- Jeg så hans siste åndedrag. Det var brutalt, men likevel fint.

Åpenhjertig Carolina Klüft i ny bok.

 FORTELLER OM KREFT I FAMILIEN:  Carolina Klüft ble olympisk mester i 2004. Hun forteller åpenhjertig om flere tilfeller av kreft i hennes familie. Foto: AP Photo/Thomas Kienzle)
FORTELLER OM KREFT I FAMILIEN: Carolina Klüft ble olympisk mester i 2004. Hun forteller åpenhjertig om flere tilfeller av kreft i hennes familie. Foto: AP Photo/Thomas Kienzle)Vis mer

(Dagbladet): Den tidligere mangekjemperen Carolina Klüft forteller åpenhjertig hvordan hun har mistet flere familiemedlemmer på grunn av kreft.

Det er i boka «Rosa kokboken II», som gis ut til formål for kreftforeningen at den tidligere friidrettsyndlingen forteller sin families historie.

- Det er ikke bare en bok om mat og helse, men også en bok full av sterke historier. Jeg tror alle har et slags forhold til kreft, enten man har opplevde det selv eller gjennom noen nær. Det berører en, sier Carolina Klüft til Expressen.

Første møtet 32-åringen som ble olympisk mester i sjukamp i 2004, la piggskoa på hylla i 2012. Hun har ikke hatt kreft selv, men forteller at det er rammet flere av hennes familiemedlemmer, forteller Klüft i boka som er skrevet av Anna Benson.

Flere kjente svenske kvinner har bidratt til boken, blant annet Charlotte Kalla.

- Min moror gick bort med kreft da jeg var fire år gammel. Seinere døde min morfar av kreft da jeg var tolv. Begge hadde blodkreft. Det var mitt første møte med kreften, forteller hun.

2003 ble et år med både opp- og nedturer. Etter kanonsesong med to VM-gull, mottok hun Bragdguldet. Beviset på at hun var Sveriges fremste idrettsutøver det året. Bare dager seinere kom en langt mindre hyggelig beskjed.

Hennes farfar hadde blitt innlagt på sjukehus. Der fant de en kreft, som allerede hadde rukket å spre seg.

- I løpet av et døgn var han død. Det var et stort sjokk for oss alle. I tillegg var det på farmors 75-årsdag. Først og fremst var det brutalt for farmor, som trodde han skulle komme hjem fra sykehuset.

- Spesielt - Det var utrolig spesielt å se et menneske død. Jeg så hans siste åndedrag. Det var brutalt, men likevel fint.

I boka kommer det også fram at en nær venninne, samt hennes far også har blitt diagnostisert med kreft. Begge er friske i dag.

- Hvis jeg kan bidra til å få inn penger til kreftforskning, så vil jeg gjøre det. Jeg har ganske lett for å prate om følelser, men jeg har satt en grense for hva jeg vil prate om utad tidligere. Denne boka er et unntak, sier Klüft til Expressen.

Foto: Rosakokboken.se
Foto: Rosakokboken.se Vis mer