Isaac Kimeli:

- Jeg savner Filip

- Usain Bolt er vekke. Mo Farah er vekke. Heldigvis er Jakob Ingebrigtsen her, sier Isaac Kimeli (28), som legger til at han savner Filip og Henrik Ingebrigtsen som konkurrenter.

SAVNER I MILJØET: Filip Ingebrigtsen ønskes tilbake i konkurransemiljøet av Isaac Kimeli. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP) / Netherlands OUT
SAVNER I MILJØET: Filip Ingebrigtsen ønskes tilbake i konkurransemiljøet av Isaac Kimeli. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP) / Netherlands OUT Vis mer
Publisert

MÜNCHEN (Dagbladet): Familien og brødrene Ingebrigtsen har for lengst blitt et innarbeidet begrep. Men denne sesongen har handlet utelukkende om Jakob Ingebrigtsen (21), som fulgte opp fjorårets OL-gull med å vinne både VM-gull og to EM-gull denne sommeren.

Storebror Henrik har fulgt Jakob tett som trener i sommerens mesterskap og sånn sett vært i så vel miljøet som i rampelyset, men Filip Ingebrigtsen har vært langt mindre synlig etter at han brøt 5000-meteren under Bislett Games i juni grunnet en skade i akillesen, etterfulgt av at både VM og EM røk for ham.

En som savner Filip og Henrik som konkurrenter og veldig gjerne vil se flere Ingebrigtsen-brødre enn Jakob på startstreken, er belgiske Isaac Kimeli (28). Han vant EM-sølv bak Jakob Ingebrigtsen på 3000 meter i innendørs-EM i fjor.

- Jeg savner Filip. Jeg håper han blir bedre fort og kommer tilbake, slik at vi kan løpe mot hverandre igjen. Jeg håper både Filip og Henrik returnerer. Jeg savner å løpe mot det dem, sier Isaac Kimeli til Dagbladet.

SAVNER FILIP OG HENRIK: Isaac Kimeli. Foto: NTB Scanpix
SAVNER FILIP OG HENRIK: Isaac Kimeli. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det har vært bare Jakob den siste perioden, men jeg håper vi får flere Ingebrigtsen-brødre i feltet igjen så snart som mulig, understreker han.

Filips respons

Når Dagbladet overbringer den meldingen til Filip Ingebrigtsen selv, sier han:

- Det er selvfølgelig hyggelig å høre. Det er et fint miljø som jeg savner å være i og en del av, skriver Filip Ingebrigtsen i en SMS til Dagbladet.

- Hvordan er skadesituasjonen og formen din nå?

- Jeg er endelig i nærheten av å være skadefri og som følge av det også i god form, svarer 29-åringen fra Sandnes.

PÅ VEI TILBAKE: Filip Ingebrigtsen. Foto: Lise Åserud / NTB
PÅ VEI TILBAKE: Filip Ingebrigtsen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Filip var best i Ingebrigtsen-familien og tok VM-bronse på 1500 meter i London i 2017, året etter at han ble europamester på distansen.

Også i 2018 var han best i familien og i Europa før han skadet seg i friidretts-EM i Berlin. Da grep Jakob muligheten og vant to EM-gull. Og siden har Jakob vært best i familien - og nå i verden.

Jakob sammenliknes med Bolt og Farah

Nevnte Isaac Kimeli er en av mange i løpssirkuset som er født i Kenya, selv om han i dag bor i og representerer Belgia. Kimeli er fascinert over hvordan de norske brødrene, med Jakob i spissen, har brutt så mange barrierer, som majoriteten i løpsmiljøet trodde var umulig.

- Usain Bolt er vekke. Mo Farah er vekke. Heldigvis er Jakob Ingebrigtsen her. Han inspirerer veldig mange rundt omkring i verden, sier Kimeli til Dagbladet.

- Jeg har fulgt med Ingebrigtsen-brødrene i mange år. De gir håp til andre kontinenter om at det er mulig å ta opp kampen med afrikanerne. Jeg tror det er bra for hele sporten og alle som ser på friidrett der hjemme i alle mulige land.

RYSTET: Jakob Ingebrigtsen er ikke særlig begeistret for storebrorens stunt på sosiale medier. Video: Løkås/Godø. Klipp: Henrik Ingebrigtsen / Instagram Vis mer

- Ofrer alt

Han tror ikke på teorien om at det er genene som har gjort kenyanere og etiopiere uslåelige i mange løpsøvelser i en årrekke og mener at Ingebrigtsen-brødrene understreker hans poeng.

- Jeg tror vi har de samme forutsetningene. Forskjellen er hvordan man trener og hvordan man lever. I Afrika tenker man at man bare har én mulighet og ofrer alt for å gripe den muligheten, sier Kimieli.

- Nøkkelen til suksess er hardt arbeid og drømme stort. Man må tro at det er mulig. Det gjør unge gutter i Afrika. Og det gjør Ingebrigtsen-familien, påpeker 28-åringen og legger til:

- Ingebrigtsen-brødrene skiller seg ut på det taktiske. Der er de best. Der kan vi alle lære av dem. Jeg prøver å lære av Jakob på den fronten. Han er helt utrolig.

RØRENDE GEST: Jakob Ingebrigtsen ville ikke snakke med noen etter semi-finalen på 1500 meter i EM, men plutselig stoppet han. Video: Løkås/Godø. Klipp NRK Vis mer

Vokste opp uten buss eller sykkel

Kimeli forteller at han i oppveksten i Kenya - før han gjorde belgier av seg - brukte beina som framkomstmiddel, i likhet med de fleste andre kenyanere.

Han tror det er viktig del av årsaken til nasjonens enestående resultater i langdistanseløping.

- I Kenya løp vi til skolen. Vi løp hjem fra skolen, og vi løp på kvelden. I Europa tar du bussen, toget og bilen, sier Kimeli til Dagbladet.

- Da jeg vokste opp i Kenya, i mine 15 første leveår, var det ingen buss, bil eller sykkel. Vi bare løp og løp. Overalt. Jeg tror det gir et veldig bra grunnlag for å drive med løping på toppnivå.

SUPERSTJERNE: Jakob Ingebrigtsen bader i lovord etter en knusende seier på 1500 meteren i München, Amalie Iuel må øver mer på spurten og publikum sperret opp øynene da den finske sprinteren Samuel Purola entret tartandekket. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Kimeli beskriver forholdet til Ingebrigtsen-brødrene som godt og at de er venner - utenfor løpsarenaen.

- Jeg har trent med Ingebrigtsen-brødrene noen ganger. Jeg liker de guttene. Det er spennende å se hvordan de trener og lever og ånder for sporten, sier 28-åringen fra Belgia.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer