Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg så med en gang at det kunne ende ille

Lars Petter Nordhaug kom syklende like bak Wouter Weylandt. - Tror ikke jeg kommer til å greie å fordøye det.

KJEMPET FORGJEVES FOR Å REDDE WEYLANDT: Legene jobbet i 40 minutter med å redde livet til Wouter Weylandt, men forgjeves. - Det var ingenting vi kunne gjøre, sier rittlege Giovanni Tredici. Foto: SCANPIX
KJEMPET FORGJEVES FOR Å REDDE WEYLANDT: Legene jobbet i 40 minutter med å redde livet til Wouter Weylandt, men forgjeves. - Det var ingenting vi kunne gjøre, sier rittlege Giovanni Tredici. Foto: SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Sky-rytter Lars Petter Nordhaug kom syklende forbi ulykkesstedet mens Wouter Weylandt lå blødende på asfalten.

Synet som møtte ham vil følge ham i lang tid framover.

- Jeg kom i relativt lav fart, nært på ham. Jeg så med en gang at dette ikke var bra, at det kunne ende ille. Jeg ble helt satt ut egentlig, sier han til Dagbladet.

- Jeg ga rett og slett faen i resultatet
Italienske Rai, som produserer TV-bildene, valgte å vise de særdeles urovekkende bildene av en livløs 26-åring. Den avgjørelsen var neppe den mest gjennomtenkte - og Nordhaug er blant dem som reagerer.

- De må tenke på at familien kan sitte hjemme og se på det, det må i så fall ha vært helt grusomt. Om noe slikt skjedde meg er det noe av det siste jeg ville ønsket meg. Jeg så bildene selv etterpå, og de var rett forfra. Jeg så hodet hans fra siden, og det var enda mye verre.

Etterpå droppet Nordhaug alle ambisjoner om å henge med i toppen.

I SORG: En talsmann for Leopard-Trek-teamet sier at 26-åringen var død da han ankom sykehuset. Foto:    AFP PHOTO / LUK BENIES
I SORG: En talsmann for Leopard-Trek-teamet sier at 26-åringen var død da han ankom sykehuset. Foto: AFP PHOTO / LUK BENIES Vis mer

- Jeg måtte bare sette meg bak i feltet, jeg orket ikke tanken på å kjempe i front og kjempe om posisjoner. Jeg ga rett og slett faen i resultatet.

- Blir du engstelig?

- Jeg blir veldig engstelig. Alex (Kristoff, den andre nordmannen i Giro d'Italia) er en mye tøffere type enn meg. Han spurter og er vant med å kjempe om posisjoner. Jeg blir veldig mye mer redd, jeg kjører med hjertet i halsen når det er massespurt og farlig sykling. Jeg tar ikke unødige sjanser til vanlig, og når dette skjer blir den følelsen ytterligere forsterket.

- Jeg risikerer ikke livet
- Er det en frykt som vil slippe taket etter hvert som du får det mer på avstand, eller tror du at denne opplevelsen vil sitte i i lang tid framover?

- Jeg tror ikke jeg kommer til å klare å fordøye det. Det blir jo forsterket nå i starten, men dette vil gjøre meg mer forsiktig. Jeg håper resten av feltet tenker på samme måte. Det er ganske mange gale folk i feltet, det virker som om de bare driter i konsekvensene. Jeg håper dette er en vekker for alle sammen, og for arrangørene.

Akkurat hvordan ulykken skjedde er foreløpig litt uklart, men Nordhaug sier utforkjøringen der Wouter Weylandt krasjet stygt ikke var blant de mest kritiske punktene i løypa i utgangspunktet.

- Det må ha skjedd noe spesielt akkurat der han veltet. Det skjedde på en lang strekke nedover. Han må ha fått et kast på sykkelen eller noe. Det kommer noen virkelig tøffe og farlige utforkjøringer som er mye verre enn dette seinere i Giroen, men da blir det annerledes. Jeg risikerer ikke noe, det er ikke verdt å risikere livet for å vinne et sykkeløp. Det er bare sykling. Det må vi huske på. Det finnes viktigere ting i livet, sier Lars Petter Nordhaug.
Weylandt ble profesjonell i 2006 etter å ha drevet med triathlon tidligere, og han kjørte for Quick-Step i begynnelsen. I fjor vant han den tredje etappen i Giro d?Italia.

Han etterlater seg en kone som er gravid med parets første barn.

BLE 26 ÅR: Den belgiske syklisten Wouter Weylandt. Foto:  AFP PHOTO - BELGA / PETER DECONINCK
BLE 26 ÅR: Den belgiske syklisten Wouter Weylandt. Foto: AFP PHOTO - BELGA / PETER DECONINCK Vis mer

- Vi kjempet det vi kunne for å redde Weylandt i 40 minutter, men han hadde pådratt seg kraniebrudd og en del alvorlige skader i ansiktet, så det var ingenting vi kunne gjøre for å redde livet hans, sier rittlege Giovanni Tredici.

ENGSTELIG: Lars Petter Nordhaug har fått seg en solid støkk etter å ha sett Weylandt ligge livløs på nært hold. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
ENGSTELIG: Lars Petter Nordhaug har fått seg en solid støkk etter å ha sett Weylandt ligge livløs på nært hold. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media