NY PROFF: Carl Fredrik Hagen har signert for Lotto Soudal, og skal sykle for det belgiske storlaget de neste to sesongene. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
NY PROFF: Carl Fredrik Hagen har signert for Lotto Soudal, og skal sykle for det belgiske storlaget de neste to sesongene. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Norsk sykkelsport:

– Jeg satt på rommet mitt og gråt

Norges nyeste sykkelproff, Carl Fredrik Hagen, har kommet langt siden landeveisdebuten i 2015.

(procycling.no): – Jeg har ikke snakket med noen eller vært inne på Facebook i dag. Men jeg ser at det er 150 notifikasjoner på telefonen.

– Du forstår hvorfor?

– Ja. Jeg har fått med meg hva som har skjedd altså, flirer Carl Fredrik Hagen.

– Det er en stor dag. Det har gått litt i ett. Som det alltid gjør, beretter Norges aller ferskeste sykkelproff. Torsdag bekreftet Lotto Soudal det procycling.no formidlet ved ukens start: Carl Fredrik Hagen blir proff.

Mars 2015. En 23 år gammel gutt fra Oppegård har nettopp kommet hjem til Norge etter debuten for Sparebanken Sør. En dyktig langrennsløper og en fremragende terrengsyklist. Men nå har han bestemt seg for å satse på landeveien. Det første virkelige møtet med et internasjonalt felt ble brutalt.

– Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv. Jeg satt på rommet mitt og gråt da jeg kom hjem. Jeg skjønte ikke hva jeg hadde begitt meg ut på. Jeg var så redd og satt på halen og dinglet i tre-fire dager. Jeg turte så vidt å manøvrere meg fram i feltet, var pissnervøs og skjønte ingenting, forteller Carl Fredrik Hagen overfor procycling.no torsdag kveld.

Det kroatiske etapperittet Istrian Spring Trophy var arenaen der Sparebanken Sør testet Hagen for første gang. For lysluggen ble det en krevende ilddåp. Det norske kontinentallaget og Atle Kvålsvoll hadde tatt en sjanse da de rekruttere den ferske landeveissyklisten.

– Jeg snakket så vidt med Atle tidligere i dag. Jeg sa til Atle at de skal ha en stor takk for at de turte å satse på meg. Jeg hadde nada å vise til på landeveien. Jeg hadde kjørt bra i terrengmaraton, men hadde kun kjørt ett NorgesCup-ritt i Trondheim og NM i Grimstad. Det var det jeg hadde kjørt på landevei, og det var knapt som klubbrytter en gang. Der var jeg alene. De turte å gi meg en sjanse. Det er jo helt sykt å tenke på egentlig.

VIKTIG STØTTESPILLER: Stian Remme har vært sportsdirektør i Sparebanken Sør og Joker-Icopal gjennom tre av Carl Fredrik Hagen sine fire sesonger for de norske lagene. FOTO: Espen J. Lee, procycling.no
VIKTIG STØTTESPILLER: Stian Remme har vært sportsdirektør i Sparebanken Sør og Joker-Icopal gjennom tre av Carl Fredrik Hagen sine fire sesonger for de norske lagene. FOTO: Espen J. Lee, procycling.no Vis mer

Fant hjelp hos fersk sportsdirektør

Til tross for en tøff start, Hagen lærte raskt i Sparebanken Sør. Mye takket være en fersk sportsdirektør.

– Stian Remme er mannen som har fult meg hele veien som sportsdirektør. Han hadde sitt første år som sportsdirektør første året jeg var i Sparebanken. Han har hjulpet meg ekstremt mye. Jeg var veldig glad for at han ble sportsdirektør nå i Joker og at vi fikk et siste år sammen.

– Han har fulgt meg hele tiden og Stian har jo sett hvor elendig jeg var på de første rittene jeg kjørte for tre og et halvt år siden. Det kan de andre gutta i Sparbanken bekrefte, humrer 26-åringen.

Men fullførte gjorde han, og progresjonen var tydelig allerede i første sesong. Det skulle bli enda bedre i det andre av to år som Sparebanken-rytter. Tre klatertrøyer tok han i ymse etapperitt i 2016, og med andreplassen i Sundvolden GP var Hagen forlokkende nærme den første seieren som landeveisrytter. Progresjonen ble lagt merke til i sykkel-Norge.

– Når Joker-Icopal ville ha meg så var jo tiden meg Gino i fjor veldig lærerik. Jeg lærte å kjøre ritt på en helt annen måte. Det løsnet veldig taktisk på del to av sesongen i fjor. Overijse i fjor er kanskje det beste rittet jeg har kjørt rent taktisk. Jeg lå solo de siste to kilometerne, men klarte å tryne i siste sving, erindrer Hagen.

– Så bra hadde jeg aldri kjørt noen gang. Det var veldig lærerikt. Det var synd at Gino forlot laget, men vi har klart å kjøre bra i Joker-Icopal i år og. Vi har lært av fjoråret og bygget videre. Vi unnet Gino den sjansen han fikk.

Samme trener hele veien

Ulike lag, og ulike sportsdirektører, men treneren har vært den samme hele veien. Erik Nordby har vært uhyre viktig for Hagens utvikling.

– Det er én person, sammen med familien, som har jobbet i kulissene siden jeg tråkket mine først tråkk. Det er treneren min. Jeg har hatt samme trener siden jeg begynte å satse sykkel. Det er prosjektet til Erik og meg som fullføres nå. Jeg vet ikke om han får bli med videre, men det er noe vi skal snakke om. Han sa at om jeg la langrennsskia på hylla og startet med sykkel, så skulle han hjelpe meg. Han har trent meg helt siden jeg startet med terrengsykkel. Han har fryktelig mye av æren for at jeg har kommet dit i dag, skryter den kommende Lotto Soudal-rytteren.

I 2017 kom endelig den første triumfen, og for en triumf. På en brutal fjelletappe i Tour Alsace fikk Hagen endelig sin første seier på landeveien. I sammendraget ble det dog en andreplass, kun slått av stortalentet Lucas Hamilton som nå sykler for Mitchelton-Scott.

FORLØSENDE SEIER: Tredje etappe av Tour Alsace 2017 var første gang Carl Fredrik Hagen vant et ritt på landeveien. Foto: Tour Alsace
FORLØSENDE SEIER: Tredje etappe av Tour Alsace 2017 var første gang Carl Fredrik Hagen vant et ritt på landeveien. Foto: Tour Alsace Vis mer

Etter en jevn og solid sesong i 2017, viste Hagen i 2018 at han hadde tatt enda et steg. Året der alt klaffet. Proffkontrakt tenkte ikke Hagen så mye på. Fokuset lå på prestasjon.

– Jeg tenkte at jeg først og fremst skulle klare hovedmålet mitt i år, og det var å få plass på VM-laget. Det var det største målet mitt i år, ytrer Hagen som denne uken ble tatt ut som en av seks ryttere på det norske herrelaget til VM.

– Delmål var å vinne min første sammenlagtseier i et ritt. Det klarte jeg ikke i fjor da jeg ble nummer to i Alsace, men det klarte jeg i år i Tour du Jura. Så var det å komme på podiet i et av HC-rittene i Norge, og det klarte jeg på siste etappe i Norway.

På avslutningsetappen i Tour of Norway ble det en sterk tredjeplass. Det tok ikke lang tid før Lotto Soudal tok kontakt.

Blir ingen kasteball i Lotto Soudal

Ikke alle profflag tar like godt vare på sine ferske proffer. Noen blir sendt hit og dit, og får et brutalt møte med profflivet. Lotto Soudal har gitt andre lovnader til Carl Fredrik Hagen.

– De viste interesse i sommer og var interessert i den type profil jeg er. Så de viste veldig fort en interesse for utviklingen min. At jeg fortsatt er ung som sykkelrytter og har mye ugjort. De ønsket å bygge videre på det, noe som fattet min interesse ganske fort, forteller 26-åringen.

– Det var ikke bare noen som ville bruke meg som en altmuligmann og kaste meg hit og dit, men faktisk ha en plan på hvordan man kan utvikle meg som rytter videre. Sånn som både Joker-Icopal og Sparebanken har gjort. Der har dialogen vært fin.

FREMTIDIGE LAGKAMERATER: Tim Wellens og Tiesj Benoot (til høyre) er ryttere som minner om Hagen. Nordmannens fremtidige kapteiner trives i de mest krevende endagsrittene. Foto: Luc Claessen/Getty Images
FREMTIDIGE LAGKAMERATER: Tim Wellens og Tiesj Benoot (til høyre) er ryttere som minner om Hagen. Nordmannens fremtidige kapteiner trives i de mest krevende endagsrittene. Foto: Luc Claessen/Getty Images Vis mer

Trolig vil den norske neo-proffen få i oppgave å bistå lagets kapteiner i de mer krevende rittene. Som den sliteren han er, er han ikke helt ulik stjerneryttere som Tim Wellens og Tiesj Benoot. Syklister som blomstrer på de hardeste dagene.

– Det blir kjempestort. Jeg ser på dem som noen jeg kan lære masse av. Jeg gleder meg veldig til å kunne hjelpe dem. Kanskje få muligheten til å få kjørt noen av etapperittene som passer meg bra og ikke minst endagsrittt. Kanskje i Ardenner-rittene og andre harde endagsritt, ytrer Hagen engasjert.

Selv om han er innstilt på at det blir mer hjelperytterjobb, tror han også sjansen vil by seg til å få til egne resultater.

– Det som er fint med Lotto Soudal er at de hovedsakelig satser på endagsritt og etappeseirer. De har ikke mange sammenlagtkanoner som Team Sky for eksempel. Det gjør at jeg på sikt kanskje kan få flere muligheter som sammenlagtrytter til å utvikle meg og lære av de som er gode i harde endagsritt, forklarer Oppegård-syklisten.

Å vinne sitt første proffritt er dog ikke noe han tenker på nå.

– Nå er jo det viktigste å lære. Det er masse jeg må sette meg inn i og et helt nytt miljø på et helt annet nivå. Det handler om å være ydmyk og lærevillig og lytte til de som har vært lenge i gamet og jobbe hardt på videre. Jeg endrer meg ikke fordi jeg får en annen lisens. Jeg er samme Carl Fredrik uansett.

Endelig ut av gutterommet

Som kontinentalrytter er økonomien aldri råsterk. Livet går fra sesong til sesong, og langsiktig planlegging er ikke alltid lett. Som ny proff har Hagen fått en kontrakt på to år i Lotto Soudal. Det merkes, og skuldrene kan senkes litt.

– Det er veldig deilig. Nå kan jeg vurdere å begynne å tenke på å flytte ut av gutterommet. Jeg bor hjemme hos Pappa enda, så jeg har jo aldri eid mitt eget. Det er også deilig at det er to år. Jeg vil jo legge press på meg selv og prestere for å vise at jeg har fortjent en plass i laget. Men det blir litt annet press enn det du har på kontinivå når du hele tiden skal jage UCI-poeng og toppresultater for å bli proff. Nå har jeg klart målet mitt og kan senke skuldrene litt på det, men samtidig jobbe mot nye mål.

At proffdrømmen skulle gå i oppfyllelse er fortsatt litt vanskelig å tro for Hagen. Som 26-åring virker det som om han ikke hadde tenkt å la drømmen leve så veldig mange sesonger til før andre jobbmuligheter måtte sonderes.

– Det er litt uvirkelig, det må jeg innrømme. Jeg har jobbet mot det målet her helt siden jeg bestemte meg for å satse på sykkel. Men det er klart man alltid har et mål og en drøm. Det er ikke alltid man får oppfylt drømmene sine. Jeg har jo innsett litt etter litt at det faktisk er mulig. Nå etter dem sesongen her så følte jeg for meg selv at jeg var klar for nye utfordringer. Det var litt nå eller aldri for min del. Jeg er jo ung som syklist, men ikke som person i sykkelmiljøet. Det var ikke bare bare.

KLATRESTERK: Carl Fredrik Hagen frykter ikke smerte, og er blant Norges beste klatrere. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no
KLATRESTERK: Carl Fredrik Hagen frykter ikke smerte, og er blant Norges beste klatrere. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no Vis mer

– Glad i å ha det jævlig

De harde arbeidet har gitt avkastning, og 1. januar kan Carl Fredrik Hagen bytte ut blåtrøyene til Joker-Icopal med røde Lotto Soudal-klær, som en del av WorldTouren.

– Jeg gleder meg veldig til å komme i gang. Det blir kult å møte laget og bli kjent med nye folk, ryttere og støtteapparat. Så gleder jeg meg skikkelig til å få satt oss ned og laget en plan og høre hva de tenker om hva jeg skal gjøre. Om jeg skal endre på treninga og hvordan sesongplanen blir. Så gleder jeg meg til å kjøre enda flere ritt som passer meg bra. Kjøre tøffe etapperitt og endagsritt. Leve drømmen. Det blir sikkert både opp- og nedturer med knallharde dager der du føler det er helt jævlig. Men totalt sett tror jeg det skal bli kjempegøy. Jeg er jo glad i å slite og glad i å ha det jævlig. Jeg har trent mye over mange år så jeg er ikke redd for at belastningen skal bli for stor. Jeg føler kroppen er klar for det.

Mentalt virker Hagen også forberedt på at det ikke bare blir medvind, men at det også kan komme tunge stunder. Men alle utfordringer vil angripes på samme måte: hardt arbeid og fokus på prestasjon. At han nå kan kalle seg for Lotto Soudal-rytter, vil ikke endre ham.

– Jeg er veldig ydmyk for oppgaven og veldig glad for at de vil satse på meg. Så får vi jobbe på videre og så skal jeg ikke endre meg. Det blir ikke store forskjellen på Hagen som konti-rytter eller som proff hva gjelder person. Det er i hvert fall helt sikkert.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!