FYSISK GODT TRENT: Sjakkverdensener Magnus Carlsen vil ikke gå i debatt med Børre Rognlien nå, men har tidligere uttalt til Dagbladet at han ser på seg selv først og fremst som en idrettsutøver. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FYSISK GODT TRENT: Sjakkverdensener Magnus Carlsen vil ikke gå i debatt med Børre Rognlien nå, men har tidligere uttalt til Dagbladet at han ser på seg selv først og fremst som en idrettsutøver. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

- Jeg ser på meg selv mer som en idrettsutøver enn noe annet

Det sa Magnus Carlsen til Dagbladet allerede i 2008.

(Dagbladet:) I gårsdagens VG understreket idrettspresident Børre Rognlien at sjakkeneren Magnus Carslen ikke er en idrettsutøver.

Norges Sjakkforbund er ikke en del av Norges Idrettsforbund, men Carlsen - som tidligere i desember sikret seg verdensrekord i ratingpoeng - er likevel nominert til prisen «Årets navn» på Idrettsgallaen i januar.

Han er i tillegg en av kandidatene til å vinne Folkets Idrettspris 2012 i Dagbladet.

- Han er en sjakkspiller. Om han driver med idrett på fritiden, det vet jeg ikke, sa idrettspresidenten til VG.

- Jeg har ikke noe spesielt å si til det. Den debatten får noen andre ta, sier Carlsen selv til Dagbladet.

- Føler du deg selv som en idrettsutøver?

- Jeg vet i hvert fall at det jeg holder på med - synes jeg selv, i hvert fall - er krevende og veldig slitsomt. Men igjen, jeg har ingen mening om det.

- Langsiktig trening
Men for fire år siden var han tydelig da Dagbladet lagde en større reportasje på samme tema - hvorvidt sjakk var en idrettsgren.

- Jeg ser i grunnen på meg selv mer som en idrettsutøver enn noe annet, sa Carlsen den gangen.

Og la til:

- Dette gjelder for eksempel langsiktig trening av spesielle ferdigheter, psykisk styrke, nitidige forberedelser før konkurranser, konsentrert innsats, kamp mann mot mann og viktigheten av å være best når det gjelder.

Trener under turneringer
Da Dagbladet intervjuet Carlsen i går, var kravene til fysisk form et tema.

- Hvordan holder du deg i form?

- Det er litt forskjellig. På turneringer pleier det å være treningsrom som jeg benytter meg av for å stresse litt ned - eller opp — i forbindelse med partiene. Når jeg er hjemme er det mer at jeg gjør ting jeg synes er gøy, enten fotball eller tennis med venner. Det blir litt forskjellig.

- Hvor viktig er det å være fysisk godt trent?

- Det er lange turneringer, og lange partier. Man ser at mot slutten er det mange poeng som gis begge veier, fordi folk er slitne. Å være en av de som får nytte av det, heller enn å være den som gir bort poeng, utgjør en veldig stor forskjell. Det å ha energi på slutten utgjør forskjellen på å bli nummer én eller nummer fem, sier Carlsen.

- Er du en av de i sjakkeliten som er best trent, føler du?


- Ja, altså, jeg føler i hvert fall at jeg holder turneringene godt. Det er ikke måte på hvor mange ganger jeg er kommet bakfra og tatt turneringsseirene mot slutten, sier han.