- Jeg reagerte på hvordan Northug oppførte seg mot konkurrentene

Gamletreneren ble vraket av skistjernen.

(Dagbladet): Petter Northug innrømmer at han har tatt kyniske valg for å bli best mulig. Ett av dem var å droppe treneren som fungerte som en reservepappa.

I mange år var Petter Northug en del av skimiljøet på Steinkjer gjennom Henning Skiklubb. Sentralt i utviklingen av verdens beste skiløper sto trener Audun Kolstad.

I kveldens episode av «Sirkus Northug» på TV.2 fortelles historien om hvordan Northug plutselig brøt med sin gamle trener.

Vant junior-VM
Kolstad trente Northug fra han var 15 til han var 18 år. Kolstad var med på å forme Petter Northug til verdens beste juniorløper.

- Petter var en veldig treningsvillig person. Jeg la fort merke til at han ville bli god. Jeg utfordret ham til å velge hovedidrett. Derfor valgte han langrenn framfor skiskyting, som han også hadde anlegg for, sier Kolstad til Dagbladet.

- Vi hadde dialog fem dager i uka. Jeg utviklet ham slik at han fikk et eierforhold til treninga.

På TV 2 i kveld forteller Northug at han, etter en samling med seniorlandslaget på Sognefjellet sommeren 2004, skjønte at han måtte skaffe seg bedre matching enn han fikk i Henning skiklubb.

På vei hjem kjørte han med Hallgeir Martin Lundemo og Frode Estil.

- Da jeg satt der med Hallgeir Martin og Frode bestemte vi at jeg skulle flytte til Meråker, og jeg flyttet nesten på dagen, sier Northug i kveldens episode av «Sirkus Northug».

Kyniske valg
- Da følte jeg at jeg var kynisk og tok det rette valget. Jeg følte at Meråker var det rette for meg da. Det var kanskje feil for gruppa og Audun. Det kan føles som at man dolker folk i ryggen, når de har gitt deg suksess, sier han, og utdyper:

SNART VM: Petter Northug forbereder seg til VM som starter denne uka.  Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
SNART VM: Petter Northug forbereder seg til VM som starter denne uka. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer

- De som klarer å ta sånne valg, de som gjør det uten å tenke så mye over det, men vet at det er for egen vinning, de har det riktige oppe i hodet sitt for å lykkes.

Urettferdig
Kolstad ble skuffet over måten han fikk beskjed på.

- Petter meddelte meg i et brev om at han ønsket seg vekk. Han hadde kommet i kontakt med andre miljøer og trengte enda flere personer rundt seg på et høyere nivå, forteller han til Dagbladet.

- Her hadde vi snakket sammen fem-seks dager i uka over tre år. Og så får du et brev i posten. Akkurat den biten forsto jeg ikke, og jeg syntes det var urettferdig.

Northug innrømmer i «Sirkus Northug» at han har måttet ta valg som gagner ham selv.

- Jeg har vært egoistisk, jeg også - for å bli så god som mulig. Det er ikke bra. For meg har det vært bra, men ikke folk rundt meg, sier han.

- Jeg har alltid vært en person som har klart gitt faen i ting som ikke gjør meg bedre i ting jeg driver med. Kommer jeg i sånne kryss klarer jeg fort å kaste det bort, og ha fokus på det jeg må gjøre for bli så god som mulig.

Modnet Northug forteller at Kolstad var en som holdt ham i ørene, og at det var nødvendig. Kolstad reagerer på at ingen tok tak i dette etter klubbskiftet.

- Jeg husker jeg reagerte på hvordan han oppførte seg overfor konkurrentene. Han sa en del ting han ikke burde sagt. Han burde vært styrt - noen burde tatt tak i den oppdragende delen — både på klubb- og landslaget, sier Kolstad.

- I dag er han annerledes og har modnet. Petter er egentlig en beskjeden gutt.

DROPPET TRENER. Petter Northug sier han har tatt mange kyniske valg for å komme dit han er i dag.   FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DROPPET TRENER. Petter Northug sier han har tatt mange kyniske valg for å komme dit han er i dag. FOTO:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

I dag møtes Kolstad og Northug ofte på renn.

- Jeg var skuffet i en kort periode, men vi har skværet opp for lenge siden. Vi er ferdig med saken, sier Kolstad til Dagbladet.

Dagbladet har forsøkt å innhente kommentar fra Petters pappa John Northug, uten å lykkes.

• Se «Sirkus Northug» på TV.2 i kveld klokka 21.45.

TRENTE NORTHUG: Audun Kolstad, tidligere personlig trener til Petter Northug.
TRENTE NORTHUG: Audun Kolstad, tidligere personlig trener til Petter Northug. Vis mer