Tour de France-deltakelse in limbo:

- Jeg ønsker saken løst mer enn noen andre

Fortsatt uklart om Salbutamol-saken avklares før touren.

VENTER FREMDELES: Chris Froome proklamerer at ingen har sterkere interesse for at Salbutamol-saken mot ham skal avgjøres enn ham. Her kjemper han mot Simon Yates opp Monte Zoncolan, en etappe han endte opp med å vinne. FOTO: AFP PHOTO / POOL AND AFP PHOTO / LUCA BETTINI
VENTER FREMDELES: Chris Froome proklamerer at ingen har sterkere interesse for at Salbutamol-saken mot ham skal avgjøres enn ham. Her kjemper han mot Simon Yates opp Monte Zoncolan, en etappe han endte opp med å vinne. FOTO: AFP PHOTO / POOL AND AFP PHOTO / LUCA BETTINI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(procycling.no): På den 17. etappen av årets Giro d’Italia gjestet sykkelpresident David Lappartient det italienske treukersrittet.

Franskmannen har tidligere tatt til orde for at Sky burde ha utelatt Chris Froome fra konkurranse mens saken hans er under behandling.

Det synet støttes ikke av dagens gjeldende regelverk. Det har med å gjøre at Salbutamol (som Froome hadde dobbelt så mye som tillatt dose i kroppen av) er kategorisert som en særskilt, og ikke et forbudt, stoff av WADA.

Lappartient har også klargjort at han ønsker en snarlig avgjørelse på saken, men graderte likevel sjansene som 50/50 for hvorvidt løsningen ville foreligge før Tour de France:

- Tidspunktene for idrettens rettssystemer sammenfaller ikke alltid med rittkalenderen. Prosedyrene er langvarige, og det er ikke UCI (det internasjonale sykkelforbundet) som gjør at ting tar tid. Froome-saken er veldig kompleks med WADA inne som tredjepart. Det hadde vært uheldig om saken ikke får sin løsning i forkant av Tour de France, uttalte Lappartient til franske L’Équipe.

Utålmodig Froome

Ifølge cyclingnews.com har Froome og Lappartient aldri snakket sammen ansikt til ansikt, og det ble heller ingen tid for et møte mellom duoen under starten ved Gardasjøen.

Underveis på etappen havnet Sky-kapteinen bak splitten tidlig på etappen, men etter at Mitchelton-Scott kontrollerte opp etappens eneste kategoriserte stigning.

Deretter tok Bora-Hansgrohe kontroll i feltet, lagene med sammenlagtambisjoner trakk seg tilbake og det munnet til slutt ut med massespurt i avgrenset felt i Iseo.

Froome snakket deretter med pressen:

- Jeg ønsker å få dette løst like kjapt som alle andre. Jeg ønsker nok enda mer å finne en løsning enn alle andre, for å være helt ærlig. Jeg hadde satt pris på om det var løst i forkant av Tour de France, så det er ikke det det står på. Det er en pågående prosess og vi er nødt til å følge den, fortalte Froome til The Times og cyclingnews.com i etterkant av etappen.

Forsøkte å stanse Boonen, slapp inn Armstrong

Så lenge man ikke har testet positivt på et forbudt stoff og så lenge prosessen er uavklart, kan ingen hindre Froome i å delta i rittene han ønsker.

Team Sky kunne ha valgt å suspendere rytteren, men ingen kan pålegge det britiske storlaget å gjøre det.

ASO - Tour de France-arrangøren - vil hevde at de har retten til å nekte lag eller ryttere til start som kan «skade rittets omdømme», men i 2009 tapte de i den internasjonale voldgiftsretten da det forsøkte å stanse kokaindømte Tom Boonen fra å starte rittet.

På tross av årelange beskyldninger om doping - og etter hvert beviselig doping - lot ASO også Lance Armstrong sykle 2009-utgaven av rittet. Han måtte dog innordnet seg testregimet til UCI seks måneder før første konkurranse etter comebacket. Det skjedde under Tour Down Under i januar, 2009.

Bedyrer sin uskyld

Froome testet positivt for Salbutamol tilsvarende 2000 nanogram/milliliter underveis i La Vuelta i fjor høst.

Briten har astma og har papirene i orden for å bruke Ventoline. Han er likevel nødt til å holde forbruken innenfor grensen på 1000 ng/ml.

I 2014 ble det funnet 1920 ng/ml av stoffet i urinprøven til Diego Ulissi i etterkant av at han vant to etappeseirer under Giro d’Italia. Den daværende Lampre-rytteren ble ilagt ni måneders utestengelse.

Froome har hele veien benektet at han har gjort noe galt.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer