- Jeg skal gå i ti år til, minst

RAMSAU (Dagbladet): Thomas Alsgaard har vunnet alt som kan vinnes i skisporet. Men tro ikke at gutten er mett. - Jeg håper å kunne gå i ti - femten år til, sier han. Og mener det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For noen år siden ville en liknende uttalelse vært utenkelig fra Thomas sin munn. Rundt OL på Lillehammer ga han uttrykk for at langrenn ikke var så forferdelig viktig. At det var langt mer i livet enn det å gå på ski.

Han har forandret seg.

- Langrenn er mye viktigere for meg enn jeg sjøl trodde, sier han.

Den erkjennelsen kom han fram til da åra etter triumfen på Lillehammer mer eller mindre ble spolert av sjukdom.

- Det var først da jeg i lange perioder sto på utsida av miljøet at det gikk opp for meg hvor viktig det var for meg, forteller han.

- Langrenn er faktisk livet mitt, mer eller mindre. Jeg kan innrømme det nå, sier Thomas til Dagbladet.

Slå Oddvar

Derfor vil han også være med på leken lengst mulig.

- Ærlig talt, jeg kunne godt tenke meg å holde på i ti år til. Kanskje femten, sier han.

Det er alltid en risiko for at Thomas fleiper når han kommer med uttalelsene sine. Men denne er - trolig - seriøst ment.

I det minste er den setningen et bilde på hvor glad han er i sporten sin, hvor mye den betyr for ham og hvor inderlig han ønsker å få drive med den lenge enda.
Og hvorfor ikke? Oddvar Brå fylte 40 år mens han gikk skirenn i Holmenkollen. Thomas Alsgaard er såvidt ferdig med feiringen av 27-årsdagen sin (10. januar).

Helsa avgjør alt

Det vil til sjuende og sist bli helsa som avgjør hvor lang karrieren blir. Thomas har hatt uflaks med sjukdom, og han har av og til litt problemer med ryggen. Men får han kontroll med de greiene, er det nesten ikke grenser for hvor god han kan bli og hvor lenge han kan være nettopp det - god.

Han har et grunnlag som er unikt. En teknikk som er perfeksjonert gjennom tusenvis av treningstimer. Men ikke hvilken som helst trening.
Thomas hadde en pappa som het Per. Han døde for noen år siden, men i Thomas lever han videre.

- Han lærte meg viktigheten av å trene teknikk, sier Thomas.

Sammen med faren sin utgjorde han et team som heller aldri gikk av veien for å prøve nye ting. Historien om Thomas som gikk på ski i timevis uten staver er velkjent. Enkelte av de etablerte løperne flirte litt av unggutten.

Det var dumt.

Klump i halsen

Thomas Alsgaard er en type det er lett å like. Derfor var det en aldri så liten klump i ganske mange struper på langrennsstadion i Ramsau i går.

Både over den unike prestasjonen han gjorde, og for at det var nettopp han som gjorde den.

- Det var et helt rått løp. Det var det, sier Thomas.

Visst var det det. Og det beste av alt:

Det blir ikke det siste. Langt i fra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer