Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg satt bare hjemme med mine egne tanker

Caster Semenya orket nesten ikke trene da hun ble nektet å delta i løp. Nå er hun sulten og klar for Bislett.

KLARE FOR BISLETT GAMES: Caster Semenya og Ingvild Måkestad Bovim på dagens pressekonferanse. Om to dager løper de to sammen på Bislett.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KLARE FOR BISLETT GAMES: Caster Semenya og Ingvild Måkestad Bovim på dagens pressekonferanse. Om to dager løper de to sammen på Bislett.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

OSLO PLAZA (Dagbladet): Det var en blid og opplagt Caster Semenya (20) som møtte den internasjonale pressen i Oslo i ettermiddag, to dager før hun skal løpe 800-meter på Bislett.

Endelig kan hun løpe igjen, endelig kan hun konkurrere, etter at det internasjonale friidrettsforbundet utestengte henne i ett år mens de fikk full klarhet rundt kjønnstestene.

I helga satte hun sesongbeste med 1.58,88 i Oregon. Men lenge følte Semenya seg usikker på når hun ville klare å komme seg tilbake til friidretten.

- Det var ikke lett for meg å finne motivasjonen til å trene mens jeg var utestengt, men jeg hadde manageren og treneren ved min side. De ville at jeg skulle komme tilbake til trening, men jeg visste jo ikke om jeg kunne konkurrere mer, sier Semenya.

- «Ring meg når det er klart, men ikke før», sa jeg. Noen ganger var jeg lei meg, andre ganger var jeg glad. Jeg følte meg velkommen tilbake, men som menneske kan man aldri være glad hele tida, sier hun.

- Tenkte du på å slutte?

- Nei, jeg var positiv. Jeg var ikke meg selv, jeg satt bare hjemme med mine egne tanker, men jeg trengte en pause. Løping er alt jeg vil, jeg føler meg glad når jeg løper. Å underholde er alt jeg vil.

Ikke i gammel form
Caster Semenya er i Norge for første gang, og som Usain Bolt, vet hun ingenting om landet.

- Men jeg er her for å lære mer, sier hun med et avvæpnende smil.

Smilet er kanskje der fordi formen er stigende, selv om den fortsatt ikke er i nærheten av den hun var i da hun sjokkerte verden med VM-gull og 1.55,45 i Berlin for to år siden.

- På dette tidspunktet var tida jeg løp på i Oregon bra, jeg gjorde bare noen få feil. Jeg fikk en dårlig start og ting som det, så jeg må holde farten oppe, jeg må jobbe med fartsutholdenheten, sier Semenya.

- Jeg blir litt forvirret når det gjelder formen på denne tida. Når jeg sammenlikner 2009 og nå, er det helt annerledes. Jeg er litt sterkere, men jeg må få farten opp. Jeg kan ikke sammenlikne formen min nå med den i 2009. Jeg prøver å jobbe hardt for å komme tilbake til det nivået. Det er ikke lett, men jeg må prøve. Det føles bra å være tilbake på banen, sier hun.

Vil vinne OL-gull og ta verdensrekord
Veien tilbake til den ultimate verdenstoppen er tøff, men Caster Semenya har høye mål.

VM i Sør-Korea er ett delmål, det virkelig store fokuset er OL i London i 2012.

Der vil 20-åringen gjerne løpe 1500 meter, også.

- Jeg føler for det. Jeg ønsker å løpe 1500. Da jeg var ung løp jeg gjerne den distansen, og jeg tror jeg kan gjøre det mye bedre.

- Hva med verdensrekorden på 800 meter?

- Det er vanskelig å slå den, men det kommer an på treninga. Det er et nivå jeg må opp på, men foreløpig er jeg ikke klar. Det kan jeg ikke tenke på nå. Kanskje i fremtida, sier Semenya, som gleder seg til å løpe foran fansen på Bislett.

- Forholdet til publikum er veldig bra. Nå gjør jeg det ganske godt, og jeg vil bare gjøre gjengjeld til alle de menneskene som er glade på mine vegne, sier hun.