- Jeg sier hva jeg vil

TRONDHEIM: Rune Bratseth gir blaffen i om det er politisk ukorrekt av ham som arbeidsgiver å oppfordre RBK-spillerne til å melde seg ut av NISO.

Dagbladet møtte sportsdirektøren etter at han hadde vært i møte med spillergruppa i går kveld. Et par timer i forveien hadde Bratseth og RBK-trener Nils Arne Eggen gått knallhardt ut i mediene. Eggen stemplet streiken som usolidarisk og meningsløs, mens Bratseth mente det hele bare dreide seg om penger.

Blåser i alt

Duoen oppfordret dessuten spillerne i Rosenborg til kollektivt å melde seg ut av NISO. Det mener Bratseth han hadde sin fulle rett til, og blåser i om det er brudd med tradisjonell oppførsel i en arbeidskonflikt.

- 90 prosent av spillerne aner ikke hvorfor de streiker. Dette handler bare om at enkeltpersoner i NISO vil ha makt.

- Er det ikke spesielt av deg å oppfordre spillerne til å melde seg ut?

- Aner ikke. Jeg blåser i det.

- Men er det ikke spesielt at du som arbeidsgiver gjør dette idet arbeidskonflikten har oppstått?

- Det aner jeg ingenting om. Jeg har vært fotballspiller i 15 år, og bryr meg ikke om hva som er vanlig eller ikke vanlig. Jeg må få si hva jeg mener.

- Mener du at arbeidsgivere i andre yrker bør kunne gjøre det samme under en streik?

- Det blir helt søkt å sammenlikne sånn.

- Hvorfor det?

- Dette er en konflikt der de som streiker ikke aner hva det hele dreier seg om. Fagforbundet har rett og slett ikke gjort jobben sin.

- Så du mener fotballbransjen er spesiell?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Rune Bratseth.

RBK-trener Nils Arne Eggen hadde en noe annen oppfatning da han forlot møtet i går kveld. Han mener nemlig at streiken blant fotballspillerne er en helt uvanlig arbeidskonflikt, og at fotballyrket ikke er sammenliknbart med andre jobber.

Både Bratseth og Eggen understreket at de generelt sett er positive til at fotballspillere organiserer seg.

Tause spillere

RBK-laget var samlet hjemme hos en av spillerne. Sist ut av huset var NISO-styremedlem Christer Basma og kaptein Erik Hoftun. Begge var svært sparsommelige med kommentarene.

- Vi hadde en vettug dialog, mer er det ikke å si, sier Basma.

Ingen av dem ønsket å si hva de mente om at Eggen og Bratseth gikk ut i mediene slik de gjorde.

- Hva Rune Bratseth har sagt på TV, forholder jeg meg ikke til. Vi har selv hatt en konstruktiv prat med ham. Vi vet hva han mener, og han vet hva vi mener, sier Christer Basma.

Beklager streiken

Både han og Erik Hoftun beklager at streiken har oppstått, men håper publikum setter seg inn i saken før de gjør seg opp en mening. Basma vil ikke kommentere Rune Bratseths påstand om at han opprinnelig var imot streiken.

- Jeg ble med i NISO for å påvirke. I en meklingssituasjon sier jeg ingenting utad, sier Christer Basma.

KLAR TALE: Dagbladet møtte Rune Bratseth i går kveld etter at han hadde vært på møte hjemme hos en av spillerne. RBK-direktøren mener det er uproblematisk at han som arbeidsgiver oppfordrer spillerne til å melde seg ut av NISO.