Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skal bli best i verden

Det kan se ut som at Anine Sanner Akre (18) tar livet med ro, men hun jobber beinhardt for å nå målet om å bli verdens beste kvinnelige motocrossutøver innen 2007.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 18 år og en måned gamle jenta fra Lommedalen i Bærum er ikke redd for å sette seg høye mål:

Som gjest i «Midt i smørøyet» på NRK sa hun som 12-åring at hun skulle slå gutta - bare noen måneder etter at hun fikk sin første motorsykkel.

Som 16-åring fire år seinere kjørte hun fra alle gutta under inntakssamlinga til motocrosslinja til NTG i Bærum. Nå er det å «bli proff og beste jente i verden innen 2007» som gjelder.

- Jeg hadde ikke sagt det om jeg ikke hadde ment det. Det er en tøff målsetting, og jeg må jobbe steinhardt for å bli det. Men det ble et naturlig mål å sette seg når jeg begynte å slå gutta og tok innpå de beste jentene i verden, sier Anine til Dagbladet.

- Pionér

For seks år siden satt hun på en motorsykkel for første gang. Før det spilte Anine basket aktivt, og viste ingen interesse for motorsykler. Men så ble pappa Ole-Ludvig (52) anbefalt av en kamerat å prøve motocross. Det skulle visstnok være en hobby som var både morsom og ga god trim.

Allerede etter første turen med pappa hadde både Anine og lillebror Ole-Alexander (12) glemt alle andre sporter. Siden har det vært motor.

- Det er et stort kick å kjøre motocross. Du har fart og utfordringer hele tida, smiler hun.

Norges beste motocrossfører på 90-tallet - Roy Snellingen med 20 NM-titler - er Anines trener på NTG. Han omtaler 18-åringen som en pionér i jentecross.

- På jentesiden er hun i en klasse for seg i Norge, og hun har definitivt potensial til å nå målet om å bli best i verden. Hun er veldig ambisiøs og har et stort treningstalent. Det er veldig gøy å jobbe med henne, for hun slutter aldri å overraske meg, sier Roy Snellingen til Dagbladet.

To kragebeinsbrudd

Men selv dyktige utøvere slipper ikke unna skader i en risikosport som motocross. Anine har brukket kragebeinet to ganger, pådratt seg hjernerystelse og hatt et håndleddsbrudd.

- I perioder hvor det har vært mye skole og lite kjøring hender jeg tenker på risikoen. Men man må bare skyve det vekk. Utfordringen er jo å kjøre på grensa, men samtidig holde seg på hjula.

I tillegg til motocross kjører Anine enduro - hastighetskjøring med sykkel over lang tid. Grenen Pål Anders Ullevålseter kjører i Paris-Dakar. Han har også vært treneren hennes i enduro.

Anines største øyeblikk på sykkelen så langt er seieren i enduro-løpet Gotland Grand national sist november. Et av de tøffeste og mest prestisjefylte løpene i hele Norden. Her slo hun blant annet fjorårets enduro-europamester, svenske Erica Roth.

Året før ble hun nummer to. Og året før det igjen nummer tre - som 15-åring med dispensasjon.

Egen verdenscup

Men det begynner å skje en del på jentefronten i motocross. Så langt har hun stort sett bare kjørt med gutta.

- Neste år skal vi få en egen verdenscup for jenter. Det vil være en stor motivasjon. Og så håper jeg at vi får eget NM allerede til neste år. Tidligere var det et under om jeg så en annen jente på startstreken, men de siste åra har det vært bra rekruttering, sier Anine Sanner Akre.

Satsing mot verdenstoppen koster rundt 250000 kroner i året. God støtte fra det lokale næringsliv i Asker og Bærum dekker opp mesteparten til «Team Anine Sanner Akre» - som reiser rundt i en diger buss som både er verksted og soveplass.

Hele familien er med i teamet:

Lillebror Ole-Alexander kjører selv. Pappa Ole-Ludvig er trener og mekaniker. Mamma Eva er manager og holder orden på alt det praktiske.

- Jeg har nok mer kontakt med familien min enn andre 18-åringer. Men det er bare fint, forsikrer Anine Sanner Akre.

Hun er nettopp tilbake fra en fire uker lang treningsleir i Spania. Lørdag kjører hun sesongens første konkurranse på Karmøy.

AMBISIØS 18-ÅRING: Målsettingen til Anine Sanner Akre er krystallklar: Hun skal slå alle med motorsykkelen sin. - Det er et stort kick å kjøre motocross. Duhar fart og utfordringer hele tida, sier Anine.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!