- Jeg ønsket det så inderlig

Lionel Messi løftet VM-pokalen som Maradona, feiret som Maradona og vil bli husket som Maradona.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

ORIGINALEN OG KOPIEN: Lionel Messi feiret slik Diego Maradona feiret sinn VM-gull i 1986. Foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / NTB
ORIGINALEN OG KOPIEN: Lionel Messi feiret slik Diego Maradona feiret sinn VM-gull i 1986. Foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Argentina - Frankrike 2-2 (3-3 etter ekstraomganger og 4-2 etter straffer)

DOHA (Dagbladet): I kjølvannet av VM-gullet til Argentina vil det fortsatt diskuteres hvem som er tidenes fotballspiller. De som alltid har ment Lionel Messi, har fått ytterligere vann på mølla.

Som Englands midtbaneterrier Declan Rice, som selv måtte reise hjem fra VM etter tap mot Frankrike, skriver etter kampen:

«Vi vil aldri se en fotballspiller som Messi igjen noensinne.»

Den anerkjente journalisten Henry Winter lar det være opp til folk, men er tydelig på at det står mellom tre spillere:

«Pelé, Maradona, Messi. De tre beste fotballspillerne gjennom alle tider. Det eneste som kan diskuteres er rekkefølgen», skriver Winter.

Kledd som konge - feiret som Maradona

Det var både passende og upassende da Messi ble kledd opp i en bisht - en tradisjonell herrekappe som har blitt brukt i den arabiske verden i tusenvis av år - før han løftet VM-trofeet.

Passende fordi det var Qatars nasjonaldag og det er en vanlig arabisk gest når noen hedres - upassende fordi dette var Lionel Messi og Argentinas øyeblikk, ikke Qatars.

VM-gullet var det siste lille Messi manglet av trofeer på både klubb- og landslag. Etterpå feiret han slik Diego Maradona feiret VM-gullet i 1986. Året etterpå ble Messi født.

- Det er sprøtt at det skjedde på denne måten. Jeg ønsket det så inderlig. Jeg visste at Gud kom til å gi det til meg, jeg hadde en følelse på at det kom til å bli dette. Nå skal jeg nyte det, sa Messi ifølge det argentinske fotballforbundet.

- Se på denne pokalen, den er vakker. Vi led mye, men vi klarte det. Vi gleder oss til å dra til Argentina for å se hvor sprøtt det vil bli, sa han videre.

Det virket som om lagkameratene var like glade på Messis vegne som sine egne - for et Argentina som ikke hadde vunnet VM på 36 år, siden Maradona.

- Du fikk meg til å innse at han ikke er her, normalt er han her med oss. Heldigvis klarte vi å løfte trofeet, noe vi har drømt om så lenge. Hadde han vært her, ville han nytt det. Jeg innser at han ikke er her. Jeg skulle ønske han var her, sa en emosjonell Lionel Scaloni om avdøde Maradona på pressekonferansen etterpå.

Feststemning

Snaut tre timer etter kampen, kom Messi og resten av Argentina-spillerne hoppende, dansende og syngende gjennom pressesonen. Messi med VM-pokalen mellom hendene.

Det var meningen at han skulle på en pressekonferanse også, slik banens beste spiller har måttet gjort under hele VM, men det skjedde ikke.

I stedet viste TV-bildene fra liveoverføringen en smilende Messi som gikk inn på spillerbussen med beviset på at han er verdensmester. Etterpå tok den samme bussen en liten parade ned hovedveien ved Lusail stadion.

Messi har spilt sitt beste VM som 35-åring. Han hadde ikke scoret i en utslagsrunde i VM før. I Qatar scoret han i alle rundene. Han ble ikke VMs toppscorer (Kylian Mbappé scoret åtte mål og dermed en scoring mer), men ble kåret til turneringens beste spiller, slik han også ble i 2014-VM.

Denne gangen var det iallfall fortjent.

Nå er det trolig slutt på Messi i VM, noe 35-åringen selv har sagt. Han bekreftet imidlertid etter kampen at han ikke gir seg på landslaget. Den dagen oppstår det et tomrom i Argentina, slik som da Maradona ga seg.

Da er det fint å ha minner som i kveld å tenke tilbake på.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer