Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg merker at sponsorene er skeptiske

Robinson Bugge er tilbake, men tilbudene uteblir.

KAMPEN FOR TROVERDIGHETEN: Vegard Robinson Bugge fikk fire måneders utestengelse for regelbrudd etter å ha avlagt positiv dopingprøve under Tour des Fjords. Han ønsker å fortsette karrieren på det høyeste nivået i Norge, men sliter med å finne plass foran 2016-sesongen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
KAMPEN FOR TROVERDIGHETEN: Vegard Robinson Bugge fikk fire måneders utestengelse for regelbrudd etter å ha avlagt positiv dopingprøve under Tour des Fjords. Han ønsker å fortsette karrieren på det høyeste nivået i Norge, men sliter med å finne plass foran 2016-sesongen. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

29. oktober, 2015: Vegard Robinson Bugge feirer med gode venner over en pils på Mikrobryggeriet i Horten.

Dagen i forveien utløp den fire måneder lange utestengelsen han ble gitt av det internasjonale sykkelforbundet (UCI) for regelbrudd.

- Dersom du kikker tilbake på livet mitt, og det som har skjedd i denne saken, har dette vært en veldig stor greie. Det har absolutt ikke vært oppløftende, men å legge det bak seg; det synes jeg var riktig å markere med å gjennomføre en solid treningsøkt og avslutte med en halvliter i godt lag, sier Robinson Bugge til procycling.no et par dager senere.

Den kommende helgen skal hortenseren for første gang vise seg i sykkelmiljøet etter at han plutselig sto med begge beina plantet midt i en dopingsak.

Under tønsbergcrossen kunne ingen hindret ham i å stille til start, men denne lørdagen følger han det hele uten startnummer på seg.

- Det er en form for lettelse at jeg i hvert fall har lov til å konkurrere igjen. Jeg kunnet syklet i Tønsberg på lørdag uten at noen hadde reagert på det. Likevel føler jeg meg litt på kanten til fryst ut av sykkelsporten. Det er såpass vanskelig å få kontrakt, innrømmer han.

- Hvordan ble du tatt imot av folk i sykkelmiljøet?

- Jeg synes i grunnen alle var hyggelige. Det var nok spesielt hyggelig å møte Gino (Van Oudenhove, Vegards tidligere sportsdirektør i Team Joker, vår anm.) igjen.

29. juni, 2015: Testresultatet etter dopingkontrollen under Tour des Fjords foreligger hos UCI (det internasjonale sykkelforbundt). For andre gang i karrieren har Robinson Bugge testet positivt på terbutalin.

Den første gangen var i 2008. Da hadde han medisinsk fritak til å benytte astmamedisinen Briancyl.

Fritaket var utløpt for syv år siden da han testet positivt igjen.

At vestfoldingen har astma, er det ingen som bestrider.

Han kvalifiserer til medisinsk fritak for å benytte Briancyl, og har også — etter den positive dopingprøven — søkt og fått innvilget nytt fritak.

Det betyr at om Robinson Bugge hadde testet positivt for terbutalin en tredje gang, for eksempel i morgen, hadde det ikke skjedd noen verdens ting.

Det er like fullt uomtvistelig utøverens ansvar å være bevisst på hvilke medikamenter han inntar. Fritaket for Briancyl gikk ut den 31.12 2008, og inhalatoren burde dermed aldri blitt med på rundreisen på Vestlandet denne våren.

30. oktober, 2015: procycling.no har tatt turen til Horten og studerer menyen på en tyrkisk restaurant i byen.

Vegard bestiller en «Oscars Spesial» med biffkjøtt, kjøttdeig og smeltet ost, mens vi går for en lammegryte som sies å stamme fra det ottomanske rikets glansdager.

Ute er det tørt, mørkt og stille. Inne er det lav prating ved bordene, som oftest kun avbrutt av en litt larmende servitrise som opplyser at hun har sin første dag på jobben.

Vegard kommer rett fra vikartimer på en barneskole i Horten. Han forteller hvordan det har vært å møte folk etter utestengelsen for regelbrudd i forbindelse med den positive prøven.

Det var noe han i utgangspunktet gruet seg til.

- Når jeg har møtt folk, har de vært sympatiske. De fleste har klappet meg på skuldra og sagt: «Dette ordner seg. Stå på, Vegard!» Jeg har opplevd å få veldig mye støtte av folk jeg har møtt og at de forstår fakta i saken.

- Har du opplevd noen negative situasjoner knyttet til denne saken?

- Jeg fikk sikkert 150 tekstmeldinger det første døgnet. Jeg tror et par av dem var negative: «Morna, Lance», var det en som skrev. En annen skrev: «Din feige doper».

- Det positive veier opp for det negative?

- Ja, jeg synes i hvert fall det er flott at både Antidoping Norge og UCI har gått ut og vist meg støtte i denne saken. De ser ikke på meg som noen doper. Støtten fra dem, som er plassert høyt oppe i systemet, er mye viktigere enn de få kjipe tilbakemeldingene han har fått.

Det er likevel ting han gjerne skulle ha styrt unna. Etter tønsbergcrossen dukket han opp i et intervju med lokalavisen i byen.

På forsiden kunne alle lese at «ingen ville vite av dopingdømt syklist».

Det fikk Robinson Bugge til å tenne på alle pluggene.

- Jeg har både lagt med flat og bedt om tilgivelse, men man kan spørre seg hva jeg skal be om tilgivelse for. Jeg er ingen doper og har ikke brukt dopingpreparater. Jeg er en astmatiker som har brukt feil astmamedisin. Jeg er ikke dømt for doping, men for et regelbrudd.

- Du har testet positivt, forstår du ordbruken ut ifra den konteksten?

- Jeg forstår at overskriftene kommer idet jeg tester positivt på en dopingprøve. Det er likevel slik at saken er avklart for UCI sin side, og da mener jeg det er greit å forholde seg til det. De som fortsatt går rundt og snakker om en dopingdømt syklist, har misforstått kjernen i sanksjonen.
 
Forsøker å finne nytt lag I Horten har han forsøkt å holde seg i form også mens han var suspendert av Team Sparebanken Sør.

I starten gikk det greit, men da han skjønte at behandlingen av saken hans ville trekke ut i tid, noe som blant annet gjorde at Arctic Race foregikk uten ham på startstreken, ble det også tyngre å gjøre unna de nødvendige kilometerne på sykkelsetet.

Nå er Robinson Bugge ferdigsonet som syklist. Men står fremdeles uten plass på et kontinentallag.

Idet sanksjonen fra UCI traff ham, begynte også arbeidet med å skrive oppsigelsen hos arbeidsgiveren i sør.

Derfor er han nå i full gang med å lete etter ny arbeidsgiver. Det er vanskelig, innrømmer han:

- Det har vært opprettet kontakt med Team fixIT, Team Joker og Team Ringeriks-Kraft. Tidligere har jeg også snakket litt med Stein Ørn i Coop Øster-Hus. Signalene og tilbakemeldingen jeg har fått fra lagene er oppløftende, men jeg merker at sponsorene er skeptiske. De vet vel ikke helt hvordan det blir tatt imot der ute, dersom noen signerer meg.

Mot slutten av oktober er uansett de fleste, norske kontinentallagene fulle foran den neste sesongen. Før saken hans var endelig avklart, kunne Robinson Bugge heller ikke starte forhandlinger med en ny arbeidsgiver.

- Hva gjør du om du blir stående uten tilbud fra kontinentallagene neste år?

- Da må jeg ned et nivå og sykle for et klubblag. Jeg kan fortsatt delta på kermesse i Belgia, Post Cup i Danmark og norgescupen. Men UCI-rittene får jeg ikke lov til å kjøre (de norske er Hadeland GP, Ringerike Grand Prix, Tour of Norway, Arctic Race og Tour des Fjords, vår anm.).

- Og det løser seg med et eventuelt klubblag, tror du?

- Det er Raumer Rytter SK jeg har snakket mest med. Det er bankers, sier han.
 
Anbefaler Vegard å ta et steg ned Via en mellommann ble Team Joker kontaktet med forespørsel om å gi Robinson Bugge en mulighet til å vise at han duger.

Lageier Birger Hungerholdt innrømmer at han hadde lyst til å slå til.

Til slutt ble det likevel nei, og i dag sier Hungerholdt til procycling.no at avslaget ikke kom etter lange, interne diskusjoner.

- Vi gjorde jo en vurdering av rytteren da han forlot oss til fordel for Team Sparebanken Sør foran denne sesongen. Vi var enige om at han hadde kjørt seg litt fast hos oss, og trengte nye utfordringer. Nå var det også andre ryttere som var tilgjengelige på markedet, sier Hungerholdt og tenker på nyankomne Ole Forfang (fra Team Ringeriks-Kraft) og muligheten for at Vegard Breen signerer senere i høst.

- Tror du det blir vanskelig for ham å finne et nytt lag fordi han har levert positiv dopingprøve?

- Uten at jeg har full oversikt i de andre lagene, så vil jeg tro det blir vanskelig for ham. Generelt er det vanskelig på denne tiden av året, da mange lag allerede er fulle. Jeg vil råde ham til å ta et år på klubbnivå, kjøre rittene han kan kjøre i Norge og helst kjøre inn resultater i Belgia. Det har han klart før. Det er metoden hans for å komme seg videre. Dreier det seg om en rytter som har kjørt inn fantastiske resultater, endrer forutsetningene seg kjapt. Er det en rytter «litt oppi åra», som ikke har utmerket seg noe spesielt, signerer lagene heller unggutter med framtiden foran seg, påpeker Hungerholdt.
 
Frykter tilleggsstraff Robinson Bugge oppsøkte ikke sykkelmijøet i perioden saken hans var til behandling hos UCI. Han frykter nå at det venter en slags tilleggsstraff fordi fordømmelsen av de som havner på feil side av antidopingbestemmelsene er så knallhard i Norge.

- Hvis situasjonen vedvarer, kan det fort føles som en livstidsdom. Hvis ting skal være så sorthvitt. Jeg mener det er urettferdig om jeg skal sammenliknet med folk som har tatt EPO eller andre prestasjonsfremmende midler.

Alt dagen etter at han fikk vite om den positive dopingprøven, tok flere medier kontakt med ham i sakens anledning.

• Les også: Norsk sykkelprofil avla positiv dopingtest

Under vårt besøk i Horten, er likevel ikke Robinson Bugge noe annet enn imøtekommende og hyggelig.

- Er det et lite paradoks at du nå gir intervjuer til oss som meldte først at en «norsk sykkelrytter hadde blitt dopingtatt»?

- Det er ikke noe jeg er stolt av, ingenting jeg vil identifisere meg med eller ønsker som overskrift. Jeg forstår likevel at saker skal leses og klikkes inn i. Selv om jeg ikke er tatt for doping, er det ingen vei utenom at jeg har testet positivt. Straffesanksjonen har jeg fått på grunn av et regelbrudd. Det var ikke stoffet jeg testet positivt på som utløste straffen, for det ikke er prestasjonsfremmende, men reaksjonen kommer fordi jeg ikke hadde medisinsk fritak for det.

- Du er redd for at dette skal bli hengende ved deg også i framtida?

- Ja, og det er nok kanskje det jeg har følt med på. At folk skal mistolke det som har skjedd. At folk skal tenke at jeg er en doper. Jeg føler meg overhodet ikke som det. Jeg er ikke stolt av det som kommer opp når jeg søker på navnet mitt hos Google. Der dukker dopingoverskriftene opp. Jeg ville mye heller at det skulle stå at Bugge vant den 7. etappen i Tour de France, sier han og lyser opp i et halvt smil.

- Men jeg forstår at jeg har driti meg ut, så jeg er nødt til å leve med det, legger han til og blir alvorlig igjen.

- Det kunne tatt knekken på meg En annen ting han har innsett i dag, er at det til slutt var en lettelse for ham at nyhetene nådde mediene.

Den opprinnelige planen var at den positive dopingprøven skulle holdes skjult inntil behandlingen av saken var unnagjort.

- Å gå rundt og holde på denne hemmeligheten i fire måneder, det tror jeg kunne tatt knekken på meg. Jeg har likevel ikke kunnet fortelle min versjon før nå, så det er kanskje derfor det føles ekstra godt å snakke med dere journalister om det, medgir han.

- Du har ikke uttalt deg så mye om antidopingarbeidet i Team Sparebanken Sør i denne saken, er det ting de kunne gjort annerledes før denne saken oppsto?

Robinson Bugge tar en tenkepause.

- Det ligger vel i sakens natur at ting vært bedre når det gjelder oppfølgingen innad i laget. At de nå har gjort innstramminger og endret rutiner, sier vel også litt om at ting ikke har vært perfekt.

- Du har stått veldig alene i denne prosessen, hvordan har du følt det?

- Jeg har definitivt vært alene. Samtidig har også måttet forholde meg til laget og kontrakten min, selv om jeg har vært suspendert. Det har fratatt meg muligheten til å pleie kontakt med andre lag underveis. Til slutt føler man at man ikke har noen tilknytning noe sted, men jeg er veldig takknemlig for støtten jeg har fått både i og utenfor sykkelmiljøet.

- Hva gjør motgangen du nå har opplevd med viljen og motivasjonen din?

- Den bare øker. Nå skal jeg vise fram hvor fort jeg kan sykle. Jeg skal sykle fortere enn de norske kontinentalrytterne, og jeg skal gjøre det som klubbrytter. Det trigger meg. Det får øynene min til å lyse rødt.

- Hvordan skal du finansiere satsingen dersom den foregår på klubbnivå?

- Det er ikke til å legge skjul på at økonomien svekkes når man tar steget bort fra kontinentalnivået. Jeg trenger midler til å dekke treningsleirer, løp, utstyr og slike ting. Jeg har kanskje vært litt bortskjemt så langt i karrieren og fått slike ting dekket, men det skjer ikke nå. Tidligere har jeg prioritert syklingen, men nå er jeg også nødt til å prioritere jobb.

Planen er å finansiere satsingen videre med jobben som assistentlærer og ved å tilby treningsveiledning via sitt eget selskap. Han har heller ikke helt gitt opp håpet om litt godvilje fra sponsormarkedet.

- Jeg kan ikke jobbe fulltid og satse på syklingen ved siden av, men tre arbeidsdager i uka skal jeg klare, påpeker han.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!)

SPAREBANKEN SØR: Vegard Robinson Bugge syklet i klatretrøya under Tour of Norway i mai.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SPAREBANKEN SØR: Vegard Robinson Bugge syklet i klatretrøya under Tour of Norway i mai. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media