Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Jeg ser ut som en kar

Forrige lørdag viste Marit Bjørgen (24) musklene sine i Dagbladet. I går viste hun konkurrentene at de fungerer.

DÜSSELDORF (Dagbladet): Bjørgen innrømmer at hun har fått mange kommentarer etter at hun lot seg avbilde med bar rygg i Dagbladet.

-  Ja, det har vært mye meldinger, ja. Jeg ser ut som en kar, gliser hun.

-  Blant annet fikk jeg tekstmelding fra Ernst A. Lersveen i TV2, som mente jeg var så sterk at burde bytte klasse.

Og bildet lyver ikke om virkeligheten i skiløypa. Bjørgen er sterkere enn de andre jentene.

-  Jeg tror også det er mange gutter som hadde tapt for Marit i handbak, flirer trener Svein Tore Samdal.

Bildet av Bjørgen har i alle fall skremt konkurrentene. For i går var ingen i nærheten.

-  Jeg følte meg lett og fin i kroppen. Og det var godt å få denne seieren. Det er alltid godt å vite at det fungerer. Selv om det kanskje så ut som jeg hadde full kontroll, så føltes det ikke sånn da jeg gikk, sier hun.

-  Go'fot

Selv om Marit selv påsto formen var fin i går, så mener trener Svein Tore Samdal at Bjørgens seier er enda mer imponerende fordi hun kommer rett fra en treningsleir i høyden.

-  Hun har mye mer å gå på, sier Samdal.

Fysisk sett har Bjørgen et O2-opptak som er like bra som det Bente Skari hadde på sitt beste. Bjørgens kropp har evnen til å suge til seg 4,75 liter oksygen per minutt. Noe som er ekstremt bra for ei jente på hennes størrelse. For å sette tallene i perspektiv. Ei gjennomsnittsjente på samme alder, og med samme vekt, vil bare greie å ta opp litt over halvparten så mye luft.

-  I tillegg kjører vi litt sånn eggensk go'fot-teori på Marit. Hun trener mye styrke, for å forbedre det hun er god på, altså fysikken. Vanligvis har folk med så mye muskler som Marit, ikke samme evne til å ha et godt okygenopptak.

Men Marit har begge deler. Både kondisjon og styrke, sier Samdal.

I fjor var Bjørgen syk i store deler av oppkjøringa til sesongen. I år har alt gått på skinner. Noe som har ført til at hun har trent 20 prosent mer enn i fjor. Det gir resultater.

-  Med det økte oksygenopptaket, så går alt mye lettere på trening. Jeg føler meg sterkere, og greier å ta i mye mer. Jeg har jo en drøm om å vinne et vanlig langrenn også, sier Bjørgen.

-  Raskere start

Bjørgen fikk i går den gule ledertrøya i verdenscupen. Den akter hun å beholde.

-  Ja, må prøve på det. Men VM er viktigere enn verdenscupen i år, sier hun kontant.

Og selv om hun ikke trener spesielt på sprint. Så betyr ikke det at hun blir dårligere i den grenen hun allerede har tatt 11 verdenscuptriumfer i.

-  Jeg har fokusert litt på å bli raskere i starten. Men det går mer på at jeg har blitt sterkere enn før.

Bak Bjørgen var det som vanlig smågrått på kvinnesiden i Düsseldorf. Hilde G. Pedersen kom til kvartfinale, men var sjanseløs på avansement.

-  Jeg sleit med teknikken. Så ble nok løypa litt for stutt for meg, 800 meter er lite, sier hun.

DRØMMEÅPNING: Marit Bjørgen vant enkelt i Düsseldorf i verdenscupningen i går. Det var trønderjentas åttende strake sprintseier.
MUSKLER: - Det er mange gutter som hadde tapt for Marit i handbak, sier trener Svein Tore Samdal.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media