MISTET LEDELSEN: Steven Kruijswijk mistet den rosa ledertrøyen etter at en velt ødela den 19. etappen i Giro d'Italia. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
MISTET LEDELSEN: Steven Kruijswijk mistet den rosa ledertrøyen etter at en velt ødela den 19. etappen i Giro d'Italia. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

- Jeg ødela alt. Jeg har tapt giroen

Sønderknust etter å ha mistet ledelsen.

(procycling.no): Steven Kruijswijk hadde vært bunnsolid i årets Giro d'Italia inntil nedoverbakken fra Colle dell'Agnello på fredagens etappe.

Nederlenderen ledet sammenlagt med tre minutter ned til Johan Esteban Chaves. Colombianeren var den eneste, i tillegg til Vincenzo Nibali, som maktet å være med Kruijswijk over toppen av årets Cima Coppi.

Alt så strålende ut for Kruijswijk, som virket uslåelig. I noen få minutter.

For da Nibali satte full fart nedover, gikk det for fort for mannen ikledd den rosa ledertrøyen. Han feilberegnet en venstresving, traff snøen i veikanten på høyre side og slo kollbøtte. Sekundene tikket raskt mens han ordnet sykkelen.

- En dum tabbe
Kort tid etter måtte han likevel stoppe for å skifte sykkel, og plutselig var han helt isolert bak resten av favorittene. En lang jakt ventet ham.

Han fikk etter hvert hjelp av Carlos Verona og Bob Jungels, men hadde ikke kreftene til å forsvare ledertrøyen. I mål var han 4.54 bak Nibali, ett minutt og fem sekunder for sen til å beholde maglia rosa.

- Jeg har tapt giroen. Jeg ødela alt, sa nederlenderen til media etter målgang.

- Det var en dum tabbe i nedoverbakken. Jeg dreit meg bare ut. Jeg var på grensen (av min fysiske kapasitet, journ.anm.) og ønsket å spise og drikke noe. Jeg fulgte de andre, men gjorde en feil og endte opp i snøhaugen.

Les også: Sendt til sykehus etter skrekkrasj

Ødelagt sykkel
Sekundene han brukte på å fikse sykkelen, gjorde at han aldri klarte å komme seg tilbake til Nibali og Chaves, som suste videre.

- Velten var ikke så ille, men sykkelen min var et kaos, og jeg kunne ikke sykle videre med den. Jeg mistet kontakten med lederne, og når det blir slik, vet du at alt er over.

Kruijswijk startet en heroisk kamp for å holde seg inne i sammenlagtkampen. Med et drøyt minutt opp til Chaves i ledertrøyen, har nederlenderen fortsatt en realistisk mulighet til å vinne giroen.

Les også: Mistet ledelsen etter stygg velt

Lørdagens etappe er beinhard, og om Kruijswijk har like gode bein som tidligere, er ikke det en umulig differanse.

- Moralen er ødelagt
Selv virket han dog ikke særlig optimistisk rett etter marerittetappen.

- Ja, men jeg tapte giroen her, kommenterte han dystert.

En ting som kan gjøre morgendagen enda verre, er skadene han pådro seg i velten drøyt 50 kilometer fra mål.

Etter rundt en halvtime inne på lagets hotell, ble han sendt til sykehuset i Briancon for ytterligere utredning.

- Jeg kan føle at jeg har skadet ribbeina og ryggen. Etter målgang var det virkelig vondt. Moralen min er ødelagt. Jeg prøvde å gi alt, men kroppen gjør helvetes vondt, så alt er over.

Fredag kveld skrev LottoNL-Jumbo på Twitter at deres kaptein hadde pådratt seg et lite ribbeinsbrist samt smerte i en fot og langs siden.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!