Ti år etter skrekkskaden:

- Jeg ser leggen henge feil vei og plutselig sier han: «Nå kommer det til å gjøre vondt»

I dag er det nøyaktig ti år siden Geir Oustorp opplevde sin vondeste kveld på håndballbanen. 

TI ÅR ETTER:  Geir Oustorp, håndballekspert hos TV3, ser tilbake på et nøyaktig ti år gammelt bilde: Da leggen hans brakk på brutalt vis. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TI ÅR ETTER:  Geir Oustorp, håndballekspert hos TV3, ser tilbake på et nøyaktig ti år gammelt bilde: Da leggen hans brakk på brutalt vis. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

HELSINGBORG (Dagbladet): Den tidligere landslagsspilleren Geir Oustorp (44) er aktuell som ekspertkommentator for TV3 under håndball-EM i Sverige.

I dag er det nøyaktig ti år siden han opplevde sitt verste og vondeste øyeblikk på en håndballbane.

Datoen var 6. desember 2006. Drammen mot Sandefjord. Høyreleggen til Oustorp røk tvers av, begge leggbeina knakk og leggen formet en uhyggelig vinkel. Bruddet så var så ille at en tilskuer i salen besvimte.

- Ja, det er godt sokken er på, sier Oustorp til Dagbladet ti år etter.

Dagbladet møter TV3-eksperten på et hotell i Helsingborg sentrum. Den tidligere håndballprofilen visste ikke at det var nøyaktig ti år siden de stygge scenene. Dagbladet spør om Oustorp vil se bildene. Han nikker.

Så blir det stille noen få sekunder.

- Det går bra å prate om det. Jeg har faktisk filmen fra kampen hjemme, men jeg har aldri sett den. Det var vondt, ja, sier 44-åringen.

DAGBLADET-SAK: Dagbladet publiserte denne saken i 2006. Foto: Skjermdump
DAGBLADET-SAK: Dagbladet publiserte denne saken i 2006. Foto: Skjermdump Vis mer

TV3-kommentatoren fortetter:

- Jeg husker alt fra kampen og det verste var at jeg spilte bra. Jeg hadde scoret tre mål på 18 minutter og var i dytten. Vi var i undertall og så ble Glenn (Solberg) dyttet av Geir Jomaas. Så bommet Glenn på skuddet og så traff han meg (med kroppen) der jeg sto. Jeg kikket ned på beinet og så at hele foten hang feil vei. Det var ikke noe særlig å se på, sier Oustorp.

Fra uhell til hell.

Drammen-spilleren var uheldig som fikk Glenn Solberg over høyrebeinet, men samtidig priser han seg i dag lykkelig over at motspiller Geir Jomaas var utdannet lege.

- Jeg lå der og så leggen henge feil vei og plutselig sier han (Jomaas): «Nå kommer det til å gjøre vondt». Jeg tenker: Jaja, kan det bli vondere nå?, sier Oustorp.

Han fortsetter:

- Jomaas tok tak i leggen og satte det på plass igjen. Han tok tak og løftet leggen sammen. Jeg kjenner fortsatt at det er litt vondt hvis leggen sklir. Beinsplintene ble satt mot hverandre igjen. Bruddet ble holdt på plass helt til ambulansen kom. Det var vondt! Da ambulansen endelig kom ble jeg dopet ned, sier Oustorp.

Den gamle landslagsprofilen sier videre:

- Jeg er glad dette skjedde i Norge og ikke i for eksempel Romania. Helgen før hadde vi nemlig vært i Andorra. Helsevesenet i Norge er bra, og jeg er veldig takknemlig, sier Oustorp.

VISER:  Geir Oustorp snakker om den vonde opplevelsen 6. desember 2006. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VISER:  Geir Oustorp snakker om den vonde opplevelsen 6. desember 2006. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kom tilbake

Kampen ble sendt på TV 2 Zebra og var et toppoppgjør i eliteserien.

- For min del ble jeg operert samme natta. Jeg fikk beskjed fra legen at det tok et år å komme tilbake. Jeg fikk ikke gips, for det var ikke noe brudd - eller hull - i huden. Det var ikke et åpent brudd. Jeg trente som en gærning og var tilbake i trening i mai, sier den gamle kantspilleren.

Drammen-spilleren var altså tilbake på banen under et halvår etter den brutale skaden.

- Jeg spilte de siste kampene den sesongen, men ser i ettertid at det ikke var bra. Det var nok Ole-Gustav (Gjekstad) som var snill mot meg. Etter sesongen var det over, sier Oustorp.

VONDT:  Geir Oustorp ser bildet av bruddet for første gang - på veldig lenge. Han visste ikke at det er ti år siden i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VONDT:  Geir Oustorp ser bildet av bruddet for første gang - på veldig lenge. Han visste ikke at det er ti år siden i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Løper maraton

Nå har TV3-eksperten titan i leggen. Bruddet var 12 cm over ankelen. Hadde det vært lengre ned, hadde det trolig vært verre, mener Oustorp.

- Jeg må ha titan i leggen til jeg er «ferdig». Jeg har ikke slitt med noen senskader eller noenting, sier han.

Etter bruddet har han både løpt maraton og halvmaraton. Han hadde faktisk spilt squash med kollega Daniel Høglund rett før avtalen med Dagbladet tirsdag kveld.

- Ting har gått greit. Men jeg skjønner nå hva legen mente da han sa at det tar ett år å komme tilbake. For jeg var stiv i beinet. Heldigvis kom skaden på slutten av karrieren. Jeg var 34 år og hadde opplevd mye. Da var det greit. Jeg visste faktisk ikke at skaden kom for ti år siden, sier Oustorp.

- Hvorfor har du videoen av uhellet?

- Dette er jo mange år siden og det var slik at vi fikk kampene på DVD etterpå. Det var litt andre tider. Jeg fikk videoen i hånda, men har ikke sett den. Det var skrekkelig og fælt. Det var den første alvorlige skaden. Bildene fra skaden er ikke bra.

- Jeg var rett og slett uheldig, sier kantspilleren.

La opp

44-åringen la opp som spiller sommeren etter og ble trener for eliteseriekvinnene til Byåsen fra 2007.

Kantspilleren fikk 91 landskamper og scoret 317 mål. Oustorp er mest kjent for sin spillerkarriere i Drammen og er nå trener for kvinnelaget til Glassverket.

Han kommenterer nå for TV3 som sender alle Norges kamper fra EM.

Her kan du lese Dagbladets artikkel fra 6. desember 2006.

TV 3-EKSPERT:  Geir Oustorp i hotellobbyen i Helsingborg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TV 3-EKSPERT:  Geir Oustorp i hotellobbyen i Helsingborg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer