-  Jeg skal bli mer kreativ

Kristofer Hæstad har to mål for neste sesong: Han skal bli mer kreativ - og enda tøffere i duellene.

PRAHA/GARDERMOEN (Dagbladet):

Etter at midtbaneterrieren - eller Duracell-kaninen, som han blir kalt av landslagssjef Åge Hareide - ble belønnet med karakteren 6 av Dagbladet etter Tsjekkia-kampen onsdag, passerte han John Carew på vår kvalikbørs. Med noen få hundredeler. Hæstad endte med et snitt på 6,17 (seks kvalifiseringskamper), mens Carew står på 6,11 (ti kamper).

Børs bryr ikke Doffen seg et døyt om. «Det er så mye rart å se på spillerbørser», sier han. Men statuetten Dagbladet gir ham som Årets norske fotballspiller 2005, den betyr noe.

-  Ja, det gjør det. Sånt er hyggelig, og et bevis på at jeg har prestert, sier Hæstad.

Vi mener Hæstad i år har stått som selve symbolet på entusiasmen, fryktløsheten og ungdommeligheten som kan bringe Norge til mesterskap igjen i framtida. Han har også vært helt sentral i Starts fantastiske sølvsesong. Derfor får han prisen.

-  Jeg tenker få ordnet en vegg hjemme, der jeg henger opp drakter jeg får og andre ting. På ei hylle der skal nok statuetten få plass.

Sensasjonssesong: Det har vært et forbløffende år for den unge sørlendingen. Det gikk rykter i Fotball-Norge allerede i vinter, da Start imponerte stort i treningskampene, om at Hæstad kunne bli en av Tippeligaens mest spennende nykommere. Men ingen kunne være i nærheten av å vite hvordan det skulle bli.

-  Det er så mye som har skjedd. Målet mitt i år var å gjøre det best mulig i Start, og bidra på U21-landslaget, sier han, som ikke klarer sette fingeren på hvordan det hele er gått til.

-  Men det er jo i Start grunnlaget er lagt. Vi hadde en utrolig sesong, at jeg fikk landslagsplass er en følge av det. Og det som har skjedd for landslaget har jo bare vært stort.

-  Skal bli bedre: -  På hvilke områder er du en annen spiller nå enn for ni måneder siden?

-  Jeg har mer tro på meg selv, og har vokst mye som person. Jeg lærer ekstremt mye av landslagsperiodene, ettersom jeg trener med og spiller mot stjerner, sier den tidligere Randesund- og Vigør-spilleren.

-  Men jeg føler meg veldig fersk på dette nivået, og har fortsatt mye å forbedre, sier han, og nevner spesielt to områder han vil jobbe mer med:

-  Først og fremst vil jeg jobbe med førsteforsvarerjobben. Jeg vil bli enda bedre enn jeg er i dag. Dessuten skal den offensive delen forbedres. Jeg satser på å være mer kreativ neste år, og jobbe med de valgene jeg tar.

-  Men jeg kan bli bedre på absolutt alt.

Snakker mye med Nordlie: -  Du er på få måneder blitt en bærebjelke for Norge - medfører det et stort press?

-  Jeg føler meg ikke som det. Jeg har som sagt ekstremt mye å lære. Det er gøy å få være med på de forandringene som skjer med landslaget nå, og det er en gradvis fornying som jeg synes er positiv. Men det er altfor tidlig å kalle meg en bærebjelke.

-  Har det vært vanskelig for deg å holde bakkekontakten etter suksessen?

-  Nei. Jeg har folk rundt meg som jeg snakker med, og som sørger for at jeg holder beina på landjorda. Blant annet Tom Nordlie. Han ber meg konsentrere meg om å bli en bedre fotballspiller. Og det blir du ikke av spalteplass i avisene.

-  Men har denne spalteplassen forandret deg?

-  I tilfelle ved at jeg er blitt mer reservert. Det er mange som skal ha en bit av deg, og da må du prioritere bort noe. Og jeg vet at jeg ikke kan være like åpen om alt som jeg har vært. Men jeg har fortsatt de samme gamle vennene, og vil leve akkurat sånn som jeg har gjort fram til nå.

-  Vet det er interesse: Suksessen med Start og gjennombruddet for landslaget har ikke gått europeiske agenter og storklubber hus forbi. Men Kristofer Hæstad har ingen hast med å forlate hjembyen.

-  Ja, det har vært interesse. Det har jeg fått med meg. Men ingenting konkret, og da velger jeg ikke å bry meg.

Han er imidlertid klar på at utenlandsspill frister:

-  Jeg har en drøm om å spille i utlandet etter hvert. Nå føler jeg at jeg har mye å lære i Start, og kan utvikle meg der enda ei stund. Tippeligaen holder høyt nivå, og jeg trives godt der jeg er.

-  Mye skal klaffe om jeg ikke spiller i Start neste sesong.

Eller mye skal gå galt, som Start-supporterne trolig vil si.

TØFF OG KREATIV: - Jeg skal bli enda bedre som førsteforsvarer neste år - og mer kreativ, sier årets spiller i 2005, Kristofer Hæstad.
BEST: Kristofer Hæstad har ifølge Dagbladets spillerbørs vært Norges beste spiller i VM-kvalifiseringen.