VÆR KLAR OVER DET! Johan Kaggestad har kommentert Tour de France for TV 2 siden 2003: - Jeg skjønner jo at det går mot slutten, er du gæren? sier han i dag. FOTO: Jarle Fredagsvik, WWW.PROCYCLING.NO
VÆR KLAR OVER DET! Johan Kaggestad har kommentert Tour de France for TV 2 siden 2003: - Jeg skjønner jo at det går mot slutten, er du gæren? sier han i dag. FOTO: Jarle Fredagsvik, WWW.PROCYCLING.NOVis mer

- Jeg ser jo at det går mot slutten, er du gæren

Johan Kaggestad blir 71 år i høst — men føler seg som en 18-åring. Vær klar over det!

CAFÉ EUROPA, HOLBERGS PLASS (procycling.no): Ridder Johan Kaggestad har tatt et steg til siden i Tour de France-forberedelsene, halvveis unngått et TV 2-seminar og er nå klar for å snakke sykkel i én time:

- Jeg har kommet til etappe ni, nå. Sa da vet jo du at det er en del igjen, sier han muntert og rører rundt i den dype skåla med kyllingsuppe.

Focacciaen ligger urørt ved siden av mannen med stemmen og den øyensynlig utømmelige kunnskapskilden som har fulgt Norge gjennom fellesferien siden 2003.

Sist han ble observert i TV-studioet sjonglerte han riktig nok vinteridretter på samlebånd under OL i Sotsji.

Men det er epistler om franske slott og herskapshus, laktatverdier og sidesprang til fransk landbruk han vanligvis trakterer:

- Jeg kan også være sleivete, og tror folk setter litt pris på det. I fjor den der med den erigerte gulroten, og så var plutselig det det mest sette klippet på TV 2 sine nettsider, og så er det i gang, sier Kaggestad til Dagbladet og hikster.

- Jasså, er du tilbake?
Hjemme i Vikersund går han i skyggen av Ole Gunnar Fidjestøl, Ole Einar Bjørndalen og tidligere ordfører Odd Flattum.

I hvert fall etter eget utsagn.

På hjemstedet er han bare Johan og folk stanser med en skjevt nikk som sier: «Jasså, er du tilbake her, nå»?

- Det er mange som stopper meg på gaten og sier at de gleder seg til Tour de France. Det viser at vi har fått til noe i TV 2. Vi har skapt en interesse for sykling, og nå er det noe folk synes er morsomt. For ti år tilbake var det knapt noen som visste hva sykling var i Norge.

Får hetta av andre 70-åringer
Kaggestad er høflig og folkelig. Et kjent, lokalt syn kan være å se ham skifte under et grantre på Sollihøgda. Da er han på vei ut på treningstur etter oppdrag i hovedstaden.

Diskret, selvfølgelig.

I Pyreneene var han et år vitne til at en ung, dansk kollega kollapset i varmen. Johan tok notis av det og laget et eget treningsprogram han fortsatt følger.

Han er godt klar over at han har rundet 70 og neppe blir noe særlig yngre.

På samme alder gikk Arne Scheie av med pensjon hos NRK. Jon Herwig Carlsen oversteg pensjonsgrensen med fire år som kommentator for skiskytterne i statskanalen.

Som freelancer er han ikke truet av at alderen henter ham inn i TV 2-systemet.

- Jeg holder på så lenge helsa er bra, hodet friskt og jeg føler meg minst like kreativ som medarbeiderne rundt meg. Jeg har ikke peiling på hvor lenge det blir, forteller Kaggestad oss med barten midt i ansiktet.

GANDALF: TV 2s sportsredaktør ble kraftig imponert over Johan Kaggestads reportoar i forskjellige øvelser under Vinter-OL i Sotsji. FOTO: Jarle Fredagsvik/WWW.PROCYCLING.NO
GANDALF: TV 2s sportsredaktør ble kraftig imponert over Johan Kaggestads reportoar i forskjellige øvelser under Vinter-OL i Sotsji. FOTO: Jarle Fredagsvik/WWW.PROCYCLING.NO Vis mer

Så blir han litt mer alvorlig:

- Jeg ser jo at det går mot slutten, er du gæren. Jeg synes jo selv at jeg er en 18-åring i hodet. Jeg er skikkelig barnslig, altså. Jeg fortrenger alderen min. Dersom jeg treffer andre 70-åringer, så får jeg litt hetta.

Vil ikke bytte Paasche med noen
Sammen med Christian Paasche har han blitt TV 2s gullkort om sommeren. I år får rittet selskap av fotball-VM, men sykkelrittet har tatt bolig i den norske fellesferien nå.

For hvert år samarbeidet forlenges har familieråd vært avholdt i forkant.

- Det er ikke så lett å være borte i en måned fra familien, for jeg så det slet veldig på Mads (Kaggestad, sønnen) i begynnelsen.

Vikersund-mannen sier han ikke ville byttet kommentatormakkeren ut med noen — og selv ikke sin egen sønn!

- Å kommentere Tour de France med Mads tror jeg hadde gått helt ålreit, men jeg tror det hadde fungert best på enkeltetapper. Jeg kan ikke tenke meg å kommentere med noen andre enn Christian, for vi kjenner hverandre så godt. Har jeg en dårlig dag, overlapper Christian meg. Og vice versa!

- Finnes det verdige arvtakere for deg der ute?

- Ja, mange. Ingen er uunværlige. Det husker jeg at jeg lærte av Einar Førde. Einar gikk med sigaren, var ferdig med en treningsøkt og sa: - Husk at kirkegården er fulle av såkalte uunnværlige mennesker. Det er jo sant.

TV 2: - Kaggestad er vår allvitende trollmann
Akkurat den uttalelsen faller ikke i god jord hos sportsredaktøren til TV 2.

- Han tok den, ja? I sportsbransjen liker vi jo å slå oss litt på brystet å si at ingen er uerstattelige. Men det er faktisk tilfellet med Johan Kaggestad. For oss er han uerstattelig, sier Vegard Jansen Hagen.

Han nikker gjenkjennende til Johans uttalelser om å føle seg som en 18-åring, og forteller at TV 2 foran kanalens OL-Kick off om at de ansatte var enige om å snakke pent om NRK som tross alt hadde vist lekene siden Squaw Valley i 1960:

- Johan gikk opp på scenen og skrek: «Vi skal ta rotta på NRK», humrer Jansen Hagen.

- Men det må jeg si. Jeg var tre uker i Sotsji, men klarte aldri å komme før eller gå etter Johan på jobb mens jeg var der nede. Han var vår allvitende trollmann og Gandalf. Jeg synes jo det sier alt at han som 70-åring er i stand til å utvide sitt repertoar: Ikke bare fra friidrett og sykling, men også til en vidt spekter av forskjellige vinteridretter.

- Han sier selv at «han ser det går mot slutten»?

- Ja, det er han vel nesten nødt til å si. Vi får bare håpe at han ikke gjør alvor av det. Det er i hvert fall ingen tegn til at han blir dårligere, tvert i mot så bygger han fortsatt lag på lag med kunnskap, påpeker Jansen Hagen.