Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skal bli nummer en i verden

18-åringen er sliten og lykkelig etter den historiske sjakkbragden.

VIL TOPPE TOPALOV: Magnus Carlsen er nå nummer to på verdensrankingen, bak Veselin Topalov. Nordmannen har tenkt til å spille seg forbi bulgareren. Foto: Yufeng, NPSCT / SCANPIX
VIL TOPPE TOPALOV: Magnus Carlsen er nå nummer to på verdensrankingen, bak Veselin Topalov. Nordmannen har tenkt til å spille seg forbi bulgareren. Foto: Yufeng, NPSCT / SCANPIX Vis mer

|||(Dagbladet.no) Magnus Carlsen (18) har imponert en hel sjakkverden den siste uka. Det er ikke noe nytt, egentlig - for det er mange år siden «sjakkens Mozart» skapte interesse langt utover det innerste sjakkmiljøet.

Unggutten tok derimot nye steg i Grand Slam-turneringen i kinesiske Nanjing. Store steg.

Han har skrevet nye kapitler i både norsk og internasjonal sjakkhistorie.

- Jeg er lettet og sliten, men også veldig fornøyd, sier Magnus til Dagbladet.

Har vært i nærheten
Presset har nemlig vært stort de siste dagene, etter flere imponerende partier. Han har nærmet seg store rekorder og resultater. Allerede i går - før siste parti - sikret han seg seieren i Nanjing-turneringen.

I natt, norsk tid, skrev han historie - da han som tidenes yngste sjakkspiller har klart å komme seg over 2800 ratingpoeng, etter seieren mot russiske Dmitrij Jakovenko.

- Jeg var i nærheten flere ganger i fjor, og det er spesielt morsomt å klare det etter denne turneringen. Jeg hadde ikke forventet det før jeg kom hit, sier Magnus.

Han er den femte spilleren i verden som når den magiske 2800-grensa, etter en strålende gjennomført turnering i Kina. Ratingprestasjonen hans i denne turneringen tilsvarer faktisk 3002 poeng, noe som er utrolig bra.

- Jeg er generelt sett veldig fornøyd med spillet mitt her. Jeg føler jeg har holdt et jevnt høyt nivå i de fleste partiene. Jeg har holdt presset oppe og har klart å konsentrere meg slik at jeg ikke havnet i situasjoner som kunne ha ført til mange feil, sier han.

Sikter mot nr. 1
Selv om den offisielle verdensrankingen ikke blir oppdatert før i november, tar Magnus nå steget opp på andreplass på den løpende lista. Han passerer verdensmester Viswanathan Anand og har nå bare Veselin Topalov foran seg.

Magnus trenger ikke betenkningstid når Dagbladet spør hva som er det neste målet hans.

HEDRET: Magnus Carlsen ble hedret på idrettsgallaen i fjor, både med pris og gratulasjonskyss av Katrine Lunde Haraldsen og Sara Nordenstam. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
HEDRET: Magnus Carlsen ble hedret på idrettsgallaen i fjor, både med pris og gratulasjonskyss av Katrine Lunde Haraldsen og Sara Nordenstam. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Førsteplassen, svarer han like kontant som han er besluttsom foran sjakkbrettet.

- Jeg har vel rundt ti poeng opp nå, og det kan jeg ta i løpet av én turnering, med litt klaff. Men jeg stresser ikke med dette, for hvis jeg spiller bra nok vil dette komme, sier sjakkgeniet.

Og bare så det er sagt: Magnus møtte verdensener to ganger i løpet av turneringen i Kina, det endte med en seier og en remis.

Det er ingen tvil om at Magnus går ei lysende sjakktid i møte. Som 18-åring har han et halvt liv foran seg i verdenstoppen - om han ønsker det.

- Jeg har lyst til å stabilisere meg som nummer én i verden.

Gøy med interesse
De siste dagene har sjakkprestasjonene til Magnus fått omtrent like mye spalteplass i norske medier som fotballguttas oppkjøring til landskampen mot Sør-Afrika. Slik har det ikke alltid vært, og unge Carlsen setter pris på oppmerksomheten.

- Det er morsomt med interesse hjemme, selv om jeg konsentrerer meg mest om spillet mitt under en turnering. Men det er selvfølgelig hyggelig å bli lagt merke til, sier han.

- Hvordan skal seieren feires?

- Det blir nok ikke det helt store, for vi reiser hjem igjen i morgen. Det er en seremoni og en bankett her seinere i kveld, men jeg tror ikke det vil skje noe utover det.

For Magnus Carlsen tar ikke av selv om han skriver ny sjakkhistorie. Dette er nemlig bare ett av kapitlene han har tenkt til å skrive i sjakkbibelen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling