- Jeg ser det jo egentlig på henne, det er litt mer muskler når hun går rundt og brisker seg

Therese Johaug har blitt sterkere i løpet av sommeren.


KVITFJELL (Dagbladet): Therese Johaug viste at hun fortsatt er klatredronninga da hun på gårsdagens test i Kvitfjell var aller raskest opp løypa som først bestod av fem kilometer på rulleski, før langrennsjentene byttet til joggesko og løp opp de siste bakkene.

- Det var et helvete, jeg må innrømme det, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Johaug løp i mål på tiden 34,57. Det er fem sekunder dårligere enn tilsvarende test i fjor, men hun var i mål ett minutt og 14 sekunder før nummer to, som var Kristin Størmer Steira. Marit Bjørgen ble nummer fem på gårsdagens test, 2,41 bak Johaug.

Nå har Johaug begynt å ta innpå Bjørgen også i lett-terrenget, og har hatt en god utvikling i løpet av sommeren.

- Jeg føler jeg har utviklet meg som langrennsløper, og jeg merker det når jeg skal gå lengere distanser på det med teknikk og trening i høy fart, at man klarer å holde de posisjonene og rett og slett gå billigere på ski. Det er godt å få de bekreftelsene på at man har gjort det riktig, og er klar til sesongstart. Men man skal ikke legge all vekt på det som skjedde på selve testen, men se på helheten på hele sesongen fra mai til nå, sier Johaug.

Staketrening Og hun har brukt sommermånedene godt, blant annet på staketrening.

- Jeg har bygget opp mer styrke i overkroppen og blitt generelt sterkere i hele kroppen. Jeg klarer å bygge opp mer kraft, og det gjør at jeg får mer utnytte av utholdenheten min. Jeg klarer å holde den lenger, og går billigere. Nå er jeg spent om jeg har tatt noen steg på sprint og de kortere distansene. Jeg gleder meg til å se det, sier Johaug til Dagbladet.

I fjor ble Therese Johaug nummer to sammenlagt i verdenscupen. Marit Bjørgen var ute i lang tid med hjerterytmeproblemer, men i år kan Johaug få enda flere strenger å spille på, både i OL og i verdenscupen. Kanskje tilogmed inn i Tour de Ski, som jo avsluttes opp monsterbakken i Val di Fiemme.

Trener fortsatt sammen Men at Johaug slår lagvenninnene på tester i sommer bryr hun seg ikke så mye om.

-  Det å slå Marit er ikke det som er godt, det som betyr noe for min del er å kjenne på at jeg klarer å få ut det jeg er god for. Og få ut det jeg har gjort på hver trening i konkurranser, og kjenne at det er godt nok. Jeg er veldig godt fornøyd med egen utvikling, og at jeg klarer å gå bedre teknisk på ski.

Bjørgen og Johaug trener fortsatt mye sammen, selv om Bjørgen har flyttet inn i ny villa i Holmenkollen.

- Det er bare et par kilometer unna, og vi pleier å møtes halveis når vi skal trene, sier Johaug.

Og lagvenninnen har lagt merke til Johaugs utvikling.

- Vi har jo ikke hatt noen spesifikke tester på det i sommer, men hun har jo blitt veldig mye sterkere. Hun er absolutt blitt råere på staking i løpet av sommeren, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Så rå at du er litt stressa over det?

- Nei, nei, det er ikke noe problem i det hele tatt, sier hun og ler.

Bygget muskler Men trener Egil Kristiansen bekrefter Johaugs utvikling.

- Jeg vil si hun er blitt bedre i lett-terreng. Om det er staking, skøyting, dobbeldans eller enkeltdans, hun har jo jobbet mye med det i flere år. Det går jo både på tekninsk trening, og tekniske løsninger som det ser ut som om hun kanskje har knekt koden på nå, sier Kristiansen til Dagbladet.

Han har også lagt merke til at Johaug har brukt mer tid på styrkebiten i løpet av sommeren.

- Jeg ser det jo egentlig på henne, det er litt mer muskler når hun går rundt og brisker seg. Og det må du ha hvis du skal henge med når toget går. Blir det stor fart så må du ha det rykket, og da må du ha krefter samtidig som du må vite hva du skal gjøre på det tekniske.

- Betyr det at Therese blir å regne med på flere distanser i år?

- Det kan fort være at det ikke bare blir tremil, duathlon og den individuelle starten som blir hennes distanser, men og kanskje klare å være med i en spurt når den går. Vi får se, det er det som er målet, og per nå kan det se ut som om hun har klart å utvikle det bra. Det fungerer i hvert fall bra på rulleski, og det henger jo litt sammen med det å få ski på beina når det er hvitt på bakken.

- Vil du si hun har nærmet seg Bjørgen i sommer?

- Marit er jo en av dem som har vært ekstremt god i den type terreng, og Therese har nok nærmet seg i den type terreng, og når vi vet at den hun måler seg mot er veldig god er det en fin målestokk. Hun vet hvor lista ligger.

ÅRETS TØFFESTE TEST:  De norske langrennslaget for damer trente i går formiddag på Kvitfjell. Therese Johaug var aller rasket opp den tøffe løypa, 1 minutter og 41 sekunder raskere enn Marit Bjørgen.Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ÅRETS TØFFESTE TEST: De norske langrennslaget for damer trente i går formiddag på Kvitfjell. Therese Johaug var aller rasket opp den tøffe løypa, 1 minutter og 41 sekunder raskere enn Marit Bjørgen.Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer