- Jeg satt i badekaret og gråt

Tim Montgomery hadde verden for sine føtter - så kollapset alt.

MISTET ALT: Tidligere verdensrekordholder Tim Montgomery tilbrakte flere år i fengsel på grunn av narkotika-salg og økonomisk kriminalitet. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere/NTB Scanpix
MISTET ALT: Tidligere verdensrekordholder Tim Montgomery tilbrakte flere år i fengsel på grunn av narkotika-salg og økonomisk kriminalitet. Foto: AP Photo/Remy de la Mauviniere/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Da jeg gikk gjennom saken min, ble jeg fortsatt omtalt som verdensrekordholder, og jeg var i ferd med å tape. Jeg gikk tilbake til hotellet og satt bokstavelig talt i badekaret og gråt.

Ordene tilhører en mann som en gang var verdens raskeste sprinter. Tim Montgomery løp 100 meter på 9,78 i 2002, og var i ferd med å få alt. Han hevder selv at han hadde 1,2 millioner dollar på dette tidspunktet i karrieren. Han hadde åtte biler, og han datet superstjernen Marion Jones.

- Det var Las Vegas-stil for han hver eneste dag, sa faren hans, Eddie Montgomery, ifølge USA Today.

Men i løpet av fem år hadde han mistet alt.

Utestengt I 2005 ble han dømt til to års utestengelse av idrettens voldgiftsdomstol (CAS) for bruk av prestasjonsfremmende stoffer. Han la opp dagen etterpå, og innrømmet at han brukte testosteron og veksthormoner i 17 måneder mellom februar 2000 og juni 2001.

Han mistet troen på at han kunne slå verdensrekorden, og fant ut at eneste utvei for å gjøre noe med det var på den ulovlige måten. Det var suksessen til rivalen Maurice Greene som drev ham inn i dopinglivet.

- Jeg hadde egenskapene til å løpe 9,92. Jeg trengte egenskapene for å slå Maurice Greene. Og for å få den sjansen så må du utvikle deg. På det tidspunktet var det verdt risikoen, sier Montgormery.

Etter at han la løpeskoene på hylla skulle det bare bli verre for sprinteren som nå måtte livnære seg på andre måter. Det resulterte i fire års fengsel for sjekksvindel etter at han forsøkte å svindle en storbank for penger. Planen var å lure rundt 9 millioner norske kroner ut av banken.

Heroinlanging Men det stoppet ikke der. Han ble også tiltalt for heroinlanging, og sa seg skyldig i besittelse og salg av stoffet. Han ble løslatt i mai 2012 etter god oppførsel og fordi han deltok på et narkotika-program.

PARTNERE I KRIMINALITET: Marion Jones og Tim Montgomery ble begge dømt for sjekksvindel. Duoen dopet seg også systematisk da begge var aktive. Paret har et barn sammen. Foto: AP Photo/Vincent Yu/NTB Scanpix
PARTNERE I KRIMINALITET: Marion Jones og Tim Montgomery ble begge dømt for sjekksvindel. Duoen dopet seg også systematisk da begge var aktive. Paret har et barn sammen. Foto: AP Photo/Vincent Yu/NTB Scanpix Vis mer

Han giftet seg med sin kone Jamalee i fengsel i 2009, ti år etter at de møttes. Han har også vært gift med Marion Jones, som også har sonet en dopingdom. Montgomery har tidligere fortalt at han og Jones oppbevarte dopingmidlene i kjøleskapet ved siden av grønnsakene. Han sier også at han oppbevarte sprøyter sammen med klærne sine.

- En idrettsutøver kan bli besatt av å være best. Vi var altfor like, vi ville begge lykkes for enhver pris og du kan ikke
ha to sånne mennesker sammen. Vi diskuterte doping, men vi snakket bare om at alle driver med det, sier Montgomery.

Nå har han startet opp NUMA Speed med sin nye kone, som består i å trene unge sprintere. Tim Montgomery hevder selv at han har 80 klienter. NUMA står for Never Underestimate My Ability, og navnet valgte han da han satt i fengsel. Men det er fortsatt noen som ikke vil ha noe å gjøre med eks-sprinteren.

- Det er alltid folk som vil si: «Jeg vil ikke ha mine barn i nærheten av den fyren». Jeg kjenner Tim Montgomery godt nok til å si at det vil være en stor feil. Jeg mener Tims historie bør være der ute, sier tidligere sprinter Ato Bolton.

Tim Montgomery under Bislett Games i 2001.Foto: FOLVIK/ARNT E./Dagbladet
Tim Montgomery under Bislett Games i 2001. Foto: FOLVIK/ARNT E./Dagbladet Vis mer