Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkel-NM 2018, Sandefjord:

- Jeg nølte nok litt da Stake gikk

Tiller på podiet for andre år på rad.

PÅ PODIET IGJEN: Rasmus Tiller (til venstre) vant fjorårets NM-fellesstart og stod igjen på podiet i Sandefjord, sammen med Vegard Stake Laengen og Kristian Aasvold. FOTO: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
PÅ PODIET IGJEN: Rasmus Tiller (til venstre) vant fjorårets NM-fellesstart og stod igjen på podiet i Sandefjord, sammen med Vegard Stake Laengen og Kristian Aasvold. FOTO: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

SANDEFJORD (procycling.no): Rasmus Fossum Tiller tok et overraskende NM-gull i Stjørdal i fjor. Den da 20 år gamle Joker Icopal-rytteren spurtslo proffrytter Sven Erik Bystrøm på oppløpet og har ikledd seg den norske mestertrøyen det siste året.

I dag skulle han forsøke å forsvare tittelen i Sandefjord og der viste han at fjorårets seier ikke bare var et lykketreff. Ut på den siste runden i den 16 kilometer lange rundløypen satt han igjen i en selektiv gruppe, sammen med blant andre UAE Team Emirates-rytter Vegard Stake Laengen.

Da den høyreiste askerbøringen angrep var det imidlertid ingen som fulgte. En drøy kilometer senere akselererte Tiller etter, men da var det for sent. Det ble imidlertid en ny, imponerende medalje til 21-åringen.

Han var likevel litt skuffet etter rittet.

- Det var noen valg jeg sa vi skulle gjøre, som kanskje ikke var så lurt. Det ender jo med sølv så det var jo greit, men vi kjører jo for å vinne, forteller han til procycling.no.

LES OGSÅ: Stake Laengen ble norgesmester

Trodde løpet var kjørt

I finalen måtte han og lagkamerat Bjørn Tore Hoem kjempe mot alliansen mellom Team Coop og UAE Team Emirates. Det norske kontinentallaget hadde Trond Håkon Trondsen, Kristian Aasvold og Krister Hagen i frontgruppen, mens Vegard Stake Laengen var der fra UAE Team Emirates.

Med UAE-lagkameraten Alexander Kristoff som eier av Team Coop var alliansen dem i mellom helt naturlig. Laengen gikk avgårde sammen med Trondsen og Fridtjof Røinås (Joker Icopal) fra tetgruppen på nest siste runde, mens Tiller - i en av gruppene bak - trodde løpet var kjørt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KJØRTE FOR GULL: Rasmus Tiller ønsket å ta sitt andre NM-gull på rad. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
KJØRTE FOR GULL: Rasmus Tiller ønsket å ta sitt andre NM-gull på rad. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

- Da det var tre runder igjen så hadde jeg egentlig gitt opp - eller jeg følte det var kjørt for vår del. Så stopper det ganske greit opp og så kommer vi oss opp igjen. Så får jeg vite at Fridtjof, Stake og Trondsen er ett minutt foran oss. Så hørte jeg plutselig at Trondsen hadde gått solo, og Stake og Fridtjof hadde stoppet. Da var vi plutselig i gullkampen igjen og ut på siste runden var det 35 sekunder. Da skjønte jeg at vi mest sannsynlig kom til å ta han igjen og at gullet var innen rekkevidde.

Etter hvert hentet de også Trondsen, men da gikk Krister Hagen løs og lå foran, mens Laengen, Aasvold og Hagen kunne ligge bak og markere de andre i gruppen. Men Hagen skulle også hentes inn igjen, og med fem kilometer igjen var kampen om gullet vidåpen og Tiller kunne bli den tiende i historien til å vinne to år på rad.

- Nølte nok litt

Etter noen forsøk fra både Coop, Uno-X og Tiller selv var det Stake Laengens tur til å klinke til med fire kilometer til mål, og da ble det litt stillstand i gruppen.

- Hvor obs var dere på den alliansen mellom Coop og UAE?

- Jeg tenkte på det, at det var viktig å følge de. Jeg merket det litt dag Stake gikk at det var opp til meg eller en av Uno-X-gutta å tette luken.

Laengen åpnet raskt opp en stor luke og da gruppen tok opp jakten var avstanden allerede for stor. Tiller gikk til selv med 2,5 kilometer til mål, men maktet aldri å komme seg opp igjen. Dermed ble det sølv på Ringebu-mannen.

- Jeg nølte nok litt dag Stake gikk. Han er såpass sterk at det er ikke bare å støte seg opp når han går. Jeg burde kanskje tatt den med en gang. Jeg tenkte at jeg skulle klare å komme opp, men jeg overvurderte kanskje meg selv litt.