- Jeg skal ikke se bra ut, jeg skal gå fort på ski

Heidi og Martine er tremenninger, bestevenninner, konkurrenter - og framtida for norsk langrenn.

SOM SØSKEN: Martine Ek Hagen og Heidi Weng er tremenninger, men like tette som søstre. Heidi vant skandinavisk cup i langrenn i fjor, Martine tok den samme cupen i år. Foto: Anders Skjerdingstad
SOM SØSKEN: Martine Ek Hagen og Heidi Weng er tremenninger, men like tette som søstre. Heidi vant skandinavisk cup i langrenn i fjor, Martine tok den samme cupen i år. Foto: Anders SkjerdingstadVis mer

FALUN (Dagbladet): Martine Ek Hagen ser dagens lys for første gang 4. april i 1991. Drøyt tre måneder senere, 20. juli 1991, kommer Heidi Weng til verden.

Jentene har felles oldeforeldre, hvilket gjør dem til tremenninger, og det må ha vært gode gener de fikk med seg. I hvert fall i den grad man anser god utholdenhetskapasitet som en god egenskap, og det gjør man jo gjerne i langrenn.

Begge vokste opp i Ytre Enebakk, begge var og er særdeles ivrige langrennsløpere — og nå er begge i Falun for å gå verdenscupfinalen i langrenn. For Norge, sammen med Marit Bjørgen, Therese Johaug og de andre stjernene.

Alltid sammen I går møtte Dagbladet begge på utøverhotellet — for å finne ut litt mer om hvem de er, jentene som kan være Norges største stjerner under et eventuelt OL på hjemmebane i 2022.

- Hvordan er forholdet mellom dere? Er dere bestevenner eller erkerivaler?

- Jeg vil si vi er gode lagvenninner. Sånn har det alltid vært. Sportslig sett har Heidi alltid vært et lite steg foran meg, sier Martine, og fortsetter:

- Vi var egentlig alltid sammen i oppveksten, vi gikk i samme klasse, og gikk sammen til og fra skolen. Og så har vi stort sett tilbragt alle ferier sammen, sommer som vinter.

- Har dere aldri vært uvenner?

- Jo, kommer det kontant fra Heidi, som til nå i intervjuet har vært stille og opptatt med å fullføre en porsjon pasta.

Søskenforhold Men noen særlig gode eksempler på store krangler, er det ingen av dem som klarer å hoste opp i farta.

- Vi har aldri vært ordentlig uvenner. Vi har et forhold jeg nesten vil beskrive som et søskenforhold. Da er man uenig av og til, sier Martine.

- Hva er Martines beste egenskap, Heidi?

- Jeg holdt på å si at hun er sta, men det er hun ikke. Hun gir seg aldri. Det var det jeg mente, svarer Heidi.

- Åååååå, bryter Martine inn.

- Det var det jeg skulle si om deg! Heidi er sånn at uansett hva som skjer, så er hun tøff i hodet.

- Neeeei, kommer det fra Heidi, som er ferdig med pastaen.

- Likte å vise oss fram Begge er dessuten enige om at begge er distré, på godt og vondt, og før vi rekker å få stilt neste spørsmål, kommer det en felles erkjennelse av hvordan de mange lange skiturene forløp da jentene var yngre.

- Vi likte begge å vise oss fram. Det førte til at nesten all trening ble intervalltrening. Når noen kom forbi, satte vi opp farten og gikk maks, forteller Martine.

- Mens når ingen så, hadde vi mest lyst til å sette oss ned, smiler Heidi.

- Hva er Heidis mest irriterende egenskap, Martine?

- Det samme som hennes beste egenskap, at hun aldri gir seg. Det går ikke an å slå henne! Hun gjør det bra uansett. Det er irriterende for konkurrentene.

- Hva er Martines mest irriterende egenskap, Heidi?

- Hun er alltid blid uansett hvordan det går. Hvis jeg for eksempel har dårlige ski, blir jeg irritert. Martine bare ler av det. Hvis jeg tryner, blir jeg sur, mens Martine nesten er som en solstråle likevel hvis hun tryner.

Kjekk Svartedal, rå Bjørgen - Hvem er forbildet?

- Jeg må jo nesten si Marit, da. Hun er den råeste dama. Best i alt. Da var yngre, hadde jeg Jens Arne Svartedal som forbilde. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det var noe ved ham som jeg likte. Jeg syntes han var litt kjekk, gliser Heidi.

- Selvfølgelig Marit Bjørgen, kommer det fra Martine.

- Hun har alltid vært mitt store forbilde.

- Og så må vi kanskje nevne Thomas Alsgaard, antyder Heidi.

- Han kommer jo fra Enebakk ...

MYE HUMOR: Martine og Heidi deler alltid rom. Hvem som roter mest, er de ikke helt enige om. Men Martine forteller de beste historiene, ifølge jentene. Foto: Anders Skjerdingstad
MYE HUMOR: Martine og Heidi deler alltid rom. Hvem som roter mest, er de ikke helt enige om. Men Martine forteller de beste historiene, ifølge jentene. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer

- Ja, men han er jo fra Flateby da, parerer Martine, på en måte som får selv en utenforstående til å forstå at Flateby og Ytre Enebakk omtrent er som Norge og Sverige.

Kaster på maskara - Hvordan ser dere på å bli kjendiser, for det blir gode norske skiløpere?

- Det har jeg ikke tenkt så mye på, da. Det er ikke det som er fokus. Jeg skal gå fort på ski, og må gjøre de tingene som skal til for å gjøre det. Så gjelder det å holde alt rundt på avstand. Når man snakker med media, handler det vel om å være ærlig, sier Martine.

- Det er jo Petter, Marit og Therese som får oppmerksomheten. Jeg tror ikke jeg blir kjendis, jeg har bare tenkt å gå fort på ski, sier Heidi.

- Dere snakket om at dere gikk fort for å vise dere fram, hvor viktig er det å se bra ut i løypa?

For første gang i intervjuet hugger Heidi til først:

- Jeg bryr meg aldri om utseendet. Etter løpet i Lahti fikk jeg kommentarer fra mamma om at håret sto ut i alle kanter. Jeg hiver på maskara, ikke mer enn det. Jeg skal ikke se bra ut, jeg skal gå fort på ski.

- Men det betyr litt å gå fint på ski, da. Man må jo gå bra teknisk for å komme seg fort framover, påpeker Martine.

Effektiv klisjé - Hvor god skal dere bli, og hvor fort skal dere bli det?

- Jeg skal bli best, smiler Martine.

- Så får det ta så lang tid det tar. Det er en klisjé, men jeg tror det er oppskriften. Det handler ikke om å ta de største stegene, men å være den som blir best til slutt.

Heidi har litt mer hastverk:

- Da jeg fikk være med i Tour de Ski denne sesongen, sa jeg; gi meg to år. Men da må jeg slutte å dette, slutte å gå med plastpose under skia og begynne å gjøre gode taktiske valg i sprint, sier hun — med henvisning til de mange uhellene hun har hatt i vinter.

- Martine, kan du huske en gang det var spesielt deilig å slå Heidi?

- Jeg kan ikke huske at jeg tenkte «Jess, der slo jeg Heidi». Men det var veldig gøy i junior-NM da vi var 18. Heidi vant skøytinga. På klassisken var jeg veldig inspirert av at hun var blitt norgesmester, og så vant jeg! Det var stort.

«Dæven, jeg slo Martine» - Hva med deg, Heidi?

- Jeg husker godt første gangen jeg slo Martine i klassisk sprint. Hun var helt rå på det. Men under et junior-NM på Tolga, hadde hun en kjempetung dag. Samme dag knekte jeg koden. Jeg tok bronse, bak Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg. Jeg husker jeg tenkte «Dæven, jeg slo Martine i sprint!».

Flere spørsmål står det ikke på Dagbladets blokk denne gangen. Bare fotografering gjenstår. Og jentene poserer på kommando.

- Men å bli tatt bilde av, er det verste jeg vet, understreker Heidi. Igjen; med et smil.

Det får i grunnen være greit. Så lenge hun fortsetter å gå fort på ski.

LUGNA FLICKOR: Heidi og Martine skal kjempe mot verdens beste i verdenscupfinalen i Sverige, men lar seg ikke stresse av oppstyret. Foto: Anders Skjerdingstad
LUGNA FLICKOR: Heidi og Martine skal kjempe mot verdens beste i verdenscupfinalen i Sverige, men lar seg ikke stresse av oppstyret. Foto: Anders Skjerdingstad Vis mer