Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skal gå med dødsforakt. Det får briste eller bære

Martin Johnsrud Sundby er i kampmodus før touravslutningen.

LIKE STOR SOM SVAN OG DÆHLIE: Med tre verdenscupseire på rad er Martin Johnsrud Sundby i samme klasse som legendene Gunde Svan og Bjørn Dæhlie. Nå skal han gjøre alt for å vinne sin åttende tour på rad. Foto: EPA/ANDRE PICHETTE/ NTB Scanpix
LIKE STOR SOM SVAN OG DÆHLIE: Med tre verdenscupseire på rad er Martin Johnsrud Sundby i samme klasse som legendene Gunde Svan og Bjørn Dæhlie. Nå skal han gjøre alt for å vinne sin åttende tour på rad. Foto: EPA/ANDRE PICHETTE/ NTB Scanpix Vis mer

QUEBEC (Dagbladet): Da Ski Tour Canada startet i Gatineau tirsdag, ble den daværende verdenscuplederen Martin Johnsrud Sundby så forbanna da han røk ut i kvartfinalen i bysprinten der, at han hoppet over gjerdet og forsvant fra stadion uten å snakke med noen. 

Så fulgte han opp med å falle i parkløpet i Montreal, før han nok en gang forsvant ut av sprinten i kvartfinalen da touren var kommet til Quebec.

Men til tross for kvartfinale-exiten sikret han seg sammenlagtseieren i verdenscupen for tredje gang på rad med det resultatet. Det bringer ham opp i samme klasse som Bjørn Dæhlie og Gunde Svan, som er de eneste to andre skiløperne på herresida som har det hattricket. 

- Det er veldig, veldig stort. Jeg kunne feire med en liten cola på senga i går, forteller en usedvanlig blid Sundby. 

Går med dødsforakt
Det meste av irritasjonen over å ha ødelagt touren med den elendige starten var som blåst bort i solskinnet i Quebec. Ikke minst fordi det nå er mindre enn ett minutt opp til Emil Iversen på tredjeplass i Ski Tour Canada. 

- Det fins muligheter til å krabbe seg opp på pallen her, men jeg syns de er fryktelig langt foran der, de to første. Jeg må bare gå all in på distansene. Jeg må liksom kjøre en sånn dødsforaktstil på både tremila og femtenkilometeren. Det får briste eller bære i Canmore, rett og slett. Jeg må klemme til, og sprekker jeg så sprekker jeg, men de sjansene må jeg ta nå, sier Sundby.

Avskriver ikke Martin
For selv om det er over to minutter opp til Sergej Ustjugov i tour-teten, og 1.43 opp til Petter Northug på andreplass, avskriver ikke Northug Martin som mulig tourvinner neste helg. 

- Han er vel den som kan gjøre noe med den avstanden hvis han viser fram de taktene vi vet han er god for, sier Northug til Dagbladet. 

- Men jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle ha så stort forsprang til Martin nå, fortsetter han. 

I det regnestykket må man ta med at Sundby har vunnet de sju siste tourene og minitourene som har vært arrangert i verdenscupen. Martin Johnsrud Sundby er tour-kongen framfor noen, og det er derfor Sundby selv snakker om å gå all in i de siste fire rennene av denne touren. 

- Sju på rad, det hadde vært gøy om det ble åtte, sier Sundby til Dagbladet med et lurt smil. 

- Han er en tour-spesialist som behersker alt, så man skal aldri avskrive Martin. Han kan komme tilbake igjen, han, sier Northug. 

I dag er det reisedag i Ski Tour Canada, mens det i morgen er trening i Canmore. Touren fortsetter med sprint på tirsdag.