GJENOPPLEVER DRAMAET: Tom Hilde er klar for en ny sesong. Den håper han starter annerledes enn i fjor, da han falt i det første rennet i Hoppuka. Blodig og forslått ble han fraktet vekk fra bakken i Oberstdorf i båre. Foto: Torbjørn Berg
GJENOPPLEVER DRAMAET: Tom Hilde er klar for en ny sesong. Den håper han starter annerledes enn i fjor, da han falt i det første rennet i Hoppuka. Blodig og forslått ble han fraktet vekk fra bakken i Oberstdorf i båre. Foto: Torbjørn BergVis mer

- Jeg ser ikke akkurat veldig pen ut

Nå vil Tom Hilde endre bildet fra i fjor.

(Dagbladet): Førstkommende helg starter hoppsesongen med NM på Rena. Helga etter braker det løs med verdenscupåpning på Lillehammer.

Mye tyder på at det blir en av de mest spennende sesongene på lenge. Både østerrikere, tyskere, japanere og nordmenn jakter på forrige vinters «sjokkmann», Anders Bardal (30).

- Følelsene sier at jeg får en god sesong, sier Tom Hilde (25), som ble nummer 29 i verdenscupen.

Mye av forklaringen til den beskjedne plasseringen ser du på bildene i denne artikkelen. Tom var hopperen som skulle gjøre det for Norge. Ideene til den nye treneren, Alexander Stöckl fra Østerrike, skulle leve gjennom Asker-hopperen - vårt antatt sterkeste kort.

Så kulminerte det hele i et vilt drama.

- Jeg ser ikke akkurat pen ut, sier Tom Hilde og ser på bildet av seg selv.

På trynet Scenen var Schattenbergbakken i tyske Oberstdorf. Datoen var 30. desember 2011, og det var første renn i Hoppuka. Snøflak dalte ned fra himmelen. Nordmannen fikk et utslag etter nedslaget, og gikk på trynet.

I neste øyeblikk ble han fraktet vekk fra bakken i båre. Dagbladets fotograf Thomas Rasmus Skaug knipset en blodig og fortumlet Hilde. Det er et av fjorårets mest dramatiske sportsbilder.

- Jeg hadde mange mørke tanker der jeg lå. Jeg husker egentlig alt, sier Hilde.

- Hva tenker du når du ser bildet?

FALT STYGT: Hilde på vei mot mageplask i Oberstdorf. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FALT STYGT: Hilde på vei mot mageplask i Oberstdorf. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er overraskende mye blod. Jeg ser ikke akkurat pen ut. Men det er forståelig når du planter trynet i snøen i langt over 100 kilometer i timen.

Forferdet - Moren din løp ved siden av og var forferdet. Husker du hva hun sa?

- Nei. Men jeg forstår at hun var bekymret. Slike ting er mye verre når det skjer med andre enn deg selv.

40 dager gikk det før Hilde var tilbake i hoppbakken. Imens hadde det dukket opp en annen nordmann som satte verdenseliten på plass: Anders Bardal. Nærmest som troll av eske - og i godt voksen alder - viste gutten vinterveien. Trønderen vant like godt verdenscupen.

Dagbladet er kjent med at hoppledelsen er bekymret for prestasjonene bak Bardal. Nå kommer imidlertid en ny sesong, der blod i ansiktet skal erstattes med blod på tann.

Gleder seg Hilde sier:

- Jeg gleder meg til å komme i gang. Det blir spennende å finne ut hvor landet ligger. Jeg føler ikke at jeg har mye å revansjere. I sommer har jeg gjort alt jeg kan for å få muligheten til å prestere bra. Følelsen er god.

25-åringen har stått på pallen i 14 av 125 verdenscuprenn. Beste prestasjon sammenlagt er fjerdeplass fra 2008. Nå har han rutine til å markere seg igjen.

Men Hilde innrømmer:

- Det har vært mye nytt med Alex (treneren). Utfordringen er å få til to gode hopp i konkurranse og være stabil. Så får resultatene fortelle meg hvor bra det er.

Trener beinhardt - Jeg tror dette kommer til å gå veien for Tom, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

- Han jobber beinhardt, og er i veldig bra fysisk form.

HAR MYE INNE: Tom Hilde kom på tredjeplass sammenlagt i Hoppuka året før han falt. Potensialet er enormt, og denne sesongen håper han å kunne vise det.
 Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HAR MYE INNE: Tom Hilde kom på tredjeplass sammenlagt i Hoppuka året før han falt. Potensialet er enormt, og denne sesongen håper han å kunne vise det. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Hvilke tanker raste gjennom deg etter fallet i Schattenbergbakken?

- Det første var naturligvis menneskelige tanker. Vil det gå bra? Når vi fikk brakt på det rene at det ikke var fare for liv eller helse, var det mer sportslig fokus. Det føltes tungt at han som skulle dra lasset for oss var ute. Deretter måtte vi konsentrere oss om dem som var igjen.

Når Tom Hilde går ut døra hjemme på Lillehammer, ser han OL-bakkene.

- Da smiler jeg, sier han.

Håpet er at han også gjør det etter sesongen.

OPTIMIST: Hoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen tror Tom Hilde kommer til å få en god sesong. Foto: Torbjørn Berg
OPTIMIST: Hoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen tror Tom Hilde kommer til å få en god sesong. Foto: Torbjørn Berg Vis mer