- Jeg peker, vinker og ler

Slik vil Sverige-keeperen psyke ut Norge i EM-finalen.

STOPPER HUN NORGE IGJEN? Cecila Grubbström var strålende da Sverige slo Norge på Lillehammer. Nå skal hun psyke ut de norske jente igjen. Foto: BJØRN LANGSEM
STOPPER HUN NORGE IGJEN? Cecila Grubbström var strålende da Sverige slo Norge på Lillehammer. Nå skal hun psyke ut de norske jente igjen. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Direkte 17.00: Følg EM-finalen Norge - Sverige i vårt håndballstudio

HERNING (Dagbladet/Expressen): I en finale er det alltid en målvaktsduell. Der har Norge en fordel.

For Katrine Lunde Haraldsen er EMs beste keeper - og hun kan fort avgjøre ettermiddagens finaleduell mellom Norge og Sverige.

Men i en finale er det ikke alltid det er nok å være best på papiret.

Vil ha overtaket Cecilia Grubbström vet at ikke Sverige er verdens beste lag. Men de har vist gjennom mesterskapet at de kan tukte de aller beste. De har slått Norge og kjempet seg til selveste finalen.

Det er ikke tilfeldig.

EM-kometene har også hatt en plan.

- Jeg forsøker å psyke dem ut når de tar straffer. Det er viktig å få overtaket, sier Grubbström.

Og sjumetere kan fort bli avgjørende i en EM-finale. I går bommet både Tonje Nøstvold og Ida Alstad, før superreserve Linn Jørum Sulland traff på fem på rad. Da Norge møtte Sverige i mellomrunden traff de norske jentene på to av fire.

Det vil ikke holde i en jevn EM-finale.

Bevisst
Da det gjensto to minutter av semifinalen mellom Sverige og Romania i går, fikk de østeuropeerne straffe. Verdensstjernen Cristina Neagu tok jobben.

- Jeg sto og peket under den siste straffen. Jeg har pratet med Claes (Hellgren, målvaktstrener) om å alltid gå inn i alle situasjoner og forsøke å påvirke det som skjer, sier Grubbström.

- Det pleier å funke for deg i eliteserien også?

- Ja, jeg er vel kjent for å ha noen triks. Jeg prøver å psyke dem ut gjennom å peke, vinke eller le. Det er det man ønsker, å forstyrre dem.

- Pleier du å si noe til dem?

- Nei, jeg vil aldri håne noen. Det synes jeg er ufint, men å å psyke ut straffeskytterne, det kan du gjøre.

En felle for Norge Sverige slo Norge med fem mål i mellomspillet på Lillehammer. Den kampen kan være mye verdt for svenskene i ettermiddag, hvis de bruker den riktig.

Samtidig kan den være tilsvarende verdt for Norge - for det handler om en felle det er greit å unngå to ganger på rad.

- Jeg tror de er fornøyd med å møte oss, men vi skal bevise hva vi kan. De blir nervøse om det ikke går deres vei umiddelbart, sier Sverige-målvakten.

Grubbström vil neppe legge psykologien til side da.

Og vi har sett i EM til nå, at hun kan være lysende.

EM-KOMETEN: Svenskene trodde knapt på avansement fra gruppespillet. Nå skal Cecilia Grubbström, Isabelle Gulldén & co. spille EM-finale mot Norge. Foto: BJØRN LANGSEM
EM-KOMETEN: Svenskene trodde knapt på avansement fra gruppespillet. Nå skal Cecilia Grubbström, Isabelle Gulldén & co. spille EM-finale mot Norge. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer