Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg rakk såvidt å bli frisk til denne helga

Johnsrud Sundby før femmila.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Lørdag er den konge mot konge på den klassiske femmila i Holmenkollen. Petter Northug skal forsøke å henge seg på Martin Johnsrud Sundby rundt den knallharde 8,3 kilometer lange sløyfa i Nordmarka, mens Martin selv sannsynligvis må gjøre som han har gjort i hele år - han må sprenge feltet og dra fra Petter før oppløpet på stadion. 

Martin Johnsrud Sundby har aldri vunnet femmila i Holmenkollen, og en seier her henger høyt. Nå spekuleres det om han kan være i stand til å stake rundt på sisterunden og vinne med en avslutning på blanke ski. 

- Hvis jeg får en halv million så kan jeg alltids prøve meg, sier Martin.

- Men jeg tror aldri man får se at noen kommer til å stake seg inn til seier på en femmil her. 

Spennende renn
NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener han er den eneste mannen som er i stand til det, og sier det direkte på tv mens Martin Johnsrud Sundby sitter i en stol ved siden av og smiler. 

Så sprekker smilet til Sundby opp i et glis, mens han med hånda viser at Bjørn snakker og snakker. 

Så, etter et par minutter til, kommer Petter Northug også inn i rommet. Pressekonferansen er i gang. 

- Jeg tipper både jeg og Petter begynte å forberede oss mentalt på dette løpet etter Tour de Ski, sier Martin Johnsrud Sundby, uten å ville røpe hva slags taktikk han ser for seg å velge i morgen. 

- Femmila i Kollen peker seg ut som et av de store høydepunktene. Det er ikke noen tvil om at den henger høyt. Det blir spennende i morgen, istemmer Petter. 

Tidenes favoritt?
Martin Johnsrud Sundby er som kjent storfavoritt i morgen. Men Martin selv vil ikke være helt med på det. 

- Nå sitter verdensmesteren på distansen ved siden av meg, så jeg håper vi kan dele litt på det favorittstempelet, sier Martin. 

- Jeg tror vi må forberede oss på at det kommer til å gå fort her, og at det ikke kommer til å være igjen så mange til slutt, sier Petter. 

- Jeg har sett for meg et scenario der Petter drar de tre, fire første rundene, og så kan jeg dra på slutten, sier Sundby til latter i salen. 

Det forventer selvsagt ingen at Northug skal gjøre. Martin Johnsrud Sundby kommer til å sette høy fart fra start, Petter kommer til å henge seg på. Så lenge det går. 

Som kjent har ingen vært i nærheten av å klare det i fellesstarter denne sesongen. 

På spørsmål fra VGs reporter om Martin er tidenes største favoritt på Kollen-femmila, svarer Petter slik:

- Jeg kjenner ikke historien før krigen... 

Har vært syk
Men usikkerhetsmomentet kommer når Martin Johnsrud Sundby snakker om sykdommen som fikk ham til å avbryte NM i Tromsø. 

- Jeg er ikke fullt restituert, men jeg regner med at jeg kan klare å bite bra fra meg, sier Martin. 

- Men det var bare såvidt jeg ble frisk til denne helga. 

Martin Johnsrud Sundby har aldri vunnet femmila i Kollen, men har vært på pallen de fire siste åra. Av alle ting Sundby ikke har vunnet er morgendagens femmil den som henger høyest. 

- Det er det gjeveste enkeltdistanserennet vi har i verdenscupen,og det er det de fleste av de norske gutta setter høyest, sier Sundby til Dagbladet. 

- Irriterer det deg at du ikke har vunnet den ennå?

- Jeg har prøvd alt jeg kunne de siste fire åra, men har ikke klart det. Det hadde vært veldig deilig om jeg klarte det i morgen. 

Femmila i Holmenkollen begynner klokka 12.15 i morgen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media