Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen er verdensmester i lynsjakk

- Jeg satt helt paralysert

Magnus Carlsens avgjorde lynsjakk-VM i omspill. I det andre og avgjørende partiet mot Hikaru Nakamura var den norske verdensmesteren paralysert etter en fingerfeil.

FRUSTRERT: Men Magnus Carlsen reddet inn VM-tittelen i lynsjakk. Foto/video: NTB Scanpix/NRK Vis mer

Magnus Carlsen er verdensmester i lynsjakk etter at han slo Hikaru Nakamura i omspill.

Det andre partiet var fem trekk gammelt da Magnus Carlsen begynte å riste på hodet. NRK-ekspert Torstein Bae forsto ikke hvorfor, men den norske verdensmesteren fortsatte å se frustrert ut i noen trekk til før han kjempet i seieren.

Gjorde feil

Da seieren var i boks avslørte Carlsen hva som egentlig hadde skjedd i de dramatiske sekundene:

- Det andre partiet begynner med at jeg gjør en fingerfeil. Jeg slår ut løperen hans når jeg har tenkt å slå ut bonden, sier Carlsen i et intervju med NRK.

Det betyr enkelt forklart at hodet og hendene ikke spiller på lag:

- Jeg satt og var helt paralysert i noen sekunder og tenkte: Hva skjer nå? Så spilte jeg bare veldig rolig etter det og ville utlikne og spille armageddon. Så spilte han plutselig litt risikabelt og unngikk blant annet å bytte dronning. Jeg så min mulighet til å ofre et par bønder. Og så tenkte jeg at «ja ja, jeg vet ikke om det fungerer, men det er nå eller aldri». Heldigvis gikk han feil og jeg vant i stor stil, sier en tydelig lettet Carlsen til statskanalen.

EN AV VERDENS BESTE: Magnus Carlsen briljerer ikke bare i én aktivitet. Sjakkongen gjester «Lindmo» på NRK, hvor dette ble en av kveldens teamer. Vis mer

Ingen feil

Trekket Carlsen snakker om var isolert sett ikke noe tabbe, men det er klart at det er enkelt at noe sånn påvirker deg. Du har kort tid, hele verden følger med og en VM-tittel står på spill.

- Hele planen hans forsvinner, og det handler om å få en jevn stilling, forklarer NRK-ekspert Torstein Bae.

Da de to erkerivalene hadde flyttet 20 trekk så stillingen ut til å være helt jevn, men Carlsen hadde en fordel på klokka og Nakamura var på defensiven og var presset.

Noen trekk seinere gjorde Nakamura en kjempetabbe etter at Carlsen hadde spilt presist og raskt, og da var Carlsen nådeløs, til tross for at han overså en klar

- Det ser fullstendig knusende ut for vår mann, sa Bae.

Og det var det også.

Carlsen er verdensmester. For tolvte gang. Og nå har han alle tre VM-titlene igjen.

- Det er veldig vanskelig å argumentere mot at han er verdens beste gjennom tidene, sier Atle Grønn på NRKs sending.