Ingrid Kristiansen

- Jeg mister troa på idretten

Ingrid Kristiansen (65) er oppgitt etter at to «umulige» verdensrekorder har blitt slått på noen få dager.

OPPGITT: Ingrid Kristiansen mener fokuset har blitt helt feil etter at verdensrekorden på 10 000 meter har blitt slått to ganger på tre dager. Foto: Lars Eivind Bones
OPPGITT: Ingrid Kristiansen mener fokuset har blitt helt feil etter at verdensrekorden på 10 000 meter har blitt slått to ganger på tre dager. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

- Jeg blir sur, innleder Ingrid Kristiansen.

Hun har akkurat blitt ferdig med et kundemøte og gjør seg klar for en joggetur da hun tar en prat med Dagbladet.

- Man hausser opp disse verdensrekordene og hyller de nye skoene. Det er ikke det som er problemet, mener den tidligere langdistanseløperen.

Selv hadde hun verdensrekorden på både 5 000 meter og 10 000 meter fra 1986 til 1993. Men nå er hun ikke lenger den eneste som har hatt begge rekordene samtidig.

På tre dager har verdensrekorden på 10 000 meter blitt slått to ganger. Søndag løp nederlandske Sifan Hassan distansen på 29.06.82 og knuste den gamle verdensrekorden med hele ti sekunder.

- Ingen tro på rekordene

Rekordløpet sjokkerte en hel friidrettsverden, og den voldsomme framgangen ble forklart med at Hassan løp med de nye superskoene Nike ZoomX Dragonfly. Disse baneskoa har en karbonplate og en skumblanding som gjør at man kan løpe flere sekunder raskere.

To døgn seinere, tirsdag kveld, røk Hassans rekord.

Etiopiske Letesenbet Gidey presset 10 000-meterrekorden ytterligere ned til 29.01.03. Det var en personlig forbedring på 1 minutt og 20 sekunder av 23-åringen, som nå innehar verdensrekorden på både 5 000 meter og 10 000 meter. Gidey løp også med de nye Nike-skoene.

Begge verdensrekordene blir sett på som vanvittige tider, i og med at de er fullstendig overlegne de gamle rekordene til suspekte Almaz Ayana (29.17.46 i 2016) og Wang Junxia som hadde verdensrekorden (29.31,78) fra 1993 til 2016, men seinere innrømmet systematisk doping.

- Jeg har ingen tro på disse rekordene, sier Kristiansen om Hassan og Gideys prestasjoner de siste dagene.

RYKKER FRA: Kameramannen vekker oppsikt etter han tilsynelatende løper like raskt som de som faktisk løper om kapp. Video: Twitter. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: EpidemicSound. Vis mer

- Ille før, verre nå

De kommer begge to fra det som blir sett på som suspekte miljøer. Hassan har trent under dopingutestengte Alberto Salazar, og har nå hans tidligere assistent som trener. Begge trener også lange perioder i Etiopia; et land som er beryktet for en svært lite troverdig dopingkontroll.

- Dette har ikke noe med skoene å gjøre. At karbon under skoa kan slå ut med ett minutt har jeg ikke troa på. Det er synd at det blir slått stort opp hvor fantastiske rekorder dette er i et slikt år. Det har jo knapt vært dopingtester siden corona kom, påpeker verdensmesteren fra 1987.

Og Kristiansen har et poeng. I WADAs teststatistikk for 2020 kommer det fram at coronapandemien har påvirket det globale testtallet betydelig. Antidopingorganisasjonen har i 2020 hatt nesten en halvering av antall dopingtester i forhold til et normalår.

- Det var ille før og nå er det enda verre. Jeg mister helt troa på idretten. Det er fantastisk å springe på 29.01, men om det er juks er det ikke så fantastisk som alle skal ha det til. Jeg orker ikke at vi skal forgude sånne folk, og jeg forstår det heller ikke når de kommer fra svartelista miljøer, sier Kristiansen til Dagbladet i sommersola.

Til tross for at hun er, i sine egne ord, bare en «65-år gammel dame», følger hun fortsatt friidretten tett og har et brennende engasjement for langdistanseløping.

- Jeg blir lei meg på idrettens vegne av slike løp. Jeg orker snart ikke å se på lenger nå som det er så mye rart som skjer. Jeg mister interessen. Man har blitt avhengig av å slå rekorder, og det går ikke uten å jukse. Gråsonene blir større og man flytter grensene. Snart blir alt lov og det er skummelt for idretten. Da vil man slite med å rekruttere utøvere i Europa, mener Kristiansen og jogger av gårde i «mosjonist-tempo».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer