Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Jeg ringer for å si at jeg ikke vil snakke med deg mer»

Hør Lance-intervjuet som fikk Hushovd til å rase.

(procycling.no): Sent på kvelden den 11. januar kjører Petter Tenstad, journalist i procycling.no, på vei mot et av Brussels flyplasshotell, etter å ha dekket BMC Racings pressetreff foran 2013-sesongen.

I leiebilen mottar han et anrop fra Thor Hushovd. Samtalen fortoner seg slik:

- Hei, det er Thor Hushovd. Jeg leste den artikkelen du skrev. Jeg ringer for å si at jeg ikke vil snakke med deg mer.

- Gjelder det bare meg, eller hele redaksjonen? spør Tenstad.

Hushovd tar en kort tenkepause.

- Det gjelder hele redaksjonen.

- Javel, da tar jeg det til etterretning.

Det samme budskapet skal også VGs journalist ha mottatt.

- Så fortsatt på Lance som en venn Bakgrunnen for Hushovds irritasjon var avslutningen av et kvarterlangt intervju i den lille belgiske byen Nazareth. Om høsten året i forveien ble dopingskandalen rundt Lance Armstrongs US Postal rullet opp.

procycling.no ville gjerne få Hushovd i tale i sakens anledning, og fikk av BMC Racing beskjed om å vente til pressetreffet over nyttår for å snakke med ham.

Etter Hushovds boklansering vet vi nå at han kjente til Armstrongs dopingbruk over halvannet år før dette intervjuet ble gjort.

Overfor Aftenposten noen dager i forveien gjentok sørlendingen at han fremdeles så på amerikaneren som en venn.

Grillet om Armstrong-vennskap De første 10-11 minuttene består i spørsmål av sportslig karakter. Deretter dreies spørsmålene inn mot Armstrong og med en intensjon om å få Hushovd til å ta avstand fra sin nå dopingdømte kompis.

- Det er et tema vi ikke kommer utenom, og det skjønner du sikkert: Lance Armstrong. Han er i tenkeboksen nå, sies det. Hvordan opplever du det nå? blir Hushovd spurt.

- Jeg vet jo ikke hva han tenker, og jeg vet ikke hva som skjer. Jeg kan ikke si noe om det når jeg ikke vet noe.

- Bør han innrømme alt som det nå gå rykter om at han skal gjøre?

- Det har jeg ingen formening om, for jeg vet ikke hva han har å innrømme, svarer Hushovd.

• Les procycling.nos sak fra intervjuet her: - Hushovd nekter å ta et oppgjør med Armstrong

- Det står i Aftenposten at du fortsatt betrakter ham som en venn er det forenlig med Thor Hushovd som forbilde og tobarnsfar?

- Det gidder jeg ikke å kommentere, sier han etter en kort latter.

 - Hvilke kvaliteter er det han har som gjør at du kaller ham for en venn?

- Det er en jeg har kjent i mange år. Jeg har ikke visst hva har gjort. Ingen vet det. Han har ikke fått en dom. Hadde han fått en dom så kunne jeg forholdt meg til den, sier Hushovd.

Fikk innrømmelse i mai 2011 Det kommer flere spørsmål BMC-rytteren åpenbart er ukomfortabel med å svare på.

I selvbiografien «Thor» kommer det fram at Hushovd allerede i mai 2011 fikk vite av Lance Armstrong at han hadde benyttet seg av dopingmidler.

«We all did it, sa han. Jeg trodde ikke det jeg hørte. Han satt der og sa rett ut at han brukte dop! Han bekreftet det Hamilton og senere mange med ham skulle fortelle: At Lance Armstrong ikke vant som en ren utøver».

«Thor, alle doper seg, skal Armstrong ha sagt ifølge nordmannens nye bok».

Likevel valgte han å holde tett om informasjonen. Torsdag kom det også fram at 36-åringen frivillig var med på et intervju i regi av Antidoping Norge om doping i sykkelsporten, høsten 2013.

 LA KORTENE PÅ BORDET: Lance Armstrong fortalte om omfattende dopingbruk i TV-programmet til Oprah Winfrey uka etter at Thor Hushovd nektet å ta avstand fra vennens handlinger. Men allerede høsten i forveien ble han fradømt sine sju Tour de France-titler. (AP Photo/Harpo Studios Inc.,, George Burns, File)
LA KORTENE PÅ BORDET: Lance Armstrong fortalte om omfattende dopingbruk i TV-programmet til Oprah Winfrey uka etter at Thor Hushovd nektet å ta avstand fra vennens handlinger. Men allerede høsten i forveien ble han fradømt sine sju Tour de France-titler. (AP Photo/Harpo Studios Inc.,, George Burns, File) Vis mer

• Les også: Hushovd utleverte ikke Lance under dopinghøring

Heller ikke der fortalte han alt han visste.

- Det går bare på det Lance fortalte meg. Jeg vet at det er en stor sak, men om Antidoping Norge visste det eller ikke. Jeg skjønner i hvor de skulle gå med den informasjonen, sa Hushovd.

- Hadde kanskje vært enda tydeligere i dag procycling.no konfronterte Grimstad-mannen med hendelsen snart to år tilbake i tid.

- Hvorfor ble du så sint? Og hvorfor ville du ikke ta et oppgjør med Armstrong da?

- Det stemmer at jeg ringte opp Petter Tenstad og Anders (Kokkin Christiansen, vår anm.) i VG, og sa at jeg aldri mer skal snakke mer med de to igjen.

- Fordi?

- Dere blir invitert, og er det to eneste norske journalistene som er på en BMC-samling som var en hyggelig greie. Vi sitter ned sammen med en dansk journalist som senere uttalte at han ikke hadde opplevd maken til spørsmål. Det var bare kritiske spørsmål, gang på gang på gang, sier Hushovd synlig oppgitt og fortsetter:

- Dere ga dere aldri. Til slutt, etter det fjerde, femte, sjette gang sa jeg at jeg ikke er her for å snakke om Lance Armstrong. Jeg er her for å snakke om meg selv. Jeg sitter her for at jeg skal snakke om min framtid og om å sykle sykkelløp. Etter det femte spørsmålet til Anders og Petter, så ler jeg. Og så står det at «Thor leende mottar et dopingspørsmål, hvordan kan en tobarnsfar si noe slikt?» Da ringer jeg og sier at jeg aldri mer skal snakke med dere eller Anders i VG. Det hadde jeg gjort om igjen i dag, og jeg hadde kanskje vært enda tydeligere.

- Kan du skjønne at det ser enda mer rart ut nå, etter at du sier at du har visst om dopingen hans siden 2011? Og så tar du jo et oppgjør med Armstrong via NRK et par uker senere?

BLE OPPRINGT: Thor Hushovd likte dårlig spørsmålene procycling.no-journalist, Petter Tenstad, stilte under BMC Racings pressetreff i 2013. FOTO: Privat
BLE OPPRINGT: Thor Hushovd likte dårlig spørsmålene procycling.no-journalist, Petter Tenstad, stilte under BMC Racings pressetreff i 2013. FOTO: Privat Vis mer

- Jo, men igjen. Uansett om jeg visste det, så synes ikke jeg det er mitt ansvar å snakke om Lance og si det. Dere vet mye mer om meg om og slike saker. Da må i så fall jeg sette meg ned og lese om det. Og jeg var på en samling med BMC og så fram til et nytt år etter hvor tøft jeg hadde det. Det er det jeg vil snakke om. Det er ikke noen selvfølge at selv om jeg kjenner Lance, og har syklet med ham, at jeg må snakke om han. Jeg synes ikke det.

Overrasket av Hushovds reaksjon Tenstad jobber i dag som lærer og ikke lenger tilknyttet procycling.nos redaksjon.

Han synes det er overraskende at Hushovd reagerte såpass voldsomt etter intervjuseansen i den Belgia:

- Jeg har veldig stor forståelse for at Thor valgte ikke å si noe, ettersom man har sett hva som har skjedd med andre ryttere som har gått imot Armstrong. Men jeg synes det var ekstremt smålig å ta den telefonen, etter at vi stilte de spørsmålene om Lance. Han ville ikke snakke om det da, men nå ser vi hva han har visst. Etter det som har kommet fram de siste dagene, synes jeg det er enda merkeligere, sier Tenstad.

- Men samtidig sier du altså at du forstår ham?

- Det er litt vanskelig. Det er todelt. For hans egen personlige vinning så har det jo vært åpentbart at det har vært lurt å forholde seg taus. Men han har jo også vært med på å forsterke omertaen, som kanskje er den største fienden til opprydningen i toppidretten.

PS! VGs Anders Kokkin Christiansen sier han har lagt denne saken bak seg: - Jeg har samarbeidet på en profesjonell måte med Thor også etter dette. Utover det har jeg ingen kommentar til saken.

FORHENVÆRENDE VENN: Torsdag presiserte Thor Hushovd at forholdet til Lance Armstrong ikke var som tidligere. Alt i 2011 fikk sørlendingen vite om Texas-mannens dopingbruk. (AP Photo/Christophe Ena)
FORHENVÆRENDE VENN: Torsdag presiserte Thor Hushovd at forholdet til Lance Armstrong ikke var som tidligere. Alt i 2011 fikk sørlendingen vite om Texas-mannens dopingbruk. (AP Photo/Christophe Ena) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling