- Jeg ropte så høyt at hele stadion hørte det

Henrik (21) slo legendarisk rekord fra 1976. Bare fire har løpt raskere på verdensbasis i år.

DEN NYE REKORDHOLDEREN: Henrik Ingebrigtsen holder tommelen opp etter rekordløpet i dag tidlig, norsk tid. Den nye norgesrekorden på 1500 meter er nå 3.36,39. Foto: Jasper Buitink/SK Vidar
DEN NYE REKORDHOLDEREN: Henrik Ingebrigtsen holder tommelen opp etter rekordløpet i dag tidlig, norsk tid. Den nye norgesrekorden på 1500 meter er nå 3.36,39. Foto: Jasper Buitink/SK VidarVis mer

(Dagbladet): Lars Martin Kaupangs legendariske norgesrekord på 1500 meter, med tiden 3.37,4, har stått siden 1976.

Cirka klokka 05.00 i dag tidlig, norsk tid, ble den endelig slått.

Henrik Ingebrigtsen (21) varslet så sent som fredag i forrige uke at rekorden sto for fall - og pekte seg ut nattas stevne i Stanford i California.

Han fulgte opp med å løpe inn til 3.36,39, over et sekund bedre enn Kaupang. Bare fire utøvere har løpt raskere enn det i 2012, på verdenbasis.

- Når jeg først skulle ta den, ville jeg ta den skikkelig, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Det er kjekt å endelig ta den. Journalister har alltid spurt meg om når rekorden skal ryke. Nå slipper jeg å tenke mer på det - kanonkjekt!

Følte seg sterk
Han endte på en annenplass i løpet, og underveis skjønte han at det gikk styggfort. Likevel hadde han ingen problemer med å henge med på tempoet.

- Det ble en del posisjonering da rundt 600 meter gjensto, men etter det var det bare å slippe løs. Jeg hadde veldig bra bein, og var sterk på de siste hundre meterne. Da sprang jeg forbi to, tre løpere.

- Skjønte du umiddelbart at det var rekord?

- Med en runde igjen skjønte jeg at det kunne gå, bare jeg ikke gikk på en smell. Like før målgang så jeg at klokka stoppet på 35 på han rett før meg. Da visste jeg det. Jeg ropte så hele stadion hørte det, sier Ingebrigtsen.

- Langt fra noe optimalt løp
Lars Martin Kaupang er neppe mannen som depper over at rekorden røk - snarere tvert imot. Sist uke uttalte han til Dagbladet at det var på høy tid at noen tok den.

- Rekorden min fyller tross alt snart 36 år, det er på tide den ryker. Jeg skal være den første til å gratulere, sa han.

Nå fikk han ønsket sitt oppfylt.

Sandnes-løperens tid er bedre enn kravet til EM i Helsingfors (3.41,40) og B-kravet til OL i London (3.38,00). A-kravet til OL er på 3.35.50.
 
Selv tror han det skal være mulig å løpe enda et par sekunder raskere.

- Dette var ikke noe optimalt løp på noen måte, egentlig. Jeg føler jeg har enda bedre løp inne. Denne blir nok ikke stående i 36 år, for nå er grensa brutt. Rekorden har jo stått som en sperre for mange folk, og jeg regner med at flere kommer til å løpe under den tida i løpet av noen år.

- Tror du dette holder til OL?

- Jeg har fått signaler på det om jeg klarer B-kravet, så jeg håper det. Men det er ingen garanti. Uansett tror jeg dette var en bra søknad, sier Ingebrigtsen.