«Jeg reiser ikke til OL bare for å delta»

Sjøl om Knut Holmann er ett av Norges største gullhåp i Sydney-OL, vil ikke 31-åringen love noe som helst. - Målet er å være i toppform til OL. Er jeg det, kan det bli gull.

Da Knut Holmann debuterte i Seoul i 1988, var han bare glad for å få være med. Før hans fjerde OL-start er det ikke slik. - Klart jeg har forventninger. Det er ikke lenger bra nok å delta. Jeg vil gjøre det bra. Det betyr at jeg kan være fornøyd med bronse hvis jeg gjør mitt beste. Samtidig kan jeg deppe over en sølvmedalje hvis jeg føler å ha mer inne. Jeg vil veldig gjerne gjøre mitt beste i mitt siste OL, sier Knut Holmann.

For sjøl om han ikke nødvendigvis legger opp etter årets sesong, holder han definitivt ikke ut i fire år til.

- Vi får se etter OL. Jeg har holdt på lenge, og lyst og motivasjon er drivkreftene. Dessuten må jeg ville bruke så mye tid på padling som jeg gjør nå.

Knut Holmann er en av Norges mest veltrente idrettsutøvere. Allsidig er han også. Som best har han 19. plass fra Vasaloppet, og i 1994 ble han nummer 27 og slo blant andre Bjørn Dæhlie.

1000 timer

i året


- Men jeg trener ikke så mye som folk tror.

- Hva tror du Olympiatoppen sier når de hører dette?

- Jeg fører ikke treningsdagbok, men er nok oppe i pluss 1000 timer i året. Akkurat nå har jeg tre økter daglig, med én fridag i uka. Det blir mest padling, men også løping og vekttrening.

- Hørte vi fridag?

- Ja, og jeg går ikke rundt med dårlig samvittighet av den grunn. Mange økter består av intensiv trening, og jeg er opptatt av å gjøre det riktig. Ha fokus på de rette tingene. Jeg har aldri vært i tottene på noen i Olympiatoppen. Tvertimot får jeg veldig god støtte.

- Også økonomisk?

Tjener bra


- Jeg får ikke treningsstipend. Jeg tjener for mye.

- Overbetalt altså?

- Hehe, jeg har ikke mye. Men jeg er fornøyd.

- Hvor kommer inntektene fra?

- Jeg lever utelukkende på sponsormidler, men vi snakker ikke om millionlønn. Og padlinga i seg sjøl er ikke innbringende i det hele tatt. Den som vinner verdenscupen, får 5000 dollar. Men jeg er jo avhengig av prestasjonene, for ingen gidder sponse en som ikke har resultater.

OL-gull er mulig


- Hvordan skal du vinne OL-gull når verdens beste padler de to siste sesongene heter Lutz Liwovski?

- Det er ikke jeg som sier jeg skal vinne gull. Liwovski er kanongod, men det er mulig å slå ham. Siste helga i mai var han bare ett sekund foran på 1000 meter i verdenscupen.

- De fleste regner med at gullkampen står mellom deg og ham?

- Vi er fem-seks mann som ligger innenfor et par sekunder bak Liwovski. Og australieren Clint Robinson, som vant OL-gull i 1992, satser igjen på OL på hjemmebane. Jeg kan ta gull, men kan like gjerne ende uten medalje.

- Hva med forventningspresset?

- Det skaper jeg sjøl. Jeg har veldig lyst på en OL-medalje, sier Knut Holmann.

<B>100 DAGER IGJEN:</B> Knut Holman har hundre dager på seg til å få orden på OL-formen.