-  Jeg prøver å være ekstrem i alt jeg gjør

Magnus Moan spilte fotball fram til han var 17. Nå er arbeidsjernet med de kjappe beina og den fine touchen på ballen norsk gullhåp i kombinert.

-  Hva er forventningene på Lillehammer i helga?

-  At vi fortsetter der vi slapp i Kuusamo. Petter Tande var på pallen to ganger, jeg fikk to femteplasser. Jeg trenger å forbedre meg litt i hoppbakken for å være med helt framme.


-  Etter Oberstdorf-VM fikk du tilbud om å bli med på ei Rosenborg-trening. Er det blitt noe av?

-  Foreløpig er det bare blitt med praten. Jeg har ikke gitt opp håpet.


-  Hva ville du drevet med hvis du ikke var kombinertløper?

-  Da ville jeg helt klart prøvd meg som fotballspiller. Hadde jeg vært like god i fotball som i kombinert, ville jeg satset på å spille i Rosenborg.


-  Hvordan skal du følge opp den fine fjorårssesongen med gull og sølv i VM?

-  Ved å være enda bedre forberedt, tenke enkelt og gjøre det samme i konkurranser som på trening. Da holder det i massevis.

 GULLHÅP: Kombinertkometen Magnus Moan håper på topplassering på Lillehammer selv om han var sengeliggende i går. - Det sitter litt i halsen. Men jeg føler meg bedre, og regner med å delta i helgas v-cup på Lillehammer, sier Moan til Dagbladet. Foto: Daniel Sannum Lauten
GULLHÅP: Kombinertkometen Magnus Moan håper på topplassering på Lillehammer selv om han var sengeliggende i går. - Det sitter litt i halsen. Men jeg føler meg bedre, og regner med å delta i helgas v-cup på Lillehammer, sier Moan til Dagbladet. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

-  Har du hatt framgang siden sist vinter?

-  Jeg har perset mye på testene, og føler meg ekstremt sterk. I hoppbakken har jeg prestert på et høyere nivå enn før, men ennå ikke fått til noen topphopp som i VM. Det har stresset meg litt. Langrenn har jeg naturlig i kroppen. Der utvikler jeg meg hele tida.


-  Hva har du gjort for å bli enda bedre?

-  Trent på randen av det kroppen tåler, og gått nye veier. Som toppidrettsutøver prøver jeg å være ekstrem i alt jeg gjør. Blant annet har jeg trent hyppig i motbakker. Nå har jeg stabilisert overkroppen, og lar beina gjøre arbeidet. I hoppbakken nytter det heller ikke å ligge på latsida, men hele tida søke det optimale.

- Hva kreves for å bli en topp kombinertløper?

-  Du må ha talent, være utholdende, sterk og flink til å søke det beste.

-  Hva synes du om Petter, som har startet enda bedre enn deg med tredje- og andreplass i verdenscuppremieren i Kuusamo?-  Det er kjempeartig med en lagkamerat som alltid hevder seg i hoppbakken. Samtidig er han verdens snilleste person. Jeg har stor respekt for Petter.

-  Dere kalles for kombinertsportens Knoll og Tott?-  Riktig det, Petter kaller seg for Bjarte (etter Bjarte Engen Vik), mens jeg kaller meg for Fred (etter Fred Børre Lundberg). Av dagens landslagsløpere er det nok vi som vil holde på lengst. Målet er at vi skal dra hverandre fram.

-  Hva kan du si om landslaget?

-  Vi har et utrolig godt støtteapparat, og er det mest sammensveisede laget i verden. Som landslagsløper har jeg kompiser som støtter meg hele veien.

-  Er du best i hopp eller langrenn?

-  Jeg har alltid vært best i langrenn. Hoppingen må jeg jobbe mer med.

-  Får du tid til noe annet enn å trene og konkurrere?

-  Ikke mye. Jeg er en såkalt 24-timers utøver som legger meg tidlig, spiser sunt, trener det kroppen tåler og prøver å være profesjonell. Det siste innebærer også at jeg alltid gjør jobben som avtalt.

-  Kan du nevne én ting som folk flest ikke ville trodd om deg?

-  Vet de at jeg er følsom, da? Det er jeg nemlig.

-  Hva er du mest redd for?

-  Å miste det mest dyrebare jeg har, familien og samboeren min. Eller at noen av mine nærmeste skal bli alvorlig sjuke.

-  Hva er det verste spørsmålet du får?

-  At noen spør «hva skjedde nå?» når jeg ikke har greid å prestere.

-  Hva fikk du ut av Sommer Grand Prix?

-  Jeg hoppet veldig bra i alle rennene, bortsett fra ett. Oberhof burde jeg nok stått over. Da var jeg sliten i hodet. I Berchtesgaden ble jeg nummer 15, i Bischofshofen nummer sju.

-  Hva er det sprøeste ryktet du har hørt om deg selv?

-  Der må jeg melde pass, jeg har ikke hørt noen.

-  Hva betyr utstyret, ski, støvler og hoppdress?

-  Det betyr vanvittig mye. Utstyret må være optimalt, tilpasset hver enkelt løper. Hvis ikke ligger du tynt an. Som landslagsløper har jeg det beste utstyret som er å oppdrive.

-  Hvordan er en perfekt dag for deg?

-  Alle dagene mine er like. Ei uke består av tre økter daglig: Først ei formiddagsøkt, så ei økt ved tretida på ettermiddagen og avslutningsvis ei restitusjonsøkt på kvelden.

-  Og parolen din på trening?

-  At jeg hver dag skal gjøre det bedre enn dagen før.

-  Har du erfaring fra OL-bakkene og løypene i Pragelato?

-  Vi var der i sommer, og har gått igjennom løypa. Hoppbakkene er veldig værutsatt, med mye cowboyvind. Forholdene varierer hele tida. Det ene øyeblikket kan du få oppdrift, det andre to sekundmeter i ræva. Da gjelder det å ha flaksen på sin side.

-  Hvem blir OL-mestere?

-  Normalt vinner en av favorittene, som meg. Men det kan også fort bli en outsider som har flaks med forholdene.

-  Hva er rekorden din i bakken?

-  140 meter fra Kuusamo.

-  Kan du tenke deg å hoppe skiflyging?

-  Absolutt, det hadde vært sinnssykt rått å prøve.

-  Hvor langt skulle du flydd da?

-  Kanskje 200 meter. I hvert fall veldig langt.