- Jeg ser ikke på meg selv som spesielt intelligent

Magnus Carlsen er glad for andre egenskaper.

SÅNN PASSE SMART. Magnus Carlsen ser ikke på seg selv som så veldig mye smartere enn de fleste. Foto Hans A Vedlog  / Dagbladet
SÅNN PASSE SMART. Magnus Carlsen ser ikke på seg selv som så veldig mye smartere enn de fleste. Foto Hans A Vedlog / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det nærmer seg VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand. Allerede 7. november går det første partiet av stabelen.

Interessen er, i år som i fjor, stor verden over, og i anledning tittelkampen har BBC Radio 4 tatt en prat med den norske verdensmesteren over et parti sjakk.

- Ikke spesielt intelligent Carlsen kom blant annet inn på koblingen mellom sjakkferdigheter og intelligens.

- Jeg ser ikke på meg selv som spesielt intelligent. Sjakk er mer enn bare intelligens. Jeg tror jo ikke akkurat at jeg er dum, men jeg kjenner til mennesker som jeg ser på som mer intelligente enn meg selv selv om de spiller dårligere sjakk, sier Carlsen til den britiske rikskringkasteren.

Intervjuet beveget seg også inn på det som er en av Carlsens store styrker. Hans gode fysikk. Nordmannen er flink til å holde kroppen ved like, og spiller i tillegg fotball i de lavere divisjonene i Norge.

Når partiene drar ut i fem-seks timer, er det fordelaktig at kroppen holder tritt med hodet. Likevel er det ikke alt en verdensmester i sjakk kan forklare.

- Det er stort rom for kreativitet også. Jeg ser egentlig ikke på mine egenskaper som en gave fra Gud, men jeg forstår heller ikke helt hvorfor jeg behersker sjakk såpass bra som jeg gjør, innrømmer Carlsen.

Elegant Intervjuet, såvel som sjakkpartiet med BBCs Dominic Lawson, varte i drøye ti minutter. Lawson er selv en svært habil sjakkspiller, men hadde ikke mye å stille opp med mot Carlsen.

På tampen innrømmet nordmannen at han tidlig så at partiet kunne vinnes på to måter. Den enkle måten, og den elegante måten.

Han valgte den elegante.