MISTET LEDELSEN: Her går Petter Northug inn til 12. plass på dagens 5 kilometer klassisk under Tour de Ski i Toblach. Foto: Lise Åserud, Scanpix
MISTET LEDELSEN: Her går Petter Northug inn til 12. plass på dagens 5 kilometer klassisk under Tour de Ski i Toblach. Foto: Lise Åserud, ScanpixVis mer

- Jeg ser ut som jeg trener til Birken

Northug fleipet med reprisen etter å ha mistet tour-ledelsen.

• Vi fulgte rennet direkte i langrennstudio

TOBLACH/OSLO (Dagbladet): Petter Northug mistet sammenlagtledelsen i Tour de Ski etter dagens etappe i Toblach, fem kilometer klassisk med intervallstart.

Northug tapte 16,8 sekunder til Dario Cologna på dagens etappe. Cologna ble nummer tre på dagens etappe, og fikk fem bonussekunder - i tillegg til at han slo Northug med 11,8 sekunder på dagens etappe. Dermed er Cologna 15,7 sekunder foran Northug i sammendraget.

- Hvis jeg kommer lenger enn ham i sprinten i morgen og slår ham med noen sekunder der, så er det vel det samme, det. Om man er ti foran eller ti bak før langetappen torsdag blir vi fort samlet uansett. Men det er viktig å ikke tape noe mer.

- Hvor lang avstand kan Dario ha?

- Man bør ikke begynne å komme over halvminuttet. Hvis det er 20 sekunder på en sånn langetappe, da kan du ta det med et skikkelig magadrag i starten. Men hvis det blir over halvminuttet, da vet jeg hva han tenker, da prøver han å gå.

I dag ble Northug nummer 12 i mål, 13,8 sekunder bak vinneren, Aleksander Legkov.

NESTEN ET SMIL? Petter Northug forlater skistadion etter 12. plassen. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet
NESTEN ET SMIL? Petter Northug forlater skistadion etter 12. plassen. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet Vis mer

- Det var ikke akkurat betongspor. Jeg prøvde å gå bra på ski og skape kraft mot underlaget, det var taktikken, men det klarte jeg ikke, jeg ble stresset og fikk høye skuldrer og da taper du småsekunder hele veien, sier Northug.

- Ser ut som mosjonist Der Northug i tidligere sesonger gjerne gikk sur etter et middels eller svakt resultat, er han nå både rolig og overraskende munter i intervjusituasjon.

Han valgte blant annet bare å spøke med bildene av seg selv da NRK viste ham reprise av innsatsen i en motbakke.

- Jeg ser jo ut som en mosjonist som trener til å ta merket i Birken - og ville slitt med det. Vi må kutte ut hviledagen, tror jeg, sier Northug til NRK 1.

Nå nærmer også Legkov seg Cologna og Northug i sammendraget. Russeren er 23,5 sekunder bak Northug sammenlagt.

- Legkov tar innpå ganske mye. Nå blir det tett. Det blir en sprint i morgen, som blir viktig nå.

- Må lære å gå på ski - Du har gått to dårlige renn på rubbski i Tour de Ski, må du begynne å teste nye ski?

- Jeg må heller lære meg å gå på ski. Teknikken er ræva, men jeg jobber med det. Jeg går bra på ski hvis jeg har trygt feste, men når jeg har litt glatte ski, da går jeg ræva, sier Northug til Dagbladet.

- Sånt føre passer egentlig ikke for deg, da?

TRØNDERTRØST: Eldar Rønning var selv nær en seier på dagens etappe. Men her legger han en trøstende hånd på skuldra til Petter Northug. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet
TRØNDERTRØST: Eldar Rønning var selv nær en seier på dagens etappe. Men her legger han en trøstende hånd på skuldra til Petter Northug. Foto: Thomas Rasmus Skaug, Dagbladet Vis mer

Nei, det gjør det ikke. Jeg trives best når det er betong eller ordentlig klisterføre.

Rønning glemte bakke Eldar Rønning var en opplagt favoritt foran dagens etappe. Men en ren forglemmelse kostet ham trolig seieren.

- Det er litt surt. En andreplass er bra, men det føles som det var den siste bakken jeg ikke husket som ble utslagsgivende her, sier Rønning til NRK 1 etter løpet.

Rønning gikk inn til en solid ledertid, men ble slått med 1,7 sekunder av Legkov. Allerede før russeren gikk i mål forklarte Rønning han hvordan han rett og slett hadde glemt den siste kneika i løypa:

- Det kom en motbakke helt på slutten som jeg ikke husket på. Løypa går opp og ned i skogen. Da jeg trodde jeg skulle ned på stadion, kom det søren meg en bakke til, sa Rønning til NRK 1.