MONSTERLØP: Therese Johaug utklasset alle i Falun i dag, og skaffet seg en matchball i kampen om verdenscuptrofeet. Foto: TT / NTB SCANPIX
MONSTERLØP: Therese Johaug utklasset alle i Falun i dag, og skaffet seg en matchball i kampen om verdenscuptrofeet. Foto: TT / NTB SCANPIXVis mer

- Jeg så meg over skuldra og da var hun borte

Therese Johaug parkerte Bjørgen i Falun.

FALUN (Dagbladet): - Ærlig talt, dette trodde jeg ikke på forhånd. Jeg fryktet vel heller at Marit med den formen hun har vist i det siste ville vinne og øke forspranget ytterligere. Hun ledet jo med 29 sekunder på meg før dette løpet. Jeg hadde sett for meg at det skulle øke til rundt 45.

- Da hadde det blitt tungt å gå det inn i morra, sier Therese Johaug etter å ha gått det som sannsynligvis er henne beste skirenn for vinteren.

Hun rykket fra Bjørgen på 15-kilometeren med skibytte i Falun i formiddag. Ikke bare en, men to ganger.

- Jeg så meg over skuldra, og plutselig var hun borte, sier Therese om det som sjelden skjer i skirenn -nemlig at Marit Bjørgen må slippe.

I mål var hun over halvminuttet foran, og starter morgendagens 10 kilometer 15 sekunder før Bjørgen.

Mye på spill Det er enormt mye som står på spill. Heder og ære, glasskuler og masse penger.

Første jente i mål i morgen vinner ikke bare avslutnings-touren, men hele verdenscupen.

Det er duket for en skikkelig fight mellom de to gode venninnene og treningskameratene.

- Ja, det blir fryktelig spennende, sier Johaug.

- Vanligvis er det jo jeg som må jakte på Marit. Nå er rollene for en gangs skyld byttet om. Det er hun som skal hente inn meg. 15 sekunder er jo ikke all verden da, hun kan klare det på en god dag. Men hun skal få jobbe.

Ikke håpløst Og det er Bjørgen forberedt på.

- Jeg regner jo med at Therese satser på høy fart fra start. Men jeg ser ikke femten sekunder som en håpløs oppgave. Men skal jeg klare det, betinger det at dagsformen er bedre enn i dag. Allerede i den første bakken i dag kjente jeg at det ikke var noen maksdag.

- Og da Therese fikk noen meter, var jeg ikke i stand til å svare. Jeg måtte bare jobbe meg meg sjøl, ta meg skikkelig sammen og sørge for at avstanden ikke ble altfor stor, sier Bjørgen.

Jacobsen fullførte ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen brøt løpet, uten at det lå noe dramatikk i det. Hun følte seg litt uvel underveis, og ga seg på den tredje runden.

Hun skadet seg som kjent i Holmenkollen for seks dager siden, men var likevel med til Falun. I stor fart mistet Astrid Uhrenholdt Jacobsen balansen og forsvant under sikkerhetsnettet hvor hun så slo skulderen.