikter mot.

- Anterselva er min favoritt i verdenscupen. Det VM-et gleder jeg meg veldig til. Det blir ikke noe problem å motivere seg. VM er hovedmålet neste sesong. Denne sesongen var det å vinne verdenscupen sammenlagt. Neste år vurderer jeg å stå over noen renn, for å toppe formen til VM. Det er en trygghet å vinne verdenscupen denne sesongen. Da trenger jeg ikke tenke så mye på det videre, sier han.

Flere cupkuler

Thingnes Bø har faktisk fortsatt mye å kjempe for denne sesongen. Det er fortsatt åpent om hvem som vinner jaktstart-cupen og fellesstart-cupen i verdenscupen sammenlagt.

- Det betyr faktisk en del. Jeg har lyst å ta med meg alle kulene, sier Thingnes Bø, som forteller at han kan få problemer med å finne plass til alle de fem verdenscupkulene.

- Jeg fikk med meg ei kule i fjor (normaldistansen). Nå kan jeg få fem nye. Jeg skal gi alt, men det tar mye plass, sier han med et smil.

Program i Kollen:

Torsdag: Sprint kvinner, 16.30.

Fredag: Sprint herrer, 16.30.

Lørdag: Jaktstart, kvinner 15.00 og herrer 17.15.

Søndag: Fellesstart, kvinner 13.45 og herrer 16.30.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer