- Jeg regner det som min seier

Hushovd krever fem år gammel Giro-triumf.

SEIER I POSTEN: 19. mai 2007 spurtet Thor Hushovd inn til sin annen annenplass på tre dager i Giro d'Italia. Eneste overmann den dagen var italienske Alessandro Petacchi. Fire dager senere avla Petacchi en dopingprøve.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SEIER I POSTEN: 19. mai 2007 spurtet Thor Hushovd inn til sin annen annenplass på tre dager i Giro d'Italia. Eneste overmann den dagen var italienske Alessandro Petacchi. Fire dager senere avla Petacchi en dopingprøve. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Aldri har Thor Hushovd (34) krysset målstreken først i Giro d'Italia. Likevel krever den norske sykkelstjernen at en etappeseier skal med på merittlisten også fra det italienske treukersrittet.

19. mai 2007, dagen før Kurt Asle Arvesens annen etappeseier i rittet, spurtet Hushovd inn til sin annen annenplass på tre dager i Giro d'Italia. Eneste overmann den dagen var italienske Alessandro Petacchi.

Så: Fire dager senere avla Petacchi en dopingprøve som viste spor etter et forbudt stoff i en astmamedisin. Han ble senere dømt og utestengt for dopingmisbruk.

- Jeg regner det som min seier. Når folk jukser, sier reglene at de skal diskvalifiseres, sier Thor Hushovd bestemt til NTB.

Etter mye om og men siden 2007, får Hushovd omsider anerkjent den ene etappeseieren i de fleste statistikker. Også den italienske hovedsponsoravisen Gazzetta dello Sport deler det synet.

Dermed står Hushovd igjen som en av ikke altfor mange ryttere gjennom tidene med individuelle etappetriumfer i alle tre Grand Tours.

Petacchi deltar ikke i årets utgave, som starter i danske Herning lørdag.

Seiersdrømmer VM-gullet i 2010 topper Thor Hushovds imponerende merittliste. 34-åringen mener at også ti etappeseirer og samme antall dager i gul ledertrøye er større enn en etappeseier i Giro d'Italia.

Klassikerseieren i Gent - Wevelgem (2006) går også foran. Men etappeseier og gyllen ledertrøye i Vuelta a España når ikke opp.

- Jeg har oppnådd mer enn hva jeg drømte om da jeg ble profesjonell. Men fortsatt er det en drøm og et stort mål å komme først over målstreken på en etappe i Giro d'Italia. Og siden jeg kler så godt rosa, vil jeg gjerne bære den trøyen en gang eller to. Da vil jeg få fullendt den rekken også.

Kun den ene gangen tidligere har grimstadmannen syklet det italienske storrittet.

Intet stort mål En 8,7 kilometer kort tempoetappe innleder Giro d'Italia. I 2006 vant Hushovd den 1,6 kilometer kortere prologen i Tour de France.

Noen ny slik triumf ser BMC-stjernen lenger etter denne gang.

- Tre spesialøkter de siste to ukene er langt mindre enn flere måneders forberedelser i 2006. Giro d'Italia har aldri vært noe stort mål for meg, og også i år kommer større oppgaver med Tour de France og OL. Jeg vil forsøke å begrense tidstapet mest mulig første dag og samtidig være med så høyt oppe at den rosa ledertrøyen er innenfor rekkevidde i dagene som kommer, forteller Hushovd.

Giro d'Italia avsluttes i Milano 27. mai. Tre nordmenn deltar i årets utgave: Hushovd (BMC), Alexander Kristoff (Katjusja) og Gabriel Rasch (FdJ).

(NTB)