Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg så ankelen peke mot Hong Kong

Dette er fotballens verste skader.

(Dagbladet.no): Belgisk fotball er fortsatt i opprør etter den voldsomme taklingen Standard Liege-stjerne Axel Witsel satte inn på Anderlechts polske høyreback Marcin Wasilewski.

Witsel fikk den strenge straffen i går, men skrekkskaden Wasilewski må kjempe mot framover er langt fra den første som har fått oss fotballfans til å snu oss vekk i vemmelse.

Dagbladet har samlet et knippe av dem som har minnet oss sterkest om at fotball i aller høyeste grad er en kontaktsport:

1981 - Ewald Lienen, Bielefeld mot Werder Bremen
Det er ikke bare beinbrudd som kan se stygt ut av skader på en fotballbane. I en kamp mellom Arminia Bielefeld og Werder Bremen på 80-tallet var Ewald Lienen i duell med Werder-spiller Norbert Siegmann. Kort etter lå Lienen igjen, rett og slett med et sprukket lår. Såret var langt, dypt og grusomt, og bildene av en sjokkert Lienen som reiser seg for å søke hjelp er ikke særlig bedre. Det blir sagt at skaden ikke kunne sett verre ut, ikke engang om den hadde vært hentet fra en scene i en skrekkfilm.

Se klippet på YouTube, på eget ansvar.

1992 - Henrik Andersen, Danmark mot Nederland
Danmark var på vei mot et sensasjonelt EM-gull etter å ha fått snarveien inn i mesterskapet på grunn av krigen i det tidligere Jugoslavia. I semifinalen mot Nederland, som til slutt ble avgjort på straffer, scoret Henrik Larsen begge Danmarks mål. Men det er navnebror Henrik Andersens vanvittige kneskade vi husker best. Kneet smalt inn i en motspiller, forsvant tydelig ut av posisjon, og dansken hylte seg inn i EM-historien.

KARRIERETRUENDE: Henrik Larssons brukne bein hang igjen i sokken etter sammenstøtet med Lyons Blanc. Foto: SCANPIX/Robert Pratta REUTERS
KARRIERETRUENDE: Henrik Larssons brukne bein hang igjen i sokken etter sammenstøtet med Lyons Blanc. Foto: SCANPIX/Robert Pratta REUTERS Vis mer

1996 - David Busst, Coventry mot Manchester United
Det er blant annet kjent som beinbruddet som fikk United-målvakt Peter Schmeichel til å kaste opp på banen. Coventry-spiller David Busst kolliderte med Denis Irwin og Brian McClair inne i straffefeltet - og leggen brakk rett av på flere steder. Kampen ble stoppet i et kvarter mens blodet ble vasket av banen. David Busst selv ble tvunget til å legge opp, men slapp ambutasjon etter 29 operasjoner.

Se klippet på YouTube.

1999 - Henrik Larsson, Celtic mot Lyon
Mange fryktet karrieren til Henke Larsson var over etter det brutale leggbruddet svensken pådro seg i Uefacup-kampen mot Lyon. Larsson var i en løpsduell, og plutselig smalt det. Beinet så ut som kvestet i to - tvers over leggen. Heldigvis fikk Larsson umiddelbar hjelp ute på banen, og som vi nå vet, slo svensken knallhardt tilbake som toppscorer i Skottland, og senere i Barcelona og Manchester United.

BLE SATT TILBAKE: Her ryker leggbeinet til Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred i taklingen fra Ieroklis Stoltidis tidlig i første omgang av Champions League-kampen mellom Rosenborg og Olympiakos i 2005. Foto: Roger Svalsrød / SCANPIX .
BLE SATT TILBAKE: Her ryker leggbeinet til Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred i taklingen fra Ieroklis Stoltidis tidlig i første omgang av Champions League-kampen mellom Rosenborg og Olympiakos i 2005. Foto: Roger Svalsrød / SCANPIX . Vis mer

2004 - Dijbril Cissé, Liverpool mot Blackburn
Daværende Liverpool-spiss Djibril Cissé var nyinnkjøpt stjerne da han brakk leggen på to steder mot Blackburn i 2004. Franskmannen ble båret av banen i voldsomme smerter etter en duell med James McEveley, og spilte ikke et minutt mer den sesongen. Senere har Cissé fortalt at han var nær å miste venstrebeinet etter episoden. Og halvannet år senere skjedde ulykken med Cissé igjen - med det andre beinet.

Spissen var en uke unna VM i Tyskland da Frankrike møtte Kina til forberedende treningskamp i hjemlandet. Cissé jaktet ballen på høyresiden da han hektet benet i en kinesisk forsvarsspiller og mistet balansen - og leggen brakk. Franskmannen kom aldri tilbake på nivået han holdt før skadene.

Se klippeneYouTube.

UTSKJELT: Martin Taylor fikk mye pepper og tre kampers utestengelse etter taklingen som førte til at Arsenals Eduardo måtte tilbringe et år på sidelinja.Foto: SCANPIX
UTSKJELT: Martin Taylor fikk mye pepper og tre kampers utestengelse etter taklingen som førte til at Arsenals Eduardo måtte tilbringe et år på sidelinja.Foto: SCANPIX Vis mer

2005 - Per Ciljan Skjelbred, Rosenborg mot Olympiakos
Supertalentet Skjelbred fikk karrieren satt på vent (for godt fryktet mange på tidspunktet) etter en Champions League-kveld på Lerkendal i november for fire år siden. Ciljan var i sitt livs form, og var fryktet av Trond Sollieds grekere. Etter syv minutter var det slutt for unggutten. Ieroklis Stoltidis var altfor sein i en takling, og satte knottene i trønderens stambein. Leggen brakk på to steder, og bildene var grusomme å se på. Stoltidis fikk bare gult kort for taklingen, men dommeren har innrømmet at det burde vært rødt.

2006 - Alan Smith, Manchester United mot Liverpool
Alan Smith er kjent for å ofre seg i duellene, men da han kastet seg foran John Arne Riises skudd i FA-cupen i 2006 fikk han betale dyrt. Beinet røyk tvers av da Smith blokkerte ballen, og ankelen gikk ut av ledd. Alex Ferguson beskrev skaden som en av de aller verste han hadde sett. Smith ble båret ut til ambulansen med oksygenmaske. «Da jeg så ned, så jeg beinet mitt peke en vei, og ankelen peke mot Hong Kong», sa Smith selv.

2008 - Eduardo da Silva, Arsenal mot Birmingham
Eduardo har bare nylig kommet tilbake på toppnivå for Arsenal etter den grusomme skaden vi husker godt fra Premier League-sesongen for to år siden. Martin Taylor ble sendt rett av banen med rødt kort etter den tankeløse taklingen, mens Eduardo ble liggende og holde seg til leggen med store smerter.

- Taklingen var fryktelig, og den fyren burde aldri få spille fotball igjen, sa Arsene Wenger etterpå. Taylor fikk bare tre kampers utestengelse, men beklaget dypt det som hadde skjedd. Eduardo scoret to i comebacket for Arsenal - nesten nøyaktig ett år senere.

DOBBEL: Djibril Cisse har opplevd å brekke begge beina, ved to ulike anledninger. Dette er fra 2006, ikke lenge etter at franskmannen var tilbake etter halvannet år utenfor fotballen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jean-Paul Pelissier
DOBBEL: Djibril Cisse har opplevd å brekke begge beina, ved to ulike anledninger. Dette er fra 2006, ikke lenge etter at franskmannen var tilbake etter halvannet år utenfor fotballen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jean-Paul Pelissier Vis mer
EN AV DE VERSTE: Alex Ferguson beskrev Alan Smiths skade som en av de verste han hadde sett.Foto: SCANPIX/AFP/Martyn Harrison
EN AV DE VERSTE: Alex Ferguson beskrev Alan Smiths skade som en av de verste han hadde sett.Foto: SCANPIX/AFP/Martyn Harrison Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media