<strong>PRESSET:</strong> Lars Lagerbäck og Norge møter Romania på Ullevaal i kveld. Foto: Bjørn Langsem
PRESSET: Lars Lagerbäck og Norge møter Romania på Ullevaal i kveld. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Norge - Romania kl. 18.00

- Jeg reagerer

Lagerbäck: - Når det blir faktafeil, kan jeg gå inn og si at dere har feil og jeg har rett.

Publisert
  • Norge - Romania, kl. 18.00 på TV 2

ULLEVAAL (Dagbladet): Temperaturen rundt landslagstrener Lars Lagerbäck (72) økte etter 1-2-tapet for Serbia torsdag. I kveld venter Romania i Nations League.

Serbia-flausen gjør at Norge ikke skal til EM-sluttspillet i 2021. Noen eksperter, deriblant Morten P i Dagbladet, mener svensken bør gå av. Lagerbäck forstår diskusjonen rundt posisjonen hans. At laget ikke skal til EM neste år er blytungt, ikke minst for ham selv.

Om stemningen etter Serbia-tapet sier han:

- Det var stille som i kirka.

<strong>PÅ STOLTHETEN LØS:</strong> Lars Lagerbäck. Foto: Bjørn Langsem
PÅ STOLTHETEN LØS: Lars Lagerbäck. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Lagerbäck har fått med seg mediekritikken av laget. Men én ting vil han ikke ha på seg. Og det går på den faglige stoltheten løs.

På et mediemøte før Romania-kampen i kveld brukte han flere minutter på å redegjøre for hvorfor landslaget ikke er der det skal være.

- Men, sier han:

- Det er én sak jeg reagerer på av det jeg har sett og hørt i media. Når det blir faktafeil, synes jeg at jeg kan gå inn og si at dere har feil og jeg har rett. For eksempel når vi snakker om «match coaching» (kampledelse). Jeg tror det er få lag som kan forberede seg bedre enn det vi gjør. Så kan vi forberede oss riktig eller feil, det er det ulike meninger om. Men hvis dere ser hva vi har gjort, så har vi en plan A, en plan B og en plan C når vi havner i en situasjon der spillet ikke fungerer og der vi framfor alt ikke lykkes med å score mål.

<strong>MØTER ROMANIA:</strong> Lars Lagerbäck og landslaget trente på Bislett stadion i går. Foto: Bjørn Langsem
MØTER ROMANIA: Lars Lagerbäck og landslaget trente på Bislett stadion i går. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Lagerbäck fortsetter:

- Den mest drastiske endringen vi gjør, er at vi lar backene gå offensivt. De trenger ikke å bli igjen og balansere laget. Vi setter innpå en tredje spiss og spiller egentlig 2-5-3. Vi har også et steg på veien, der vi slipper løs backene på en annen måte. De må tenke litt balanse, avhengig av hvordan midtbanen ser ut.

Treneren erkjenner at spillet ikke fungerte mot Serbia.

- Vi gjorde et bytte i det 46. minutt. Mathias Normann kom inn (for Markus Henriksen). Du kan si at det var feil uttak av meg at Mathias ikke startet. Men det handler mye om at jeg velger «riktig eller feil erfaring». Mathias er ganske ny i gamet når det gjelder landslaget og måten vi spiller på. Med tanke på det han gjorde i andre omgang, så undervurderte jeg ham. Men vi gjorde den endringen. Det er ikke vanlig at vi bytter allerede i pausen.

FLAUT: Under lørdagens pressekonferanse med landslagssjef Lars Lagerbäck var det en TV 2-fotograf som stjal oppmerksomheten. Video/reporter: NTB / Ljosland / Johansen Vis mer

- Og, fortsetter Lagerbäck:

- Vi fortsatte å bytte spillere, delvis av fysiske grunner. Men jeg vil poengtere at det med «match coaching» kan være rett eller feil, det står alle fritt til å bedømme. Men er det noe vi forbereder oss på, så er det hvordan vi skal forandre en pågående kamp.

Spesielt Norges venstreside med Haitam Aleesami og Stefan Johansen var svak. Serbias trener, Ljubisa Tumbakovic, legger ikke skjul på at laget angrep bevisst der, nettopp fordi disse to mangler kamptrening. Aleesami er klubbløs, mens Johansen har liten tillit i Fulham.

<strong>FLERE KAMPPLANER:</strong> Lars Lagerbäck mener få lag forbereder seg så godt som Norge. Her setter han innpå Joshua King mot Serbia. Foto: Bjørn Langsem
FLERE KAMPPLANER: Lars Lagerbäck mener få lag forbereder seg så godt som Norge. Her setter han innpå Joshua King mot Serbia. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er blant dem som er kritiske til kampplanen mot Serbia. Til Dagbladet sier han:

- Vi bommet på venstresida med Aleesami og Johansen. Det fungerte overhodet ikke, verken offensivt eller defensivt. Jeg tror Serbia kom til over 20 innlegg fra denne sida. Vi hadde flaks som ikke slapp inn flere mål. Henriksen var heller ikke god og ble byttet ut til pause.

Mathisen mener det har vært et gjentakende problem under Lagerbäck at laget ikke har klart å endre kampbildet:

- Mohamed Elyounoussi kom inn mot slutten. Og Jens Petter Hauge satt bare på benken. Det er veldig merkelig, sier han.

«SAFE»: John Arne Riise ble ikke overrasket over spillerne Lars Lagerbäck valgte fra start til kampen mot Serbia, men ble litt skuffet over at svensken ikke tok større sjanser. Video: Rødt Kort Vis mer

Lagerbäck vil ikke bortforklare Serbia-nedturen. Rolig og fattet påpeker han at det muligens har vært for høye forventninger til lagets unge og fremadstormende spillere.

- Det er et generasjonsskifte i laget nå. Min erfaring sier at erfaring er utrolig viktig på dette nivået. Jeg tror ikke du kan få resultater uten å ha nok erfaring i et lag, påpeker han.

- Jeg tror Serbia var et av de tøffeste lagene vi kunne møte i omspillskampene. 18 av deres 23 spillere i troppen spiller i topp fem-ligaene. De fleste av dem har vært der i tre-fire år. Aleksandar Kolarov vant Premier League i 2012, og da hadde knapt noen av våre spillere begynt på førskolen, sier han.

- Bygger du opp forventninger, finnes det en risiko for at du bygger et luftslott, og at du tror du er bedre enn det du er. Det så vi i denne kampen (mot Serbia) og mot Østerrike (1-2). Vi ville for mye.

Lagerbäck har kontrakt med Norge fram til 2022. Han sier at i fotball kan du ikke garantere noe som helst. Men med fire kamper igjen i Nations League, tyder alt på at disse blir gjennomført med Lagerbäck.

Deretter blir det en evaluering.

Skulle Norge vinne gruppa - og rykke opp fra nivå B til nivå A i Nations League - kan treneren plutselig få gode kort på hånda igjen.

Så er spørsmålet hvordan motivasjonen til FCK-sparkede Ståle Solbakken er. Han er favoritt til å overta.

<strong>SULTNE PÅ REVANSJE:</strong> Norge skal prøve å reise seg mot Romania i kveld. Her fra lørdagens trening på Bislett stadion. Foto: Bjørn Langsem
SULTNE PÅ REVANSJE: Norge skal prøve å reise seg mot Romania i kveld. Her fra lørdagens trening på Bislett stadion. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

HamKam-boss Kjetil Rekdal skriver dette på Twitter:

«Er det ikke litt merkelig at mange som mente at Lagerbäck var den beste treneren Norge kunne ha … Nå mener de at han bør byttes ut etter et tap? Mediene og enkelte eksperter jager på syndebukker i flokk. Har de nok kompetanse til å fastslå hva som er best?

NATIONS LEAGUE

Romania21104-34
Norge21016-33
Østerrike21014-43
Nord-Irland20112-61
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer